ОДРЖАНА КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА

17.06.2015.

У Београду 12.06.2015. је одржана конститутивна седница Републичког одбора. Председник синдиката поднео је извештај о активностима синдиката за период између III Скупштине и седнице Републичког одбора.

У извештају је стављен посебан акценат на учешће у Првомајском протесту, XV Конгресу СССС, захтеву за исплату зараде из добити и тешкоћама у раду синдиката због неуређених односа са послодавцем. На предлог председника синдиката и синдикалних организација „Војводина-Север“ и „Одржавање“ за потпредседника синдиката изабран је Радован Тешић из РЈ „Одржавање“.

Са седнице је упућен предлог директору Предузећа за састанак за који су кандидоване теме од значаја за запослене и синдикат. Упућен је и захтев директору Предузећа за ангажовање запослених који раде на привремено-повременим пословима у радни однос на одређено време (документ у целости преузети овде).

Исплаћене солидарне помоћи за Јун 2015.
15.06.2015.

УПУЋЕН ЗАХТЕВ ЗА ИСПЛАТУ ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ

04.06.2015.

Самостални синдикат поштанских радника упутио је директроу Предузећа и председници Надзорног одбора захтев за исплату зараде из добити.

Документ можете преузети овде.

Исплаћене солидарне помоћи за Maj 2015.
18.05.2015.

ОДРЖАН ПРВОМАЈСКИ ПРОТЕСТ

04.05.2015.

У организацији Савеза самосталног синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката „Независност“, 1. Мај – Међународни празник рада обележен је протесним скупом и шетњом центром Београда.

Неколико хиљада чланова синдиката, којима су се придружили и бројни Београђани, окупило се на Тргу Николе Пашића и изразило незадовољство због пада животног стандарда и смањења примања.

На позив Самосталног синдиката поштанских радника испред Поште у Таковској 2, окупило се неколико десетина чланова синдиката који су се придружили окупљенима на Тргу Николе Пашића учествујући у протесној шетњи.

ОДРЖАНА III СКУПШТИНА СИНДИКАТА

30.04.2015.

На трећој Скупштини синдиката одржаној 24.04.2015. године у Београду председник синдиката Зоран Павловић поздравивши госте и делегате Скупштине, у свом обраћању истакао је следеће:

„Данашњом Скупштином Самосталног синдиката поштаснких радника завршен је циклус изборних активности у синдикалним организацијама и започиње нова фаза у којој треба да реализујемо све оно око чега се договоримо и око чега ћемо се договарати.

Активности синдиката у овом периоду биле су засноване на статутарним, програмским и другим актима синдиката, закључцима и одлукама органа синдиката и органа Савеза самосталних синдиката, иницијативама, захтевима синдикалних организација и чланова.

Деловали смо у тешким условима, поред реалног пада зарада добили смо и умањење зарада, такозване мере штедње, које су утицале да се добар део поштанских радника данас суочава са оскудицом и сиромаштвом.

Немогуће је са платом поштанског радника платити кирију, комуналије, лечити се, хранити се и школовати децу. Да ли је то много, да ли смо ми можда дрски што тражимо да живимо иоле нормално од сопственог рада? Пошта Србије није на буџету, није монополиста, послује тржишно и исказује знатну добит па је несхватљиво стање да што нам је Предузеће успешније радници су све сиромашнији. За лош социјално-економски положај запослени најчешће окривљују синдикат не желећи да прихвате и сопствену одговорност. Одговорност јесте пре свега на нама синдикалним активистима али без спремности свих да се окупе и боре за реалне и остварљиве циљеве, за сопствено достојанство, биће још горе и теже.

Најава приватизације Телекома представља нов изазов и за наш синдикат. Неопходно је да учинимо све што је до нас, да будемо део фронта који ће се супротставити продаји Телекома. Приватизацијом Телекома, нашег највећег пословног партнера, за очекивати је да Пошта Србије у догледно време остане без значајног прихода по основу рентирања пословног простора. Без тих прихода профитабилност Поште је јако упитна па самим тим мало је вероватно да ће опстати свих 15000 радних места. Није то једино због чега требамо да дигнемо свој глас против приватизације Телекома јер ако данас будемо ћутали сутра ћемо доћи и ми на ред.

Синдикат а пре свега менаџмент Поште и Влада као њен оснивач морају да учине све што је до њих како би се очувала радна места и побољшао социјано-економски положај запослених за шта реално има простора.

Нарочито се мора очувати Пошта Србије и радна места на простору Косова и Метохије.

У заштити права и интереса запослених и решавању проблема као организација увек смо давали и даћемо предност дијалогу али ако он изостане синдикат ће искористити сва демократска, легална и легитимна средства борбе као што смо то и чинили у овом периоду организујући три протеста и као део Савеза самосталних синдиката Србије активно смо учествовали у протестима поводом обележавања 1.маја и усвајања Закона о раду.

Комуникација са директором и менаџментом Предузећа постоји али она може бити корисна само ако се договорено поштује јер социјални дијалог почива на принципима истинског партнерства. Социјални дијалог постоји, нема га у довољној мери.

Остварили смо добру сарадњу и имали заједничке активности са Синдикатом „Поштар“, Синдикатом „Солидарност“ и Самосталним синдикатом Телекома а отворени смо и за сарадњу са другим синдикатима који делују у Пошти Србије.

Осим неповољног амбијента на рад Самосталног синдиката поштанских радника додатно је утицало непостојање јасно регулисаних односа са послодавцем као и потреси и слабости у сопственим редовима.

Упркос веома сложеним условима у којима је синдикат деловао, синдикат је успео да опстане, да се његова реч чује а део његових захтева и испоштује.

Могло је више и боље а за то је неопходно и веће ангажовање свих нас од члана одбора синдикалне организације до председника синдиката. На крају желим да се захвалим свим члановима синдиката, свим активистима који су радили на унапређењу и развоју синдиката, нашој централи Савезу самосталних синдиката Србије на помоћи и подршци, директору и његовим сарадницима на уважавању и поштовању синдиката и наравно колегама из братских синдиката.“

У име Савеза самосталних синдиката Србије и председника Орбовића присутнима се обратио секретар СССС Зоран Михајловић указавши на неопходност већег ангажовања у свакој синдикалној организацији јер је то једини начин да синдикат покаже своју снагу.

Испред пословодства и у име директора Предузећа учеснике Скупштине поздравио је извршни директор др Михаило Јовановић. У свом излагању указао је на изазове који нас очекују у 2015. години.

У наставку скупу су се обратили испред Синдиката „Солидарност“ Тин Антић, председник као и Славко Недељковић испред Синдиката „Поштар“. Похвалили су нашу досадашњу сарадњу и изразили незадовољство због положаја запсолених у Предузећу.

На крају церемонијалног дела за изузетне заслуге у синдикату председник је уручио „Признање 18. април“ Ђурађ Матавуљу из Београда и Јовици Павловићу из Лесковца.

У радном делу седнице верификовани су мандати делегатима Скупштине и члановима Републичког одбора. Изабрани су чланови Надзорног и Статутарног одбора а за председника синдиката изабран је Зоран Павловић из РЈ „ГПЦ Београд“.

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>