САОПШТЕЊЕ СА САСТАНКА СА В.Д. ДИРЕКТОРОМ ПРЕДУЗЕЋА
Представници Самосталног синдиката поштанских радника одржали су састанак са в.д. директором Миром Петровић  23.11.2016. године.
Теме које смо нарочито били заинтересовани су:
1. Зараде запослених у 2017. години и
2. Решавање статуса запослених на одређено време.
- Представници Синдиката су по питању зараде запослених истакли да је за Синдикат несхватљиво и неприхватљиво да запослени имају тако ниске зараде у односу на уложени рад и профитабилност Предузећа и у односу на зараде запослених у неким другим јавним и државним предузећима која праве енормне губитке.
-Што се тиче зарада запослених, повећања (враћања) највероватније неће бити. Влада је власник Предузећа и зараде су у њиховој надлежности а да ли ће можда бити повећања знаћемо у децембру приликом усвајања буџета- рекла је госпођа Петровић.
-Истакли смо да је други највећи проблем од значаја за Синдикат статус запослених на одређено време којима након две године престаје радни однос а већ имамо такве примере у мањим организационим целинама Предузећа.
-Када су у питању запослени на одређено време ради се о наслеђеним проблемима. Важећи законски прописи су такви да спречавају запошљавање на неодређено време. Предузеће се обраћа свакога месеца до петог у месецу Владиној комисији од које тражи сагласност за запошљавање радника на одређено време којима истичу уговори. За сада од надлежне Владине комисије не добијамо сагласности али је по закону могуће запошљавати нове раднике на одређено време- истакла је госпођа Петровић.
-Синдикат је ставио примедбу и на однос према синдикату у смислу поштовања Споразума и Закона о раду а поводом недостављања тражених информација и одговора Синдикату од значаја за чланство и запослене.
-Госпођа Петровић је обећала да ћемо у будуће редовно добијати тражене информације.
Одговоре на постављена питања већ смо знали али смо хтели да потврду наших сазнања добијемо од в.д. директора као најодговорније особе у Предузећу.
Уколико се до краја године не нађе решење Главни одбор Синдиката ће одлучити, ако добије подршку запослених, о предузимању расположивих мера за решавање ова два горућа проблема која се тичу запослених.

Исплаћене солидарне помоћи за Новембар 2016
15.11.2016.

ИМА ПРАВДЕ, ИМА, ИМА...
Под овим насловом 28.07.2014. године објавили смо вест да је некадашњи наш члан синдиката, Ненад Митровић из РЈ „Пирот“, одлуком суда након пет година враћен на посао.
Свих тих година Синдикат је био уз њега, обезбедио му правну помоћ, ушао у сукоб са представницима пословодства због његовог отказа, присуствовали сваком рочишту и сваког месеца уплаћивали му новчана средства како би могао да преживи и школује децу. У том периоду уплатили смо му новчана средства у износу од 1.086.420,00 динара уз обавезу да врати средства без икакве камате и то само под условом ако се врати на посао и пошта му надокнади штету за неисплаћене зараде.
Скупштина Синдиката га је обавезала одлуком за коју је и сам гласао да врати новац под наведеним условима, обавезао се изјавом пред судом да ће вратити новац уколико добије спор против „Поште Србије“ а и у децу се заклињао.
Прошле године 24. јула „Пошта Србије“ му је на име изгубљених зарада са затезном каматом уплатила 3.837.471,00 динара. Ниједног тренутка није нашао за сходно да позове и пита колико беше ја дугујем Синдикату? На наш захтев и пријатељска убеђивања да позајмљена средства уплати на рачун Синдиката његов одговор је био кратак и јасан: „ Ћу вам вратим ку*ац, ко вас је*е“.
Једино што смо могли да урадимо било је да поднесемо тужбу за повраћај средстава и кривичну пријаву за превару и утају. Данас смо коначно добили пресуду по којој се Митровић Ненад обавезује да исплати дуг Синдикату све са затезном каматом као и судске трошкове а кривични поступак за превару и утају још увек се води.
Овакав пример помоћи и ангажовања Синдиката у заштити свог члана у Србији није забележен а да ли има још таквих (не)људи и превараната као што је Митровић Ненад?

ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ПОДАЦИ
Према анализи тржишта поштанских услуга за 2015. годину који је урадио РАТЕЛ приватни оператери су имали раст обима поштанских услуга од 14% у односу на 2014. годину док је Пошта Србије имала пад од 3%.
У последњих пет година приватни оператери су удвостручили обим поштанских услуга док је у истом периоду у Пошти Србије присутан пад од скоро 4%.
У обиму поштанских услуга Пошта Србије учествује са 95% док приватни оператери учествују са 5%
Стопа учешћа приватних оператера у укупном приходу у 2015. години износи 36% док је стопа учешћа Поште Србије у укупном приходу износи 64%
Напомињемо да приватни оператери приход остварују скоро искључиво од експрес услуге.
Над трендом сталног пада обима поштанских услуга и учешћа у укупном приходу Поште Србије на тржишту поштанских услуга морамо се сви добро замислити а нарочито наше добро плаћено пословодство.

Исплаћене солидарне помоћи за Октобар 2016
17.10.2016.

МИ НЕ ОДУСТАЈЕМО!
У Београду 30.09.2016. године, одржана је VII седница Главног одбора након верификације мандата новим члановима Главног одбора, Радулу Младеновићу и Зорану Илићу, из синдикалне организације ССПР „Приштина“, и усвајања записника са претходне седнице, председник синдиката поднео је извештај о раду између две седнице Главног одбора.

Централна тема седнице била је извештај и анализа о одржаном протесту и штрајку. Наглашено је да је Синдикат урадио све што је било до њега као би протест и штрајк били што успешнији. Запослени су са штрајкачким захтевима, правима и обавезама за време штрајка, били упознати путем медија, наше фејсбук и интернет странице као и непосредно на одржаним састанцима. Све је урађено у складу са Законом о штрајку.
Притисак на запослене од стране пословодства је био велики а нарочито у РЈ „РПЛЦ Београд“ и то пре свега од директора РЈ. Нису бирана средства, ширене су дезинформације да запослени у штрајку неће моћи користити годишње одморе, да им Синдикат неће исплатити дневнице за време учешћа у штрајку, да је председник синдикалне организације поднео захтев за коришћење годишњег одмора, што је наравно све било неистина. Поред појединих чланова пословодства, што је било за очекивати, у активном гушењу штрајка учествовао је и један број активиста репрезентативних синдиката.
Дискриминаторски однос према учесницима у штрајку присутан је и данас у РЈ „РПЛЦ Београд“ због одлуке директора РЈ да учесници у штрајку не могу остварити право на стимулацију до краја године. Са овом одлуком упознати су в.д. директора госпођа Петровић, наша централа и надлежне државне институције.
Чланови Главног одбора су једногласно усвојили закључак да нећемо одустати од наших захтева за побољшање социјално-економског и радно-правног статуса запослених користећи све методе синдикалне борбе укључујући и штрајк.
У наставку седнице председик синдиката је информисао чланове Главног одбора да је упућено више захтева према Предузећу за достављање информација од значаја за чланство и запослене али да су сви одговори завршили у кабинету уместо у синдикату. Констатовано је да се нагомилани проблеми везани за незавидан социјално-економски и радно-правни статус запослених не решавају већ додатно продубљују као што је случај са запосленима на одређено време.
Упућен је предлог в.д. директору за одржавање састанка са циљем да се кроз дијалог нађу решења за проблеме са којима се данас суочавају запослени у Пошти Србије.
Уколико се не покаже воља да се дијалогом пронађу решења, унутар Предузећа, Главни одбор је донео одлуку да се обратимо председнику Владе и ресорним министарствима а размотриће и могућност организовања протеста и штрајка у другој половини децембра.

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>