ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

24.06.2016.


Дана 24.06.2016. одржана је расправа у поступку мирног решавања колективног радног спора између Синдиката и ЈП „Пошта Србије“ уз посредство миритеља.

   Преставници пословодства који су на претходној расправи као и Синдикат прихватили да се спор пред Републичком агенцијом за мирно решавање радних спорова, реши мирним путем, овог пута су оспоравали надлежност агенције. Донет је закључак да се поступак расправе одложи до доношења коначне одлуке о надлежности агенције. Самостални синдикат поштанских радника, учинио је све и пре организовања протеста и штрајка, да се мирним путем кроз преговоре дође до решења којим би се поправио социјално-економски и радно-правни статус запослених. Друга страна није имала слуха за наше захтеве па чак није пружила ни одговор у писаној форми јер како кажу-неће. За ова три дана штрајка, вршени су притисци на запослене који су у штрајку као и на запослене који су хтели да се прикључе штрајку. Притисцима су нарочито били изложени запослени у РЈ „РПЛЦ Београд“ и РЈ „Београд центар“ као и у другим радним јединицама, како од представника пословодства тако нажалост и од представника једног броја активиста репрезентативних синдиката. Притисци су ишли од отворених претњи до ширења дезинформација о штрајку.

   У штрајку је учествовало у просеку дневно око 90 запослених и то у РЈ „РПЛЦ Београд“ као и у поштама Бгд. 22, 32, 35, 38 и један запослени у пошти Сомбор. Овако слаб одзив представници пословодства тумаче великим задовољством запослених својим статусом у Пошти Србије. Ми сматрамо да је ово последица пре свега притиска, опструкције, страха и очекивања да ће се неко други изборити за наша права. Разматрајући све ове чињенице, Штрајкачки одбор, донео је одлуку да дана 24.06.2016. иступа з штрајка и отказује протест најављен за 28.06.2016.

   Користимо ову прилику да се захвалимо свим запосленима који су узели учешће у штрајку без обзира на синдикалну припадност и ангажованост, а нека на част служи свима онима који су вршили притиске и правили опструкцију.

 

ШТРАЈК ЈЕ ПРАКТИЧНО УГУШЕН, АЛИ ЈЕ НЕЗАДОВОЉСТВО ЗАПОСЛЕНИХ ОСТАЛО.

 
ИЗВЕШТАЈ СА СЕДНИЦЕ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА

23.6.2016.


Дана 23.6.2016. одржана је седница Штрајкачки одбора Синдиката. Поред чланова Штрајкачког одбора седници је присуствовао и један број наших чланова из РЈ „Београд центар“ као и преседник Синдиката „Солидарност“ поште Србије, колега Тин Антић.

Донете су смернице за сутрашње преговоре са пословодством. У преговорима ће учествовати по два представника синдиката и пословодства и представник владе Републике Србије. Преговори ће се одвијати уз посредством миритеља кога је одредила Републичка агенција за мирно решавање радних спорова.

Уколико се не нађе решење којим ће се побољшати социјално-економски и радно-правни положај запослених, одржаће се протест испред „РПЛЦ Београд“ у Угриновачкој дана 28.6.2016. са почетком у 18 часова.

Штрајк је у току и он се наставља док се не нађе решење које ће задовољити интересе запослених.

 
ОБАВЕШТЕЊЕ О ШТРАЈКУ

22.06.2016.   Први дан штрајка у организацији Самосталног синдиката поштанских радника и уз велику подршку синдиката „Солидарност“ , протекао је на задовољавајућем нивоу. У штрајку су учествовали запослени у РЈ „РПЛЦ Београд“ и поштама Београд 22, Београд 35, Београд 32, Београд 38 и пошти Сомбор 1. Штрајк се наставља до испуњења захтева, а према најавама, све више запослених узима учешће у штрајку. Штрајк је законит и у њему могу да учествују сви запослени без обзира на синдикалну припадност и ангажованост уз поштовање минимума процеса рада. Представници пословодства су у вечерњим сатима посетили РЈ „РПЛЦ Београд“ и обратили се запосленима у штрајку са циљем да их убеде да су наши захтеви нереални. То је урадила и директорка РЈ „Београд центар“ на пошти Београд 22, Београд 35 и Београд 32. Својим иступањем само су нас још више мотивисали и уверили да не смемо одустати од наших оправданих захтева. Позивамо све запослене који су незадовољни својим социјално-економским и радно-правним статусом да узму учешће у штрајку.Нико се за вас и ваше породице не може изборити ако ви сами нисте спремни за борбу.

Штрајкачки одбор

 
ОДРЖАН ПРОТЕСТ, ШТРАЈК ПОЧИЊЕ У УТОРАК

Упркос дезинформацијама да је протест забрањен и притиску на запослене да не изађу на протест, протест је ипак одржан уз присуство око 300 поштанских радника. Присутнима су се обратили Зоран Павловић председник Самосталног синдиката поштанских радника и потпредседник Синдиката Солидарност Поште Србије Владимир Ђокић.

У свом обраћању учесницима протеста они су нагласили да је у Пошти Србије радно-правни и социјално-економски положај запослених све тежи.

„Обим посла све је већи, као и добит Предузећа, трошкови живота расту а зараде су све мање. Запосленима у технолошком делу а нарочито поштарима ускраћује се једно од основних права, право на коришћење годишњег одмора. Супротно закону запослени на привремено-повременим пословима раде и по неколико година практично без икаквих права. Ништа се не предузима на решавању стамбених потреба запослених, број бескућника се увећава. Предузеће располаже са празним становима и становима који се бесправно користе уз прећутну сагласност. Запослени који су добили станове имају велики проблем јер не могу да их откупе па су практично и даље подстанари. Не видимо ни један разлог за постојање радних места саветника и специјалних саветника међу којима има и оних са примањима по више основа као и синдикалних вођа. Ми не одустајемо од наших захтева и активости без обзира на притиске“, рекао је на крају свог излагања Зоран Павловић председник Самосталног синдиката поштанских радника.

УПУТСТВО ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ШТРАЈКА-ПРЕУЗМИ

УРЕДБА О МИНИМУМУ ПРОЦЕСА РАДА-ПРЕУЗМИ

 
ПОЗИВ НА ПРОТЕСТ

Поштоване колегинице и колеге,

 

Позивамо све запослене на протест који ће се одржати 16.06.2016. године са почетком у 14:00 часова испред главне Поште,Таковска 2.

Наши захтеви су:

 1. ПОВЕЋАЊЕ ЗАРАДЕ ЗА 20% ПОЧЕВШИ ОД ИСПЛАТЕ ЗАРАДЕ ЗА МЕСЕЦ ЈУН;
 2. ИСПЛАТА ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ НАЈКАСНИЈЕ ДО КРАЈА ЈУНА;
 3. ПРЕВОЂЕЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ СА ППП У РАД НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ;
 4. ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ БРОЈА ИЗВРШИЛАЦА У ТЕХНОЛОГИЈИ;
 5. РЕШАВАЊЕ СТАМБЕНИХ ПОТРЕБА ЗАПОСЛЕНИХ;
 6. УКИДАЊЕ РАДНИХ МЕСТА САВЕТНИКА И СПЕЦИЈАЛНИХ САВЕТНИКА.

 

РАЗЛОЗИ НАШЕГ НЕЗАДОВОЉСТВА СУ:

·   Радничке зараде у последњих неколико година имају реалан пад коме се не назире крај. Радничке плате се крећу у распону од 33.000 до 38.000 динара, обим посла све је већи, трошкови живота расту, добит Предузећа све је већа а зараде све мање.

·   Права запоселних се ускраћују као што је право на коришћење годишњих одмора. Није мали број запослених који годишњи одмор нису користили и по неколико година. Узрок овој незаконитој појави је вишак писара а мањак поштара. Запослени се додатно искоришћавају што годинама раде привремено-повременим пословима за знатно мању зараду и практично без икаквих права.

·   Ништа се не предузима на решавању стамбених потреба запослених, број бескућника се увећава а при том Предузеће располаже са празним становима и становима који се бесправно користе. Додатни проблем је и то што запослени који су добили станове не могу да их откупе.

·  Не постоји ни један разлог за постојање радних места саветника и специјалних саветника међу којима има и оних са примањима по више основа. Међу саветницима има и синдикалних вођа.

 

ДОЂИТЕ ДА ВАС ВИДЕ И ЧУЈУ И ДА СЕ УВЕРЕ ДА СТЕ ЗАИСТА НЕЗАДОВОЉНИ.

УКОЛИКО СЕ САД НЕ АНГАЖУЈЕТЕ СУТРА ЋЕ БИТИ ЈОШ ГОРЕ.

 

 

 

Радничке зараде у Пошти Србије у последњих неколико година имају константан пад коме се не назире крај. Радничка плата у последње четири године реално је мања за четвртину и креће се у распону 33.000 до 38.000 динара а трошкови живота све су већи. Радници се задужују у сопственом Предузећу и банкама да би одржали голу егзистенцију. 

 
ОТВОРЕНО ПИСМО ЗАПОСЛЕНИМА

Поштоване колегинице и колеге,

Радничке зараде у Пошти Србије у последњих неколико година имају константан пад коме се не назире крај. Радничка плата у последње четири године реално је мања за четвртину и креће се у распону 33.000 до 38.000 динара а трошкови живота све су већи. Радници се задужују у сопственом Предузећу и банкама да би одржали голу егзистенцију.

Добит Предузећа за прошлу годину износила је око 25 милиона евра управо заслугом свих запослених а нарочито заслугом непосредних извршилаца којима се зарада умањује а добит Предузећа увећава. Имамо несвакидашњу ситуацију што нам је Предузеће богатије радници су сиромашнији. Неусклађеност зарада са све већим обимом посла, трошковима живота и одличним пословним резултатима Предузећа јесте највећи проблем али не и једини.

Запосленима се предочава да није важно колика им је зарада него да је на време, да ћуте и раде, да има „вишка“ запослених, да не да ММФ...  Â Нажалост у томе највише предњаче они синдикалци који су позапошљавали целе своје фамилије и део комшилука, добили највеће могуће коефицијенте у оквиру стручне спреме, користе бесправно службене станове или им чланство дебело плаћа станарину у Београду а некима од њих се зараде увећавају и до 100% на месечном нивоу и још при том имају редовна месечна примања из синдикалне касе. Такви синдикалци поред тога што штите интересе пре свега пословодства компромитују и саму идеју синдикализма до те мере да данас запослени кажу како су сви синдикати и сви синдилкалци исти.

Запосленима се ускраћује једно од основних права а то је право на коришћење годишњег одмора без обзира што имају решења за коришћење истих. Велики број је примера запоселних који годишњи одмор нису користили и по неколико година што се и данас дешава а са чим су упознати сви одговорни у Предузећу. Запослени се додатно искоришћавају на начин што годинама раде на привремено-повременим пословима за знатно мању зараду и практично без икаквих права а при том раде на систематизованим радним местима.

Ништа се не предузима на решавању стамбених потреба запослених, број бескућника се увећава што је нарочито изражено у Београду а при том Предузеће располаже са празним становима и становима који се бесправно користе. Велика неправда је учињена и запосленима који су добили станове а не могу да уђу у откуп. 

Као синдикат не видимо ниједан разлог за постојање радних места саветника и специјалних саветника од којих неки од њих имају примања по више основа. Пуно коштају а ничему не служе. Поред њих имамо прегломазан административни апарат што би ми рекли имамо пуно писара а мало поштара па због тога и не чуди што је недовољан број извршилаца у технолошком делу.

Ово су само неки од разлога који су нас навели да организујемо протест 16.06.2016. године са почетком у 14:00 часова испред главне Поште у Таковској 2 и закажемо ступање у штрајк 21.06.2016. године са почетком у 08:00 часова.

НАШИ ЗАХТЕВИ СУ:

  1. ПОВЕЋАЊЕ ЗАРАДЕ ЗА 20% ПОЧЕВШИ ОД ИСПЛАТЕ ЗАРАДЕ ЗА МЕСЕЦ ЈУН;
  2. ИСПЛАТА ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ НАЈКАСНИЈЕ ДО КРАЈА ЈУНА;
  3. ПРЕВОЂЕЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ СА ППП У РАД НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ;
  4. ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ БРОЈА ИЗВРШИЛАЦА У ТЕХНОЛОГИЈИ;
  5. РЕШАВАЊЕ СТАМБЕНИХ ПОТРЕБА ЗАПОСЛЕНИХ;
  6. УКИДАЊЕ РАДНИХ МЕСТА САВЕТНИКА И СПЕЦИЈАЛНИХ САВЕТНИКА.

  Без Вашег активног учешћа не може бити ни протеста ни штрајка па ни испуњења реалних и оправданих захтева. Уколико се сад не ангажујете сутра ће бити још горе.

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>