ПРОТЕСТ

ПОЗИВ НА ПРОТЕСТЕ
14.07.2014.
Савез самосталних синдиката Србије и УГС "Независност" 15.07.2014. године (уторак) почуњу са протестним и штрајкачким активностима због намере доношења Закона о раду  који битно умањује права запослених (смањење зарада, смањење броја дана плаћеног одсуства, смањење отпремнина, лакше отпуштање, ограничење деловања и рада синдиката...), Закона о ПИО по коме радни стаж као основ за одлазак у пензију није битан него само године живота-65 година и најављеног додатног смањења зарада у јавном сектору.
Позивамо запослене у ЈП "Пошта Србије" да се окупимо у што већем броју 15.07.2014. године, у уторак, испред Поште у Таковској  са почетком у 11:30 часова и придружимо заједничком протесту који ће бити одржан испред Скупштине Србије.

САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИШТВА СССС
Насиље над запосленима, које покушава да се изврши изменама Закона о раду, без јавне расправе, представља отворено подаништво страним интресима, јер још нико разуман није рекао да је висок степен радничких права узрок лошег економског стања у Србији.
Атак на зараде, које су најмање у Европи, одбијање да се дефинише минимална зарада, иако то чине и најразвијеније земље, олакшано отпуштање у земљи где је стопа незапослености највиша у Европи, а шансе за ново запошљавање никакве - најважнији је правац и циљ креатора овог закона, како би раднике учинили још сиромашнијим и тиме погоднијим за израбљивање.
Немогућност запошљавања и несигурност радног места већ је учинило да млади људи у Србији немају перспективу, док су сви остали у страху од губитка посла и још веће беде која им прети.
Самозвани левичари и патриоте нису решили криминалне приватизације, нису пронашли инвеститоре, нису оживели предузећа и покренули економски опоравак Србије, али зато жртве трагичне економске ситуације проглашавају главним кривцима.
Јавне расправе о новом закону о раду ипак ће бити. Ако не оне каква се одржава у многим земљама света, а и код нас је предвиђена законом, биће је на трговима, у предузећима, фабричким круговима, улицама и другим местима широм Србије и на њој ће учествовати сви они на које се закон односи, а то су радници и сви други грађани Србије. И таква јавна расправа ући ће у историју и остати забележена за генерације које долазе, као пример неравноправне борбе грађана за бољу Србију. Па и ако ову битку народ привремено изгуби, покољења ће је памтити, а победницима ће време судити.
Неће бити заборављено ни захваљивање странцима на подршци у борби против свог народа, али и захвалност страних послодаваца што се закон, иако против свог народа, доноси у њихову корист.

Исплаћене солидарне помоћи за Јун 2014.
16.06.2014.

ОБАВЕШТЕЊЕ О СТАВУ СИНДИКАТА ПОВОДОМ НОВОГ ЗАКОНА О РАДУ И СМАЊЕЊА ЗАРАДА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ
Поштовани,

С обзиром на дезинформације које су присутне ових дана у медијима, као и изјаве да је скоро све договорено са синдикатима везано за нови закон о раду, обавештавамо чланство да је најновији нацрт тог закона, који је припремило Министарство рада, неприхватљив за Савез самосталних синдиката Србије а самим тим и за Самостални синдикат поштанских радника као део СССС.
То је недвосмислено речено и на последњој седници Већа СССС, одржаној 4.јуна 2014. године, на којој је закључено да ће, уколико се нови закон не врати у оквире који су раније договорени са премијером Александром Вичићем, синдикат морати да прибегне другим, радикалним видовима синдикалне борбе.
Наши чланови Радне групе за измене Закона о раду су у последња три и по месеца усаглашавали ставове о пет најважнијих тема које треба да регулишу нови закон и раду - рад на одређено време, откази од стране послодавца, отпремнине, проширено дејство колективног уговора и минимална зарада.
Уместо да обради само тих пет елемената који су договорени с премијером, у новом тексту нацрта самоиницијативно су унете измене које са синдикатима нису усаглашене.
Савез обавештава чланство да ће, по сваку цену, бранити тешко стечена права радника и синдиката и да се никада неће сагласити са укидањем проширеног дејства колективног уговора, нити са изменама које би довеле до смањења зарада.
Јасно смо, такође, рекли да смо против смањења зарада у јавном сектору.
Још верујемо да ће разум превладати, да власт неће подлећи притисцима са стране и да ће се, социјалним дијалогом, доћи до компромиса.
У супротном, реаговаћемо адекватно, што подразумева све облике борбе у којој је ваше учешће неизоставно.

ПРЕДЛОГ ЗА ОРГАНИЗОВАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ
23.05.2014.

Поводом катастрофалних последица од елементарних непогода које су задесиле нашу земљу упутили смо предлог директору Предузећа дa се запосленима, који то желе, омогући одрицање дела мајске зараде у корист пострадалих од поплава. Такође тражимо да се по што краћој процедури одобре средства нашим колегама који су претрпели штету од поплава.
Сви наши чланови који су претрпели штету од поплава треба да се обрате синдкату как оби се одобрила неопходна помоћ.

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>