ИЗВЕШТАЈ СА XVII СЕДНИЦЕ РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА
25.11.2014.

У понедељак 24.11.2014. године одржан је састанак чланова Републичког одбора синдиката са представницима пословодства, извршним директором Мирјаном Лазаревић и извршним директором др Михаилом Јовановићем. Разговарало се о више тема:
  1. Чланови пословодства су истакли да ће сигурно бити исплаћена зарада из добити али да не могу лицирати са датумима. На питање зашто Влада РС до сада није дала сагласност на исплату зараде из добити преставници пословодства су одговорили да то треба сагледати и у контексту скорашњег боравка ММФ-а у Србији.
  2. Према речима чланова пословодства умањење зарада ће се односити само на основну зараду што значи да се неће односити на део зараде по основу топлог оброка, регреса, минулог рада и осталих увећања зараде. Зарада ће се и у будуће исплаћивати из два дела. Исплата позајмице се не доводи у питање.
  3. У 2015. години на снагу ће ступити нова организациона шема Предузећа која ће имати за циљ укрупњавање радних јединица по технолошко-територијалном принципу и дирекција и самосталних сектора по сродности. Смањиће се број директорa са садашњих око 110 на око 40, смањиће се број служби за око једну трећину а самим тим и број руководиоца и уопште администрација која ће попуњавати места у технологији. На пример у неким случајевима ће се формирати од четири радне јединице једнa радна јединица са једним директором, једном службом за економске послове, правне послове...
  4. На постављено питање о технолошком вишку представници пословодства су истакли да неће бити отпуштања него ће се број запослених смањивати природним одливом. У овој години се очекује повећан природни одлив запослених (око 450) док се у наредној години очекује одлазак по овом основу око 300 запослених. Број запослених по уговору за обављање привремено-повремених послова у наредној години биће смањен за око 25%. Поводом саопштења појединих синдиката да њихови чланови неће бити проглашени технолошким вишком као синдикат одговорно тврдимо да је то ортодоксна лаж. Чланство у синдикату никада није било нити може бити критеријум за технолошки вишак кога нeће ни бити.
У наставку седнице чланови Републичког одбора синдиката донели су одлуку да позову све синдикате у Пошти Србије на заједничко деловање са циљем да се запослени у Пошти Србије изузму из Закона о смањењу зарада.

Исплаћене солидарне помоћи за Новембар 2014.
14.11.2014.

Исплаћене солидарне помоћи за Октобар 2014.
16.10.2014.

ОБАВЕШТЕЊЕ Array Штампа Array
26.09.2014.
Најављени протест и штрајк у организацији Синдиката "Поштар", Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката "Солидарност" Поште Србије дао је резултате.
Надзорни одбор Предузећа је на седници одржаној 26.09.2014. године донео Одлуку о расподели добити по принципу 25% запосленима 75% буџету Републике Србије. Просечна исплата по запосленом износиће око 36.000 динара и извршиће се након добијања сагласности Владе Републике Србије а очекујемо да се то деси у што краћем року.
С обзиром да је један од наших кључних захтева био доношење Одлуке о исплати зараде из добити обавештавамо чланство и запослене да стављамо ван снаге Одлуку Штрајкачког одбора о протесту заказаном за 29.09.2014. и штрајку заказаном за 30.09.2014. гидине.
Наш други захтев, обезбеђивање оптималног броја извршилаца у технологији, решаваћемо у наредном периоду кроз социјални дијалог. Захваљујемо се свим члановима и запосленима који су показали одлучност да узму учешће у протесту и штрајку као и СО Синдиката ПТТ "ГПЦ Београд", СО Синдиката "Независност" "Београд Центар" и СО Синдиката "Независност" "ГПЦ Београд" и централама Синдиката ПТТ и Синдиката "Независност" на подршци.

ОБАВЕШТЕЊЕ О УЧЕШЋУ И ПОДРШЦИ У ПРОТЕСТИМА И ШТРАЈКАЧКИМ АКТИВНОСТИМА
24.09.2014.

Синдикат достављача ПТТ пошиљака "Поштар", Самостални синдикат поштанских радника и Синдикат "Солидарност" Поште Србије су упутили позив на заједничко деловање, поводом најављених протеста и штрајкачких активности репрезентативним синдикатима у Пошти Србије (Синдикату ПТТ Србије и Синдикату Независност).

Заједничко учешће у протестима и штрајкачким активностима потврдиле су СО Синдиката Независност "ГПЦ Београд", СО Синдиката Независност "Београд Центар" и СО Синдиката ПТТ "ГПЦ Београд".

Централа Синдиката ЈП ПТТ "Независност" је у потпуности подржала наше оправдане захтеве а централа Синдиката ПТТ Србије ће подржати протест заказан за 29.09.2014. године.

Захваљујемо се нашим синдикалним колегама на подршци и учешћу у најављеним активностима и апелујемо на све запослене без обзира на синдикалну припадност и ангажованост да преузму одговорност за одлучивање о својој судбини.

ИЗВЕШТАЈ СА СЕДНИЦЕ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА
22.09.2014.

На седници представника Синдиката достављача ПТТ пошиљка "Поштар", Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката "Солидарност" Поште Србије упућен је позив председнику Синдиката ПТТ Србије Александру Павловићу, председнику Регије | Синдиката ПТТ Србије Будимир Милораду и председници Синдиката "Независност" Снежани Марковић на заједничко деловање и учешће у најављеном протесту и штрајку.

Полазећи од чињенице да се ради о интересу свих запослених неопходно је заједничко деловање и очекујемо позизиван одговор наших синдикалних колега.

Са седнице је упућен и позив директору Предузећа за одржавање радног састанка у циљу мирног решавања насталог спора на начин да се добију неопходне гаранције за исплату зараде из добити и обезбеђивање оптималног броја запослених у технологији а најкасније до 27.09.2014. године.

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>