ПРВОМАЈСКИ ПРОГЛАС

28.04.2016.

Ове године, 1. Мај- међународни празник рада, обележавамо у дане када већина православних верника прославља Васкрс, највећи хришћански празник.

Васкрс је празник победе живота, 1. Мај-дан радничке и синдикалне борбе, и један и други су симбол страдања, визије и борбе за бољи, лепши, праведнији, слободнији и хуманији свет.

Први мај дан посвећен вредностима човека и његовог рада дочекујемо понижени, сиромашни и по ко зна који пут преварени.

Поштански радник је данас више него икад обесправљен и егзистенцијално угрожен, зарада му је драстично смањена а стижу му увећани рачуни за режијске трошкове, увећане рате за кредите а све мање нам преостаје за достојанствен живот.

Обавеза је на свима нама да се боримо без икаквог страха за достојанствен живот, поштовање људских, радних и синдикалних права.

Живео међународни празник рада! Христос Воскресе!

ФОРМИРАН ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР СИНДИКАТА

22.04.2016.

У Београду 22.04.2016. године одржана је V седница Главног одбора синдиката. Седница је отпочела минутом ћутања у знак одавања последње почасти преминулом колеги Димитријевић Васи из РЈ „РПЛЦ Београд“.

Након усвајања записника са IV седнице Главног одбора председник синдиката поднео Извештај о активностима синдиката између две седнице Главног одбора.

У извештају председник је информисао чланове Главног одбора синдиката о активностима између две седнице, са посебним освртом на захтеве упућене представницима пословодства за исплату зараде из добити, увођење запослених на ППП у радни однос на одређено, исплата јубиларних награда запосленима који су напунили 40 година радног стажа пре ступања Анекса I КУ (23.03.) и поштовању одредби Споразума о обезбеђивању несметаних услова за рад Синдиката.

Тим поводом одржан је састанак 18.04.2016. године са представницима пословодства који је резултирао убрзавањем процедура за исплату зараде из добити и превођењем троје запослених са ППП у радни однос на одређено време у РЈ „РПЛЦ Београд“.

У склопу Извештаја о раду наглашено је да је акција доделе бескаматних позајмица у значајној мери допринела ширењу синдикалне мреже и расту броја чланова. Акција се наставља и даље а у мају ће бити доступна члановима синдиката на подручју целе Србије.

На седници је донета Одлука о формирању Штрајкачког одбора синдиката и формулисани су наши захтеви који ће бити прослеђени послодавцу.

Наши захтеви су:

1. Враћање зараде на ниво пре смањења уз увећање за раст трошкова живота

2. Исплата зараде из добити

3. Превођење запослених са ППП у рад на одређено време

4. Обезбеђивање оптималног броја извршилаца у технологији

5. Решавање стамбених потреба запослених

6. Укидање радних места саветника и специјалних саветника

Штрајкачки одбор ће одржати своју седницу након празника са задатком да координира и води активности на реализацији захтева и мандатом за допуну захтева.

Чланови Главног одбора су нагласили да су запослени више него огорчени својим ниским зарадама и све већом обесправљеношћу па је неопходно предузети све методе синдикалне борбе укључујући и организовање штрајка.

Са седнице је послата порука запосленима да без њиховог активног учешћа у штрајкачким активностима синдиката не може бити ни штрајка па ни испуњења реалних и оправданих захтева.

OБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ИСПЛАТУ ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ

20.04.2016.

Поводом иницијативе нашег Синдиката за исплату зараде из добити од 01.04.2016. године обавештени смо из Кабинета директора Предузећа да је Извршни одбор „Поште Србије“ донео Одлуку о расподели добити за 2015. годину.

По процедури Одлука ће на усвајање бити прослеђена Надзорном одбору Предузећа чија седница ће се одржати 27.04.2016. године.

Од стране Кабинета директора Предузећа такође смо информисани да је директор дао налог надлежним функцијама Предузећа да учине све из свог делокруга рада како би дошло до исплате зараде из добити у што краћем року.

САОПШТЕЊЕ СА САСТАНКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПОСЛОВОДСТВА

19.04.2016.

Након вишенедељног инсистирања за одржавање састанка са представницима пословодства због нагомиланих проблема а који су пре свега везани за лош социјално- економски положај запослених данас 18.04.2016. године одржан је састанак са представницима пословодства.

Делегацију пословодства су чинили извршни директори Мирјана Предојевић, Михаило Јовановић и Рајко Баралић, директор Функције за правне послове Милица Ћатић, помоћник директора Функције за поштанску мрежу Срђан Јовановић и шеф Кабинета Снежана Петровић. Делегацију синдиката су представљали: председник Зоран Павловић, потпредседник Радован Тешић, председник СО ССПР “Земун“ Владимир Белензада, члан Главног одбора Новак Ћућула и Љубица Дукић, технички секретар синдиката.

Представници синдиката су указали на тежак материјално-економски положај запослених а нарочито непосредних извршилаца чије се зараде крећу у распону између 33.000,00 и 38.000,00 динара. Несхватљиво је да поштански радници имају тако мизерне зараде поготово када се имају у виду одлични пословни и финансијски резултати Предузећа. Захтев Синдиката је да се изврши исплата зараде из добити пре предстојећих празника како би и радничке породице могле достојно да их обележе. Одговор представника пословодства је да се чека одлука Владе РС о усвајању завршног рачуна Предузећа након чега ће Извршни одбор донети одлуку и упутити је на усвајање Надзорном одбору Предузећа.

И овом приликом смо захтевали да запослени који раде на ППП а неки од њих и по 3-4 године буду преведини у радни однос на одређено време. Представници пословодства су рекли да се они сукцесивно уводе у радни однос на одређено време а нарочито запослени који раде као курири у Пост-експресу.

Поводом нашег предлога и захтева да се и запосленима који су напунили 40 година радног стажа пре ступања на снагу Анекса I КУ (23.03.2016.године) исплате јубиларне награде добили смо одговор да је то било залагање и представника пословодства али да трећа страна у преговорима, Влада РС, то не допушта.

Синдикат није задовољан оваквим одговорима па смо принуђени да на седници Главног одбора која ће се одржати 22.04.2016. године донесемо одлуку о коришћењу свих метода синдикалне борбе укључујући и организовање штрајка, за шта нам је потребна ваше активно учешће.

Исплаћене солидарне помоћи за Април
15.04.2016.

ДИСКРИМИНАТОРСКА ОДРЕДБА?
07.04.2016.

Функција управљања кадровима и корпоративне одговорности својим Упутством тумачи да запослени који су напунили 40 година радног стажа пре 23.03.2016. године немају право на јубиларну награду. Овакво тумачење од стране поменуте Функције по нашем мишљењу је дубоко неправедно јер нарушава принцип једнакости. Тим поводом смо се обратили Комисији за праћење примене Колективног уговора која је једина надлежна да даје мишљење о примени истог.

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>