ОДРЖАНА XVI СЕДНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА
17.09.2014.

Нa XVI седници Републичког одбора Самосталног синдиката поштанских радника одржаној 17.09.2014.године у Београду потврђене су Одлуке о одржавању протеста и штрајка у организацији Синдиката "ПОШТАР", Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката "СОЛИДАРНОСТ" због зарађене а неисплаћене зараде из добити.

Управо је главна тема седнице била исплата зараде из добити. У том делу седнице испред директора Предузећа учествовали су извршни директори Мирјана Лазаревић и др Михајло Јовановић. Извршни директори су истакли следеће: "Пословодство је на истој страни као и запослени по питању исплате зараде из добити. У том правцу се воде преговори са представницима Владе РС која као оснивач доноси коначну Одлуку. Очекујемо да ће на седници Надзорног одбора Предузећа 26.09.2014. године бити донета Одлука о исплати зараде из добити и надамо се да ће Влада РС прихватити Одлуку Надзорног одбора Предузећа". Предтавници синдиката су нагласили да неће одустати ни од протеста ни од штрајка све док не добију гаранције за исплату зараде из добити.

Представницима пословодства указано је и на низ других проблема као што су: лоши хигијенски услови у поштама, ниске зараде, недостатак кадрова, искоришћавање радно ангажованих преко омладинских задруга и на привремено повременим пословима.

ОБАВЕШТЕЊЕ
15.09.2014.

Представници Синдиката достављача ПТТ пошиљака "Поштар", Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката "Солидарност" Поште Србије на заједничкој седници одржаној дана, 12.09.2014. године донели следеће

ОДЛУКЕ:

1. ОДЛУКУ О ОДРЖАВАЊУ ПРОТЕСТА ИСПРЕД СЕДИШТА ПРЕДУЗЕЋА, ТАКОВСКА 2, КОЈИ ЋЕ БИТИ ОРГАНИЗОВАН ДАНА 29.09.2014. ГОДИНИЕ СА ПОЧЕТКОМ У 14:30 ЧАСОВА.
  2. ОДЛУКУ О ШТРАЈКУ ПОЧЕВШИ ОД 30.09.2014. ГОДИНЕ ПА ДО ИСПУЊЕЊА ЗАХТЕВА.

НАШИ ЗАХТЕВИ СУ:
  1. ИСПЛАТА ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ ЗА 2013. ГОДИНУ.
  2. ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ БРОЈА ИЗВРШИЛАЦА У ТЕХНОЛОГИЈИ (ПОШТАРИ, ШАЛТЕРСКИ РАДНИЦИ, КУРИРИ...).

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:

1. Врло ниске зараде запослених последњих 5 година драстично су пале у односу на трошкове живота. Одличан пословни резултат у 2013. години остварен ангажовањем свих запослених у Предузећу и великим делом је последица ниских зарада. Директор не пропушта скоро ни један јавни наступ а да не да изјаву о врло успешном пословању Поште Србије. Запослени који су највећим делом заслужни за тај успех су с правом незадовољни и питају се "а шта ми имамо од тога". Оно што имамо је парадоксална ситуација - што нам је Предузеће богатије радници су сиромашнији. Незадовољство запослених је велико а самим тим и мотивација за рад. Само добро плаћен радник је добар радник све друго је утопија.
  2. Опште је познато да запослени у технологији, а нарочито поштари не могу да користе годишње одморе него им се годишњи одмори претварају у слободне дане што Закон о раду не познаје. Радници на достави су принуђени да раде и викендом што није предвиђено распоредом рада а ни плаћено као прековремени рад иако је послодавац у обавези да то учини.
СВЕ ЗАВИСИ ОД НАС САМИХ. АКО НИСМО СПРЕМНИ ДА СЕ БОРИМО ДАНАС СУТРА ЋЕ БИТИ ГОРЕ И ЈОШ МНОГО ТЕЖЕ.

ЗАШТО НЕМА ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ?
Запослени у Пошти Србије са правом постављају питања: Шта је са зарадом из добити? Да ли ће је бити и када?

Одговори на ова питања су врло једноставни, запослени не треба варати него им рећи истину а она је следећа:

1. Колективним уговором чланом 42. је регулисано да запослени могу учествовати у   расподели средстава из добити а то значи да и не морају. Највећу одговорностза овакву формулацију у Колективном уговору сносе синдикати који су преговарали у име запослених (Синдикат ПТТ и Синдикат Независност).
Право запослених на зараду из добити је на пример регулисано Колективним уговором у Телекону, Србијагасу и неким другим предузећима па зашто онда то није било могуће и за запослене у Пошти Србије?

2. У таквој ситуацији једино Надзорни одбор Предузећа, кога чини пет чланова (четири члана представници Владе и један представник  запослених иначе из редова пословодства) може да донесе одлуку о расподели добити и да је проследи на сагласност Влади РС.
Председница и чланови Надзорног одбора знају како је у септембру прошле године на помен исплате зараде из добити реаговао господин Вучић (поломио је браву на вратима свог кабинета) и свесни су да би сем кваке могли да "страдају" и они па није за очекивати да ће донети одлуку која би ишла у прилог запослених.

Кад узмемо све ове чињенице у обзир једино нам преостаје да се сви заједно боримо да нам се плати наш рад и труд без кога не би било ни добити Предузећа.

Самостални синдикат поштанских радника је спреман да у септембру организује протесте и штрајк уколико будемо имали вашу подршку и уколико смо сви ми као запослени спремни да се ангажујемо и учествујемо.

Да ли ћемо успети да добијемо оно што нам припада зависи од свих нас.

ИМА ПРАВДЕ, ИМА, ИМА..
28.07.2014.

Коначно након пет дугих година Апелациони суд у Београду је пресудио да је отказ Ненаду Митровићу из радне јединице "Пирот" био незаконит. Да је отказ мотивисан личном нетрпељивошћу директора Радне јединице "Пирот" Богољуба Поповића према Ненаду Митровићу и дискриминаторским односом због синдикалне припадности може се закључити и из пресуде Апелационог суда. На те чињенице смо указивали, чинили све и апеловали на тадашњег генералног директора Горана Ћирића да не потпише припремљени отказ уговора о раду нашем Пиркету. Што би наш народ рекао "Џабе је глувом причати и ћоравом намигивати".

Пирке се враћа на посао, биће му исплаћена одштета али нико његовој породици и њему не може надокнадити бол и патњу који су претрпели. Нико у ланцу оних који су учествовали у незаконитом отказу се неће потрести због тога јер да су имали савести не би стављали своје парафе и потписе на такав акт. Неће трпети ни финансијске последице јер ћемо то сви ми платити.

Ово је најбољи пример колико послодавац може да буде бахат и како синдикат треба да заштити и помогне свог члана када је очигледно да је у праву као што је то био случај са Пиркетом.

ПРОТЕСТ

ПОЗИВ НА ПРОТЕСТЕ
14.07.2014.
Савез самосталних синдиката Србије и УГС "Независност" 15.07.2014. године (уторак) почуњу са протестним и штрајкачким активностима због намере доношења Закона о раду  који битно умањује права запослених (смањење зарада, смањење броја дана плаћеног одсуства, смањење отпремнина, лакше отпуштање, ограничење деловања и рада синдиката...), Закона о ПИО по коме радни стаж као основ за одлазак у пензију није битан него само године живота-65 година и најављеног додатног смањења зарада у јавном сектору.
Позивамо запослене у ЈП "Пошта Србије" да се окупимо у што већем броју 15.07.2014. године, у уторак, испред Поште у Таковској  са почетком у 11:30 часова и придружимо заједничком протесту који ће бити одржан испред Скупштине Србије.

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>