Joom!Fish config error: Default language is inactive!

Please check configuration, try to use first active language

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home1/vrs367bt/public_html/sindikatposte.rs/plugins/system/jfrouter.php:301) in /home1/vrs367bt/public_html/sindikatposte.rs/plugins/system/jfrouter.php on line 316

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home1/vrs367bt/public_html/sindikatposte.rs/plugins/system/jfrouter.php:301) in /home1/vrs367bt/public_html/sindikatposte.rs/plugins/system/jfrouter.php on line 317

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home1/vrs367bt/public_html/sindikatposte.rs/plugins/system/jfrouter.php:301) in /home1/vrs367bt/public_html/sindikatposte.rs/plugins/system/jfrouter.php on line 318
САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ ПОШТАНСКИХ РАДНИКА - SAMOSTALNI SINDIKAT POŠTANSKIH RADNIKA - САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ ПОШТАНСКИХ РАДНИКА - SAMOSTALNI SINDIKAT POŠTANSKIH RADNIKA
ИСПЛАЋЕНЕ СОЛИДАРНЕ ПОМОЋИ ЗА СЕПТЕМБАР 2017.

15.09.2017.

ИЗВЕШТАЈ СА X СЕДНИЦЕ ГЛАВНОГ ОДБОРА СИНДИКАТА

11.09.2017.

Десета седница Главног одбора отпочела је нажалост, минутом ћутања, у знак одавања последње почасти преминулом колеги Некић Златку из РЈ „РПЛЦ Београд“.
У складу са досадашњом праксом у циљу социјалног дијалога позвали смо в.д. директорку са сарадницима да учествују у раду седнице и пруже одговоре на следећа питања:
   1. Зараде запослених, зарада из добити;
   2. Радно-правни статус запослених (годишњи одмори, запослени на одређено време, ППП);
   3. Социјални дијалог
На жалост и овај пут били смо ускраћени за присуство чланова пословодства чије би учешће у раду свакако донело одговоре на битна питања која се тичу чланова синдиката и свих запослених у Предузећу. Председник је информисао чланове Главног одбора да је упућено више захтева за одржавање састанка са в.д. директором Предузећа у циљу решавања нагомиланих проблема са којима се суочавају запослени. На те захтеве као и на захтеве за достављање других информација од интереса за запослене не добијамо одговоре што нас и не чуди с обзиром да ми нисмо синдикат који је по вољи пословодства.
Након верификације мандата новим члановима Главног одбора, Старчевић Бошку из синдикалне организације „ГПЦ“ и Бенић Звонку из синдикалне организације „Војводина Север“ усвојен је записник са претходне седнице.
Председник Павловић поднео је  извештај о раду између две седнице са посебним освртом на протестне активности у организацији Синдиката ПТТ Србије којима је дао пуну подршку наш синдикат. У склопу извештаја о раду учесници седнице су информисани да смо упутили предлог за укидање минимума процеса рада за време штрајка у поштанској делатности,  Радној групи за израду Закона о штрајку.
Учесницима седнице пружена је детаљна информација о материјално-финансијском пословању Синдиката за првих девет месеци текуће године.
У циљу активности за побољшање материјалног положаја запослених који из године у годину све гори донета је Одлука о сарадњи и заједничким протестним активностима са Синдикатима који су најавили протесте за почетак октобра. На седници је изабран организациони одбор који ће се бавити даљом организацијом тих активности.

ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЕДНИЦИ ВЛАДЕ

01.09.2017.

Поштована госпођо Брнабић,
У складу са улогом и функцијом коју имамо као представници запослених дужност нам је да Вам као представнику оснивача укажемо на велико незадовољство запослених са стањем у „Пошти Србије“ и односом в.д. директора госпође Петровић према Синдикату.
1. Осим чланова пословодства и њима блиских синдикалаца већина запослених је огорчена са зарадама од којих више не може ни да се обезбеди пуко преживљавање. Поред умањења од 10% зараде су додатно обезвређене растом трошкова живота односно из месеца у месец имамо реалан пад зараде. Када су зараде умањиване били смо јавни сектор а када је нешто некима и враћано од узетог нисмо били јавни сектор. До 2012. године просечна зарада у Пошти Србије била је 10% изнад републичког просека а данас је 10% испод републичког просека. Радничке плате у „Пошти Србије“ кретале су се око републичког просека, данас су знатно испод и крећу се око 37.000,00 динара. Ову зараду прима око 75% запослених од укупно 15000.
2. Колика је обесправљеност запослених говори и чињеница да запослени не могу да остваре једно од својих основних права, право на годишњи одмор. Годишњи одмори запосленима се претварају у „слободне дане“ супротно Закону о раду и Колективном уговору. Према подацима са којима располажемо запослени (углавном поштари) имају скоро 2500 месеци „слободних дана“. Колико је још „слободних дана“ запосленима избрисано односно покрадено то вероватно никада нећемо сазнати. Подносили смо и пријаве инспекцији рада која се по правилу трудила да не изврши надзор.
3. Стручњаци нам одлазе, бивају принуђени да оду или се склањају на саветничка радна места где по правилу и немају никаква задужења. Најбољи пример је смена и одлазак др Михаила Јовановића. Није био довољно „добар“ стручњак за „Пошту Србије“ али зато јесте за Владу РС (директор канцеларије за Е-управу). Доводе се партијски кадрови међу којима има и пензионера. Извршни одбор Предузећа није формиран иако је то обавеза и по Закону о јавним предузећима и по Статуту предузећа. Због овакве кадровске политике која се додуше води годинама уназад (јавна предузећа=страначки феуд) за последицу имамо пад обима поштанских услуга док удео приватних оператера на тржишту расте из године у годину.
4. Самостални синдикат поштанских радника је указивао и увек ће указивати на овакве и сличне проблеме користећи се искључиво чињеницама и аргументима. Управо због тога постоји и посебан однос госпође Петровић и њених најближих сарадника према нашем Синдикату и активистима. Врши се притисак на активисте нашег Синдиката како би нам се онемогућило синдикално деловање. Више пута смо тражили састанак са директорком али нас је само један пут пре девет месеци удостојила разговора од пола сата где се углавном све свело на њен монолог. Ниједну информацију од интереса за запослене и Синдикат не можемо да добијемо па смо принуђени да их тражимо преко Повереника за информације од јавног значаја.
5. У ранијем периоду тражили смо и залагали смо се да запослени имају право да своју зараду примају код банке по слободном избору. Увек смо добијали одговор да се мора водити рачуна о интересима Предузећа јер смо ми акционар „Поштанске штедионице“. Како је онда могуће да Кабинет директорке Предузећа преко званичне интернет странице изнесе понуду да се запосленима зараде уместо преко „Поштанске штедионице“ уплаћују преко једне и само једне приватне банке?

Ово су само неки од најкрупнијих проблема са којима се суочавају запослени, синдикати чији активисти нису корумпирани и „Пошта Србије“ у целини. Више није битна госпођа Петровић битно је Предузеће са традицијом од скоро два века, егзистенција 15000 запослених и њихових породица.
Конкурс за избор директора Предузећа одавно је завршен и неопходно је за добробит Поште и њених запослених што пре изаћи из в.д. стања и избацити политику из Поште.
Како не би дошло до урушавања за државу и народ овако битног система мора се раздвојити власничка од управљачке функције иначе врло брзо ћемо се суочити са чињеницом да од једног солидног јавног предузећа које претежно послује и зарађује на тржишту постанемо губиташ и корисник буџетских средстава.
Ако „Пошта Србије“ међу својих 15000 запослених нема довољно стручног кадра него он мора да се доводи из политичких странака треба је одмах затворити или приватизовати.

ИСПЛАЋЕНЕ СОЛИДАРНЕ ПОМОЋИ ЗА АВГУСТ 2017.

30.08.2017.

ОБАВЕШТЕЊЕ

24.08.2017.

Обавештавају се чланови Самосталног синдиката поштанских радинка чија деца полазе у први разред Основне школе да ће им 28.08.2017. године бити уплаћена солидарна помоћ у износу од 6.000,00 динара по детету.

ИСПЛАЋЕНЕ СОЛИДАРНЕ ПОМОЋИ ЗА ЈУЛ 2017.

17.07.2017.

<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>