ЗАШТО НЕМА ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ?
Запослени у Пошти Србије са правом постављају питања: Шта је са зарадом из добити? Да ли ће је бити и када?

Одговори на ова питања су врло једноставни, запослени не треба варати него им рећи истину а она је следећа:

1. Колективним уговором чланом 42. је регулисано да запослени могу учествовати у   расподели средстава из добити а то значи да и не морају. Највећу одговорностза овакву формулацију у Колективном уговору сносе синдикати који су преговарали у име запослених (Синдикат ПТТ и Синдикат Независност).
Право запослених на зараду из добити је на пример регулисано Колективним уговором у Телекону, Србијагасу и неким другим предузећима па зашто онда то није било могуће и за запослене у Пошти Србије?

2. У таквој ситуацији једино Надзорни одбор Предузећа, кога чини пет чланова (четири члана представници Владе и један представник  запослених иначе из редова пословодства) може да донесе одлуку о расподели добити и да је проследи на сагласност Влади РС.
Председница и чланови Надзорног одбора знају како је у септембру прошле године на помен исплате зараде из добити реаговао господин Вучић (поломио је браву на вратима свог кабинета) и свесни су да би сем кваке могли да "страдају" и они па није за очекивати да ће донети одлуку која би ишла у прилог запослених.

Кад узмемо све ове чињенице у обзир једино нам преостаје да се сви заједно боримо да нам се плати наш рад и труд без кога не би било ни добити Предузећа.

Самостални синдикат поштанских радника је спреман да у септембру организује протесте и штрајк уколико будемо имали вашу подршку и уколико смо сви ми као запослени спремни да се ангажујемо и учествујемо.

Да ли ћемо успети да добијемо оно што нам припада зависи од свих нас.

ИМА ПРАВДЕ, ИМА, ИМА..
28.07.2014.

Коначно након пет дугих година Апелациони суд у Београду је пресудио да је отказ Ненаду Митровићу из радне јединице "Пирот" био незаконит. Да је отказ мотивисан личном нетрпељивошћу директора Радне јединице "Пирот" Богољуба Поповића према Ненаду Митровићу и дискриминаторским односом због синдикалне припадности може се закључити и из пресуде Апелационог суда. На те чињенице смо указивали, чинили све и апеловали на тадашњег генералног директора Горана Ћирића да не потпише припремљени отказ уговора о раду нашем Пиркету. Што би наш народ рекао "Џабе је глувом причати и ћоравом намигивати".

Пирке се враћа на посао, биће му исплаћена одштета али нико његовој породици и њему не може надокнадити бол и патњу који су претрпели. Нико у ланцу оних који су учествовали у незаконитом отказу се неће потрести због тога јер да су имали савести не би стављали своје парафе и потписе на такав акт. Неће трпети ни финансијске последице јер ћемо то сви ми платити.

Ово је најбољи пример колико послодавац може да буде бахат и како синдикат треба да заштити и помогне свог члана када је очигледно да је у праву као што је то био случај са Пиркетом.

ПРОТЕСТ

ПОЗИВ НА ПРОТЕСТЕ
14.07.2014.
Савез самосталних синдиката Србије и УГС "Независност" 15.07.2014. године (уторак) почуњу са протестним и штрајкачким активностима због намере доношења Закона о раду  који битно умањује права запослених (смањење зарада, смањење броја дана плаћеног одсуства, смањење отпремнина, лакше отпуштање, ограничење деловања и рада синдиката...), Закона о ПИО по коме радни стаж као основ за одлазак у пензију није битан него само године живота-65 година и најављеног додатног смањења зарада у јавном сектору.
Позивамо запослене у ЈП "Пошта Србије" да се окупимо у што већем броју 15.07.2014. године, у уторак, испред Поште у Таковској  са почетком у 11:30 часова и придружимо заједничком протесту који ће бити одржан испред Скупштине Србије.

САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИШТВА СССС
Насиље над запосленима, које покушава да се изврши изменама Закона о раду, без јавне расправе, представља отворено подаништво страним интресима, јер још нико разуман није рекао да је висок степен радничких права узрок лошег економског стања у Србији.
Атак на зараде, које су најмање у Европи, одбијање да се дефинише минимална зарада, иако то чине и најразвијеније земље, олакшано отпуштање у земљи где је стопа незапослености највиша у Европи, а шансе за ново запошљавање никакве - најважнији је правац и циљ креатора овог закона, како би раднике учинили још сиромашнијим и тиме погоднијим за израбљивање.
Немогућност запошљавања и несигурност радног места већ је учинило да млади људи у Србији немају перспективу, док су сви остали у страху од губитка посла и још веће беде која им прети.
Самозвани левичари и патриоте нису решили криминалне приватизације, нису пронашли инвеститоре, нису оживели предузећа и покренули економски опоравак Србије, али зато жртве трагичне економске ситуације проглашавају главним кривцима.
Јавне расправе о новом закону о раду ипак ће бити. Ако не оне каква се одржава у многим земљама света, а и код нас је предвиђена законом, биће је на трговима, у предузећима, фабричким круговима, улицама и другим местима широм Србије и на њој ће учествовати сви они на које се закон односи, а то су радници и сви други грађани Србије. И таква јавна расправа ући ће у историју и остати забележена за генерације које долазе, као пример неравноправне борбе грађана за бољу Србију. Па и ако ову битку народ привремено изгуби, покољења ће је памтити, а победницима ће време судити.
Неће бити заборављено ни захваљивање странцима на подршци у борби против свог народа, али и захвалност страних послодаваца што се закон, иако против свог народа, доноси у њихову корист.

Исплаћене солидарне помоћи за Јун 2014.
16.06.2014.

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>