ЗАПИСНИК СА I СЕДНИЦЕ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА

Штрајкачки одбор који је формиран од стране Главног одбора Синдиката одржао је своју I седницу 17.05.2016. године са задатком да координира и води активности на реализацији захтева Синдиката ради побољшања стандарда запослених. На седници се дискутовало о актима који регулишу област штрајка у ЈП „Пошта Србије“ са нарочитим освртом на Одлуку директора Предузећа о начину обезбеђивања минимума процеса рада за време штрајка у ЈП „Пошта Србије“.Штрајкачки одбор је констатовао да се овом Одлуком додатно умањују права на штрајк запослених у Предузећу у односу на Закон о штрајку и Владину Уредбу о минимуму процеса рада. Закључено је да се затражи мишљење од надлежне државне институције поводом наведене Одлуке директора Предузећа.

У свом даљем раду Штрајкачки одбор донео је Одлуку о одржавању протеста и организовању штрајка.

Протест и штрајк се организују ради испуњења следећих захтева и то:

1. ПОВЕЋАЊЕ ЗАРАДЕ ЗА 20% ПОЧЕВШИ ОД ИСПЛАТЕ ЗАРАДЕ ЗА МЕСЕЦ ЈУН;
  2. ИСПЛАТА ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ НАЈКАСНИЈЕ ДО КРАЈА ЈУНА;
  3. ПРЕВОЂЕЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ СА ППП У РАД НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ;
  4. ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ БРОЈА ИЗВРШИЛАЦА У ТЕХНОЛОГИЈИ;
  5. РЕШАВАЊЕ СТАМБЕНИХ ПОТРЕБА ЗАПОСЛЕНИХ;
  6. УКИДАЊЕ РАДНИХ МЕСТА САВЕТНИКА И СПЕЦИЈАЛНИХ САВЕТНИКА.

Протест запослених одржаће се 16.06.2016. године са почетком у 14:00 часова испред главне Поште у Таковској 2, Београд а у штрајк ће се ступити 21.06.2016. године са почетком у 08:00 часова уколико до тада оправдани захтеви Синдиката не буду испуњени.

Са седнице је послата порука запосленима да ће бити благовремено упознати са правима и обавезама за време протеста и штрајка као и да без њиховог активног учешћа не може бити ни протеста ни штрајка па ни испуњења реалних и оправданих захтева.

Исплаћене солидарне помоћи за Маj
16.05.2016.

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ НАШЕМ СИНДИКАТУ

04.05.2016.

Поводом Првог маја – Међународног празника рада, Савез самосталних синдиката Београда је и ове године доделио Првомајску награду Савеза самосталних синдиката Београда „Мајски цвет“ 2016. године.

Добитницима првомајске награде Савеза самосталних синдиката Београда, додељена је Плакета „Мајски цвет“ – симбол цвета ливеног од метала, рад академског вајара Николе – Коље Милуновића.

„Мајски цвет“ као највеће признање Савеза самосталних синдиката Београда ове године припало је нашем Синдикату.

Специјалну Првомајску награду „Мајски цвет“ председник Савеза самосталних синдиката Београда, Томислав Бановић уручио је председнику Самосталног синдиката поштанских радника Зорану Павловићу.

ПРВОМАЈСКИ ПРОГЛАС

28.04.2016.

Ове године, 1. Мај- међународни празник рада, обележавамо у дане када већина православних верника прославља Васкрс, највећи хришћански празник.

Васкрс је празник победе живота, 1. Мај-дан радничке и синдикалне борбе, и један и други су симбол страдања, визије и борбе за бољи, лепши, праведнији, слободнији и хуманији свет.

Први мај дан посвећен вредностима човека и његовог рада дочекујемо понижени, сиромашни и по ко зна који пут преварени.

Поштански радник је данас више него икад обесправљен и егзистенцијално угрожен, зарада му је драстично смањена а стижу му увећани рачуни за режијске трошкове, увећане рате за кредите а све мање нам преостаје за достојанствен живот.

Обавеза је на свима нама да се боримо без икаквог страха за достојанствен живот, поштовање људских, радних и синдикалних права.

Живео међународни празник рада! Христос Воскресе!

ФОРМИРАН ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР СИНДИКАТА

22.04.2016.

У Београду 22.04.2016. године одржана је V седница Главног одбора синдиката. Седница је отпочела минутом ћутања у знак одавања последње почасти преминулом колеги Димитријевић Васи из РЈ „РПЛЦ Београд“.

Након усвајања записника са IV седнице Главног одбора председник синдиката поднео Извештај о активностима синдиката између две седнице Главног одбора.

У извештају председник је информисао чланове Главног одбора синдиката о активностима између две седнице, са посебним освртом на захтеве упућене представницима пословодства за исплату зараде из добити, увођење запослених на ППП у радни однос на одређено, исплата јубиларних награда запосленима који су напунили 40 година радног стажа пре ступања Анекса I КУ (23.03.) и поштовању одредби Споразума о обезбеђивању несметаних услова за рад Синдиката.

Тим поводом одржан је састанак 18.04.2016. године са представницима пословодства који је резултирао убрзавањем процедура за исплату зараде из добити и превођењем троје запослених са ППП у радни однос на одређено време у РЈ „РПЛЦ Београд“.

У склопу Извештаја о раду наглашено је да је акција доделе бескаматних позајмица у значајној мери допринела ширењу синдикалне мреже и расту броја чланова. Акција се наставља и даље а у мају ће бити доступна члановима синдиката на подручју целе Србије.

На седници је донета Одлука о формирању Штрајкачког одбора синдиката и формулисани су наши захтеви који ће бити прослеђени послодавцу.

Наши захтеви су:

1. Враћање зараде на ниво пре смањења уз увећање за раст трошкова живота

2. Исплата зараде из добити

3. Превођење запослених са ППП у рад на одређено време

4. Обезбеђивање оптималног броја извршилаца у технологији

5. Решавање стамбених потреба запослених

6. Укидање радних места саветника и специјалних саветника

Штрајкачки одбор ће одржати своју седницу након празника са задатком да координира и води активности на реализацији захтева и мандатом за допуну захтева.

Чланови Главног одбора су нагласили да су запослени више него огорчени својим ниским зарадама и све већом обесправљеношћу па је неопходно предузети све методе синдикалне борбе укључујући и организовање штрајка.

Са седнице је послата порука запосленима да без њиховог активног учешћа у штрајкачким активностима синдиката не може бити ни штрајка па ни испуњења реалних и оправданих захтева.

OБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ИСПЛАТУ ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ

20.04.2016.

Поводом иницијативе нашег Синдиката за исплату зараде из добити од 01.04.2016. године обавештени смо из Кабинета директора Предузећа да је Извршни одбор „Поште Србије“ донео Одлуку о расподели добити за 2015. годину.

По процедури Одлука ће на усвајање бити прослеђена Надзорном одбору Предузећа чија седница ће се одржати 27.04.2016. године.

Од стране Кабинета директора Предузећа такође смо информисани да је директор дао налог надлежним функцијама Предузећа да учине све из свог делокруга рада како би дошло до исплате зараде из добити у што краћем року.

<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>