ЗАХТЕВ ЗА ИСПЛАТУ ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ

ЗАХТЕВ ЗА ИСПЛАТУ ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ

Самостални синдикат поштанских радника је упутио директору Предузећа и председници Надзорног одбора захтев за исплату зараде из добити.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ, КОЛИКО ЋЕ БИТИ И АКО ЋЕ БИТИ КАДА ЋЕ БИТИ…?
12.03.2014.
Надзорни одбор Поште Србије је 28.фебруара 2014. једногласно усвојио извештај о пословању предузећа за 2013. годину.
Остварена нето добит за 2013. износи 25,1 милион евра што представља 2,3 пута већу добит у односу на 2012. годину када је она износила 10,9 милиона евра. Одличан пословни резултат у 2013. години остварен је ангажовањем свих запослених у Предузећу а добрим делом је и последица политике ниских зарада. Имајући у виду чињеницу да је просечна исплаћена зарада из добити за 2012. износила 30.720 динара као и да је добит у 2013. години 2,3 пута већа логично је да и просечна зарада из добити за 2013. годину за толико буде већа односно око 70.656 динара. Нажалост то не можемо рећи са извесношћу јер је наш Колективни уговор такав да не гарантује исплату зараде из добити.Самостални синдикат поштанских радника је на време предложио учесницима у колективном преговарању да се у Колективни уговор угради одредба која ће запосленима гарантовати исплату зараде из добити. Наш предлог није прихваћен од стране пословодства и репрезентативних синдиката нити је наишао на подршку код запослених па нам сада преостаје само да се надамо и нагађамо да ли ће бити, колико ће бити а ако ће бити када ће бити…?
КАКО СУ НАС ПОКРАЛИ?
 26.02.2014.
 Поводом Одлуке скупштине акционара Телекома Србије да се на основу исказане добити Предузећа приступи подели дивиденде свим акционарима Телекома Србије укључујући запослене у Телекому и ЈП “Пошта Србије” дужност нам је да укажемо на следеће:
 Запослени и бивши запослени у овим предузећима као носиоци права на бесплатне акције у овом тренутку су значајно оштећени. Разлог томе је Уредба Владе РС из 2008. године којом се радни стаж запосленима као основ за поделу бесплатних акција рачуна закључно 31. мајем 2008.године, тако да су запослени који су наставили и даље са радом у тим предузећима до данашњег дана а имају мање од 35 година стажа оштећени за најмање 440 акција односно у овом случају за износ око 3.500,00 динара по основу дивиденде.
 Самостални синдикат поштанских радника и Самостални синдикат Телекома Србије је већ покретао иницијативу пред Владом РС са захтевом да се радни стаж као основ за поделу бесплатних акција рачуна запосленима  до дана приватизације или изласка ових предузећа на берзу.
 За наш захтев да се исправи ова очигледна неправда није било разумевања од стране Владе РС.
 Нећемо нити смемо одустати од ове иницијативе која се тиче свих нас и затo нам је потребна ваша подршка.
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТАВУ СИНДИКАТА ПОВОДОМ НОВОГ ЗАКОНА О РАДУ И СМАЊЕЊА ЗАРАДА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ
Поштовани,
С обзиром на дезинформације које су присутне ових дана у медијима, као и изјаве да је скоро све договорено са синдикатима везано за нови закон о раду, обавештавамо чланство да је најновији нацрт тог закона, који је припремило Министарство рада, неприхватљив за Савез самосталних синдиката Србије а самим тим и за Самостални синдикат поштанских радника као део СССС.То је недвосмислено речено и на последњој седници Већа СССС, одржаној 4.јуна 2014. године, на којој је закључено да ће, уколико се нови закон не врати у оквире који су раније договорени са премијером Александром Вичићем, синдикат морати да прибегне другим, радикалним видовима синдикалне борбе.Наши чланови Радне групе за измене Закона о раду су у последња три и по месеца усаглашавали ставове о пет најважнијих тема које треба да регулишу нови закон и раду – рад на одређено време, откази од стране послодавца, отпремнине, проширено дејство колективног уговора и минимална зарада.Уместо да обради само тих пет елемената који су договорени с премијером, у новом тексту нацрта самоиницијативно су унете измене које са синдикатима нису усаглашене.Савез обавештава чланство да ће, по сваку цену, бранити тешко стечена права радника и синдиката и да се никада неће сагласити са укидањем проширеног дејства колективног уговора, нити са изменама које би довеле до смањења зарада.Јасно смо, такође, рекли да смо против смањења зарада у јавном сектору.Још верујемо да ће разум превладати, да власт неће подлећи притисцима са стране и да ће се, социјалним дијалогом, доћи до компромиса.У супротном, реаговаћемо адекватно, што подразумева све облике борбе у којој је ваше учешће неизоставно.
ПРЕДЛОГ ЗА ОРГАНИЗОВАЊЕ ХУМАНИТАРНЕ АКЦИЈЕ
23.05.2014.

Поводом катастрофалних последица од елементарних непогода које су задесиле нашу земљу упутили смо предлог директору Предузећа дa се запосленима, који то желе, омогући одрицање дела мајске зараде у корист пострадалих од поплава. Такође тражимо да се по што краћој процедури одобре средства нашим колегама који су претрпели штету од поплава.Сви наши чланови који су претрпели штету од поплава треба да се обрате синдкату как оби се одобрила неопходна помоћ.

ПРВОМАЈСКИ ПРОТЕСТ
1.мај, дан посвећен вредностима човека и његовог рада дочекујемо понижени, сиромашни и по ко зна који пут преварени.
Радник је данас више него икад обесправљен и егзистенцијално угрожен а додатно му се прети новим Законом о раду, смањењем зарада…
У четвртак 1. маја, у организацији Савеза самосталних синдиката Србије и УГС “Независност” на Тргу Николе Пашића са почетком у 12:00 часова одржава се велики протесни митинг.Окупљање поштанских радника је у 11:30 испред Поште у Таковској након чега ћемо се придружити скупу на Тргу Николе Пашића.
Окупимо се у што већем броју како бисмо показали да постојимо и да нисмо задовољни.
УКЉУЧИ СВЕСТ ДОЂИ НА ПРОТЕСТ.
Слобода за Небојшу
Поводом хапшења нашег колеге Небојше Вујачића председника синдикалне организације ССПР “Приштина”, Самостални синдикат поштанских радника је упутио захтев мисији Еулекс-а за његово хитно ослобађање и давање могућности да са слободе докаже своју невиност.
Познавајући колегу Вујачића непријатно смо изненађени да је осумњичен за дела која му се стављају на терет с обзиром да се ради о узорном колеги и синдикалном активисти.
Истовремено позивамо надлежне државне органе да учине све како би се колега Вујачић што пре нашао на слободи.
ЗАШТО НЕМА ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ? Запослени у Пошти Србије са правом постављају питања: Шта је са зарадом из добити? Да ли ће је бити и када?
Одговори на ова питања су врло једноставни, запослени не треба варати него им рећи истину а она је следећа:
1. Колективним уговором чланом 42. је регулисано да запослени могу учествовати у   расподели средстава из добити а то значи да и не морају. Највећу одговорностза овакву формулацију у Колективном уговору сносе синдикати који су преговарали у име запослених (Синдикат ПТТ и Синдикат Независност).                                  Право запослених на зараду из добити је на пример регулисано Колективним уговором у Телекону, Србијагасу и неким другим предузећима па зашто онда то није било могуће и за запослене у Пошти Србије?
 
2. У таквој ситуацији једино Надзорни одбор Предузећа, кога чини пет чланова (четири члана представници Владе и један представник  запослених иначе из редова пословодства) може да донесе одлуку о расподели добити и да је проследи на сагласност Влади РС.Председница и чланови Надзорног одбора знају како је у септембру прошле године на помен исплате зараде из добити реаговао господин Вучић (поломио је браву на вратима свог кабинета) и свесни су да би сем кваке могли да “страдају” и они па није за очекивати да ће донети одлуку која би ишла у прилог запослених.
Кад узмемо све ове чињенице у обзир једино нам преостаје да се сви заједно боримо да нам се плати наш рад и труд без кога не би било ни добити Предузећа.
Самостални синдикат поштанских радника је спреман да у септембру организује протесте и штрајк уколико будемо имали вашу подршку и уколико смо сви ми као запослени спремни да се ангажујемо и учествујемо.
Да ли ћемо успети да добијемо оно што нам припада зависи од свих нас.
 
ИМА ПРАВДЕ, ИМА, ИМА.. 28.07.2014.
Коначно након пет дугих година Апелациони суд у Београду је пресудио да је отказ Ненаду Митровићу из радне јединице “Пирот” био незаконит. Да је отказ мотивисан личном нетрпељивошћу директора Радне јединице “Пирот” Богољуба Поповића према Ненаду Митровићу и дискриминаторским односом због синдикалне припадности може се закључити и из пресуде Апелационог суда. На те чињенице смо указивали, чинили све и апеловали на тадашњег генералног директора Горана Ћирића да не потпише припремљени отказ уговора о раду нашем Пиркету. Што би наш народ рекао “Џабе је глувом причати и ћоравом намигивати”.
Пирке се враћа на посао, биће му исплаћена одштета али нико његовој породици и њему не може надокнадити бол и патњу који су претрпели. Нико у ланцу оних који су учествовали у незаконитом отказу се неће потрести због тога јер да су имали савести не би стављали своје парафе и потписе на такав акт. Неће трпети ни финансијске последице јер ћемо то сви ми платити.
Ово је најбољи пример колико послодавац може да буде бахат и како синдикат треба да заштити и помогне свог члана када је очигледно да је у праву као што је то био случај са Пиркетом.
ПОЗИВ НА ПРОТЕСТЕ
14.07.2014.Савез самосталних синдиката Србије и УГС “Независност” 15.07.2014. године (уторак) почуњу са протестним и штрајкачким активностима због намере доношења Закона о раду  који битно умањује права запослених (смањење зарада, смањење броја дана плаћеног одсуства, смањење отпремнина, лакше отпуштање, ограничење деловања и рада синдиката…), Закона о ПИО по коме радни стаж као основ за одлазак у пензију није битан него само године живота-65 година и најављеног додатног смањења зарада у јавном сектору.Позивамо запослене у ЈП “Пошта Србије” да се окупимо у што већем броју 15.07.2014. године, у уторак, испред Поште у Таковској  са почетком у 11:30 часова и придружимо заједничком протесту који ће бити одржан испред Скупштине Србије.
САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИШТВА СССС
Насиље над запосленима, које покушава да се изврши изменама Закона о раду, без јавне расправе, представља отворено подаништво страним интресима, јер још нико разуман није рекао да је висок степен радничких права узрок лошег економског стања у Србији.Атак на зараде, које су најмање у Европи, одбијање да се дефинише минимална зарада, иако то чине и најразвијеније земље, олакшано отпуштање у земљи где је стопа незапослености највиша у Европи, а шансе за ново запошљавање никакве – најважнији је правац и циљ креатора овог закона, како би раднике учинили још сиромашнијим и тиме погоднијим за израбљивање.Немогућност запошљавања и несигурност радног места већ је учинило да млади људи у Србији немају перспективу, док су сви остали у страху од губитка посла и још веће беде која им прети.Самозвани левичари и патриоте нису решили криминалне приватизације, нису пронашли инвеститоре, нису оживели предузећа и покренули економски опоравак Србије, али зато жртве трагичне економске ситуације проглашавају главним кривцима.Јавне расправе о новом закону о раду ипак ће бити. Ако не оне каква се одржава у многим земљама света, а и код нас је предвиђена законом, биће је на трговима, у предузећима, фабричким круговима, улицама и другим местима широм Србије и на њој ће учествовати сви они на које се закон односи, а то су радници и сви други грађани Србије. И таква јавна расправа ући ће у историју и остати забележена за генерације које долазе, као пример неравноправне борбе грађана за бољу Србију. Па и ако ову битку народ привремено изгуби, покољења ће је памтити, а победницима ће време судити.Неће бити заборављено ни захваљивање странцима на подршци у борби против свог народа, али и захвалност страних послодаваца што се закон, иако против свог народа, доноси у њихову корист.
ОБАВЕШТЕЊЕ Array Штампа Array
26.09.2014.Најављени протест и штрајк у организацији Синдиката “Поштар”, Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката “Солидарност” Поште Србије дао је резултате.Надзорни одбор Предузећа је на седници одржаној 26.09.2014. године донео Одлуку о расподели добити по принципу 25% запосленима 75% буџету Републике Србије. Просечна исплата по запосленом износиће око 36.000 динара и извршиће се након добијања сагласности Владе Републике Србије а очекујемо да се то деси у што краћем року.С обзиром да је један од наших кључних захтева био доношење Одлуке о исплати зараде из добити обавештавамо чланство и запослене да стављамо ван снаге Одлуку Штрајкачког одбора о протесту заказаном за 29.09.2014. и штрајку заказаном за 30.09.2014. гидине.Наш други захтев, обезбеђивање оптималног броја извршилаца у технологији, решаваћемо у наредном периоду кроз социјални дијалог. Захваљујемо се свим члановима и запосленима који су показали одлучност да узму учешће у протесту и штрајку као и СО Синдиката ПТТ “ГПЦ Београд”, СО Синдиката “Независност” “Београд Центар” и СО Синдиката “Независност” “ГПЦ Београд” и централама Синдиката ПТТ и Синдиката “Независност” на подршци.

ОБАВЕШТЕЊЕ О УЧЕШЋУ И ПОДРШЦИ У ПРОТЕСТИМА И ШТРАЈКАЧКИМ АКТИВНОСТИМА
24.09.2014.
Синдикат достављача ПТТ пошиљака “Поштар”, Самостални синдикат поштанских радника и Синдикат “Солидарност” Поште Србије су упутили позив на заједничко деловање, поводом најављених протеста и штрајкачких активности репрезентативним синдикатима у Пошти Србије (Синдикату ПТТ Србије и Синдикату Независност).
Заједничко учешће у протестима и штрајкачким активностима потврдиле су СО Синдиката Независност “ГПЦ Београд”, СО Синдиката Независност “Београд Центар” и СО Синдиката ПТТ “ГПЦ Београд”.
Централа Синдиката ЈП ПТТ “Независност” је у потпуности подржала наше оправдане захтеве а централа Синдиката ПТТ Србије ће подржати протест заказан за 29.09.2014. године.
Захваљујемо се нашим синдикалним колегама на подршци и учешћу у најављеним активностима и апелујемо на све запослене без обзира на синдикалну припадност и ангажованост да преузму одговорност за одлучивање о својој судбини.
Одговор Синдиката ПТТ Србије и Синдиката Независност.
ИЗВЕШТАЈ СА СЕДНИЦЕ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА
22.09.2014.


На седници представника Синдиката достављача ПТТ пошиљка “Поштар”, Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката “Солидарност” Поште Србије упућен је позив председнику Синдиката ПТТ Србије Александру Павловићу, председнику Регије | Синдиката ПТТ Србије Будимир Милораду и председници Синдиката “Независност” Снежани Марковић на заједничко деловање и учешће у најављеном протесту и штрајку.
Полазећи од чињенице да се ради о интересу свих запослених неопходно је заједничко деловање и очекујемо позизиван одговор наших синдикалних колега.
Са седнице је упућен и позив директору Предузећа за одржавање радног састанка у циљу мирног решавања насталог спора на начин да се добију неопходне гаранције за исплату зараде из добити и обезбеђивање оптималног броја запослених у технологији а најкасније до 27.09.2014. године.
ОДРЖАНА XVI СЕДНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА
17.09.2014.
Нa XVI седници Републичког одбора Самосталног синдиката поштанских радника одржаној 17.09.2014.године у Београду потврђене су Одлуке о одржавању протеста и штрајка у организацији Синдиката “ПОШТАР”, Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката “СОЛИДАРНОСТ” због зарађене а неисплаћене зараде из добити.

Управо је главна тема седнице била исплата зараде из добити. У том делу седнице испред директора Предузећа учествовали су извршни директори Мирјана Лазаревић и др Михајло Јовановић. Извршни директори су истакли следеће: “Пословодство је на истој страни као и запослени по питању исплате зараде из добити. У том правцу се воде преговори са представницима Владе РС која као оснивач доноси коначну Одлуку. Очекујемо да ће на седници Надзорног одбора Предузећа 26.09.2014. године бити донета Одлука о исплати зараде из добити и надамо се да ће Влада РС прихватити Одлуку Надзорног одбора Предузећа”. Предтавници синдиката су нагласили да неће одустати ни од протеста ни од штрајка све док не добију гаранције за исплату зараде из добити.
Представницима пословодства указано је и на низ других проблема као што су: лоши хигијенски услови у поштама, ниске зараде, недостатак кадрова, искоришћавање радно ангажованих преко омладинских задруга и на привремено повременим пословима.
ОБАВЕШТЕЊЕ
15.09.2014.
Представници Синдиката достављача ПТТ пошиљака “Поштар”, Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката “Солидарност” Поште Србије на заједничкој седници одржаној дана, 12.09.2014. године донели следеће
ОДЛУКЕ:ОДЛУКУ О ОДРЖАВАЊУ ПРОТЕСТА ИСПРЕД СЕДИШТА ПРЕДУЗЕЋА, ТАКОВСКА 2, КОЈИ ЋЕ БИТИ ОРГАНИЗОВАН ДАНА 29.09.2014. ГОДИНИЕ СА ПОЧЕТКОМ У 14:30 ЧАСОВА.ОДЛУКУ О ШТРАЈКУ ПОЧЕВШИ ОД 30.09.2014. ГОДИНЕ ПА ДО ИСПУЊЕЊА ЗАХТЕВА.
НАШИ ЗАХТЕВИ СУ:ИСПЛАТА ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ ЗА 2013. ГОДИНУ.ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ БРОЈА ИЗВРШИЛАЦА У ТЕХНОЛОГИЈИ (ПОШТАРИ, ШАЛТЕРСКИ РАДНИЦИ, КУРИРИ…).
ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:Врло ниске зараде запослених последњих 5 година драстично су пале у односу на трошкове живота. Одличан пословни резултат у 2013. години остварен ангажовањем свих запослених у Предузећу и великим делом је последица ниских зарада. Директор не пропушта скоро ни један јавни наступ а да не да изјаву о врло успешном пословању Поште Србије. Запослени који су највећим делом заслужни за тај успех су с правом незадовољни и питају се “а шта ми имамо од тога”. Оно што имамо је парадоксална ситуација – што нам је Предузеће богатије радници су сиромашнији. Незадовољство запослених је велико а самим тим и мотивација за рад. Само добро плаћен радник је добар радник све друго је утопија.Опште је познато да запослени у технологији, а нарочито поштари не могу да користе годишње одморе него им се годишњи одмори претварају у слободне дане што Закон о раду не познаје. Радници на достави су принуђени да раде и викендом што није предвиђено распоредом рада а ни плаћено као прековремени рад иако је послодавац у обавези да то учини.СВЕ ЗАВИСИ ОД НАС САМИХ. АКО НИСМО СПРЕМНИ ДА СЕ БОРИМО ДАНАС СУТРА ЋЕ БИТИ ГОРЕ И ЈОШ МНОГО ТЕЖЕ.
ОБАВЕШТЕЊЕ О ОДЛУЦИ НАДЗОРНОГ ОДБОРА ТЕЛЕКОМА 08.01.2015.Надзорни одбор “Телекома Србија” донео је Одлуку којом се одобрава исплата привремене дивиденде (међудивиденде) акционарима у бруто износу од 13,08 динара по акцији.Тачан датум исплате привремене дивиденде (међудивиденде) биће накнадно одређен.  
Исплаћене солидарне помоћи за Децембар 2014. 15.12.2014.   ОДРЖАН ПРОТЕСТ 08.12.2014.У организацији Синдиката достављача ПТТ пошиљка “Поштар”, Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката “Солидарност” Поште Србије одржан је протест запослених испред Таковске 2.Непосредно пре протеста добили смо обавештење од директора Предузећа да ће исплата зараде из добити бити реализована у уторак, 09.12.2014. године чиме је наш први захтев у потпуности испуњен.Што се тиче другог захтева “Уградња одредбе кроз Анекс Колективног уговора којом ће исплата зараде из добити бити гарантована (најмање 25% од добити а најкасније до јуна месеца текуће године за предходну годину)” добили смо уверење да ће се о њему разговарати у року не дужем од седам дана.Уколико се не постигне договор којим би се кроз Колективни уговор регулисала сигурност исплате зараде из добити наставићемо са свим облицима синдикалне борбе укључујући и штрајк а према Влади Републике Србије упутићемо захтев за изузимање из Закона о смањењу зарада.Сви наши захтеви су реални, остварљиви и од заједничког интреса а за њихову реализацију је потребна подршка свих запослених.Захваљујемо се свим колегиницама и колегама који су учествовали у протесту или су га подржали на било који начин.   ПОЗИВ НА ПРОТЕСТ 05.12.2014.У организацији Синдиката достављача ПТТ пошиљка “Поштар”, Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката “Солидарност” Поште Србије у понедељак 08.12.2014. година са почетком у 14:00 часова испред Таковске 2, одржаће се протест запослених.
НАШИ ЗАХТЕВИ СУ:ИСПЛАТА ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ ЗА 2013. ГОДИНУ.УГРАДЊА ОДРЕДБЕ КРОЗ АНЕКС КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА КОЈОМ ЋЕ ИСПЛАТА ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ БИТИ ГАРАНТОВАНА (НАЈМАЊЕ 25% ОД ДОБИТИ А НАЈКАСНИЈЕ ДО ЈУНА МЕСЕЦА ТЕКУЋЕ ГОДИНЕ ЗА ПРЕДХОДНУ ГОДИНУ).Позивамо све синдикате и све запослене без обзира на синдикалну припадност и ангажованост да дођу у што већем броју јер онолико колико нас има толико ће нас и поштовати.ДОСТА НАМ ЈЕ ЧЕКАЊА И ОБЕЋАЊА ХОЋЕМО ОНО ШТО СМО ЗАРАДИЛИ.   ИЗВЕШТАЈ СА XVII СЕДНИЦЕ РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА 25.11.2014.
У понедељак 24.11.2014. године одржан је састанак чланова Републичког одбора синдиката са представницима пословодства, извршним директором Мирјаном Лазаревић и извршним директором др Михаилом Јовановићем. Разговарало се о више тема:Чланови пословодства су истакли да ће сигурно бити исплаћена зарада из добити али да не могу лицитирати са датумима. На питање зашто Влада РС до сада није дала сагласност на исплату зараде из добити преставници пословодства су одговорили да то треба сагледати и у контексту скорашњег боравка ММФ-а у Србији.Према речима чланова пословодства умањење зарада ће се односити само на основну зараду што значи да се неће односити на део зараде по основу топлог оброка, регреса, минулог рада и осталих увећања зараде. Зарада ће се и у будуће исплаћивати из два дела. Исплата позајмице се не доводи у питање.У 2015. години на снагу ће ступити нова организациона шема Предузећа која ће имати за циљ укрупњавање радних јединица по технолошко-територијалном принципу и дирекција и самосталних сектора по сродности. Смањиће се број директорa са садашњих око 110 на око 40, смањиће се број служби за око једну трећину а самим тим и број руководиоца и уопште администрација која ће попуњавати места у технологији. На пример у неким случајевима ће се формирати од четири радне јединице једнa радна јединица са једним директором, једном службом за економске послове, правне послове…На постављено питање о технолошком вишку представници пословодства су истакли да неће бити отпуштања него ће се број запослених смањивати природним одливом. У овој години се очекује повећан природни одлив запослених (око 450) док се у наредној години очекује одлазак по овом основу око 300 запослених. Број запослених по уговору за обављање привремено-повремених послова у наредној години биће смањен за око 25%. Поводом саопштења појединих синдиката да њихови чланови неће бити проглашени технолошким вишком као синдикат одговорно тврдимо да је то ортодоксна лаж. Чланство у синдикату никада није било нити може бити критеријум за технолошки вишак кога нeће ни бити.У наставку седнице чланови Републичког одбора синдиката донели су одлуку да позову све синдикате у Пошти Србије на заједничко деловање са циљем да се запослени у Пошти Србије изузму из Закона о смањењу зарада.
ОДРЖАНА XIX СЕДНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА
20.02.2015.
У петак 20.02.2015. године oдржана је XIX седница Републичког одбора синдиката. У циљу информисања чланова Републичког одбора и у складу са досадашњом добром праксом развоја социјалног дијалога између синдиката и пословодства, а у раду седнице учествовали су шеф кабинета госпођа Снежана Петровић и члан Надзорног одбора Горан Ђерић.Централна тема на седници је предлог Радне верзије нове организационе шеме Предузећа.У исцрпном образлагању представници пословодства нарочито су истакли следеће:
“Циљ нове организационе шеме је подизање ефикасности пословања Предузећа и утврђивање јасне надлежности и одговорности.
Након добијања предлога и сугестија на радну верзију организационе шеме, радна група у марту ће изаћи са коначним предлогом а са јуном месецом планира се њена примена.
По усвајању организационе шеме следи систематизација послова која ће довести до промене коефицијената у корист запослених у технолошком делу.
Неће бити вишка запослених него ће бити распоређени у оквиру своје стручне спреме на послове за које су неопходни.
Програмом пословања за ову годину нису предвиђена средства за социјални програм.За сва руководећа радна места почевши од руководиоца одељења па на више биће расписан интерни конкурс а о избору ће одлучивати мешовита комисија.”У наставку седнице Републички одбор je донео Одлуку о сазивању III Скупштине синдиката за 24. април 2015. године.
Исплаћене солидарне помоћи за Фебруар 2015.
13.02.2015.

ШТА ЗАИСТА ДОНОСИ НОВИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР У ОДНОСУ НА ПРЕДХОДНИ
05.02.2015.
Укинуто је скраћено радно време које су до сада имали запослени за рад на пословима са повећаним ризиком (рад на висини, обезбеђење транспорта новца и вредносних пошиљака, возачи на размени сигурносних кофера и пратници на размени сигурносних кофера).Исплата зараде из добити није прецизирана него је остало старо решење по принципу може а не мора.За боловање, плаћено одсуство и у другим случајевима узима се просечна зарада запосленог остварена у предходних 12 месеци уместо у предходна три месеца како је то до сада било регулисано.Драстично је смањена категорија запосленоих који имају право на здравствено-превентивну рехабилитацију.Повећан је број случајева на основу којих може да се откаже запосленом Уговор о раду укључујући и у случају престанка потребе за обављањем посла или када дође до смањења обима посла.Новоуведене дисциплинске мере су: а). Привремено удаљење са рада без накнаде у трајању од 1 до 15 радних дана. б). Новчана казна у висини до 20% основне зараде запосленог у трајању до 3 месеца.Није дефинисан износ отпремнине за случај технолошког вишка него ће се то уредити Анексом Колективног уговора након доношења посебног акта Владе која ће на јединствен начин уредити питање отпремнина у јавним предузећима. Познато је колико је наша Влада “дарежљива” када су у питању отпремнине за технолошки вишак.Јубиларна награда се исплаћује у наредном месецу у односу на месец у којем је запослени испунио услов за стицање јубиларне награде. Ово је по нама једина одредба која представња боље решење у односу на предходни Колективни уговор.Да лу су новим Колективним уговором сачувана стечена права радника и да ли је то један од најбољих Колективних уговора у земљи, како неки тврде, закључите сами.
ЗАХТЕВ ЗА ИЗМЕНУ ВЛАДИНЕ УРЕДБЕ
19.01.2015.Запослени и бивши запослени у Телекому и Пошти Србије као носиоци права на бесплатне акције у овом тренутку су значајно оштећени. Разлог томе је Уредба Владе РС из 2008. године којом се радни стаж запосленима као основ за поделу бесплатних акција рачуна закључно са 31.05.2008. године. Запослени који су наставили и даље са радом у тим предузећима до данашњег дана а имају мање од 35 година радног стажа у овом тренутку су оштећени за око 530 акција.Тим поводом Самостални синдикат поштанских радника упутио је Министарству финансија захтев за измену и допуну Уредбе из 2008. о поступку евиденције запослених и бивших запослених који имају право на пренос акција без накнаде.Позивамо запослене да кроз подршку синдикату подрже овај захтев који се тиче свих нас.