ИЗВЕШТАЈ СА ЗАЈЕДНИЧКОГ САСТАНКА ОДРЖАНОГ 12. НОВЕМБРА

ИЗВЕШТАЈ СА ЗАЈЕДНИЧКОГ САСТАНКА ОДРЖАНОГ 12. НОВЕМБРА

Самостални синдикат поштанских радника упутио је позив Синдикату ПТТ, Синдикату „Независност“, Синдикату „Солидарност“ и Тиму радника за одржавање заједничког састанка са циљем изналажења најбољег решења за горуће проблеме запослених у Пошти Србије а на првом месту за увећање зараде.

Позиву су се одазвали представници Синдиката ПТТ Радоје Ђермановић председник, Бошко Жерађанин секретар и Бранко Калајановић бивши секретар, представници Синдиката „Солидарност“ Немања Митровић председник, Васо Узелац, Иван Јакшић и Дарко Радојчић. ССПР су представљали Зоран Павловић, Александар Илић, Дејан Јовић и Дејан Боговац. Састанку се нису одазвали Синдикат „Независност“ и Тим радника али је у име Тима Владимир Ђокић послао допис следеће садржине: „Поштовани, Тим радника је размотрио ваш позив, на коме смо захвални, али морамо вас обавестити да на састанку нећемо узети учешће. Радници су помало са правом изгубили поверење у организације и њихово деловање и сматрамо да само самоорганизовани радници уз подршку синдиката могу досегнути ка бољем и достојанственијем животу за све запослене. Апел и порука од нас је да не журите. Брзоплетим корацима или организацијом протеста од стране Синдиката или другим начинима синдикалне борбе можемо само убити наду и енергију која се ствара међу радницима! Од почетка смо ишли као радници, невезано за синдикат и тако ћемо и наставити, а свака подршка без учешће у организацији је увек добро дошла. Поздрав“.

У свом излагању Зоран Павловић се захвалио свим присутнима који су се одазвали позиву, исказао разумевање за положај новоизабраног руководства Синдиката ПТТ које још увек практично није ни преузело Синдикат, информисао присутне да је 31. октобра имао састанак са председником Надзорног одбора Боришом Шаренцем на тему стања у Пошти а са посебним интересовањем шта се планира по питању зараде за наредну годину мимо тако званог повећања од 5% по основу преосталог дела пореза које је најавио министар финансија за јавна и комунална предузећа. Председник Надзорног одбора је изјавио да ће инсистирати код председнице Владе РС да се добије сагласност за још додатних 8% као и да ће План пословања за наредну годину бити завршен како то и закон налаже до краја новембра. Павловић је рекао да за додатних 8% не постоји никаква гаранција да ће их и бити па због тога је крајње време да се реагује. С тим у вези информисао је присутне да је у складу са законом пријавио протест испред ГПЦ за 15. новембар са почетком у 19:00 часова.

Колеге из Синдиката ПТТ Ђермановић и Жерађанин су истакли да немају дилему око тога да треба све учинити како би се побољшао социјално-економски положај запослених, да су заказали седницу председништва (13.11.) на којој ће свакако разговарати и о заради али да данас не могу донети никакву одлуку јер практично још увек траје примопредаја након избора.

Немања Митровић председник Синдиката „Солидарност“ изнео је став да не би требало 15. новембра организовати протест, да Тим радника и Радна група заврше започето и изнео сазнање да ће Тим радника организовати протест око 20. новембра, уколико се до 15. новембра кроз преговоре не постигне договор око повећања зараде.

На основу овог сазнања и апела Тима радника да се не жури донели смо одлуку да откажемо најављени протест за 15. новембар.