ИНФОРМАЦИЈЕ О АКТУЕЛНИМ ТЕМАМА У ПОШТИ

ИНФОРМАЦИЈЕ О АКТУЕЛНИМ ТЕМАМА У ПОШТИ

ЗАРАДА– Реалан пад просечне зараде у Пошти у периоду мај 2012.-мај 2018. године износи 16%, док је субјективни осећај много већи. То значи да данас када нам је „боље“, на годишњем нивоу примимо десет зарада из 2012. године кад нам је било „горе“, само распоређених на дванаест месеци.

Председница Владе је крајем прошле године изјавила да ће до укидања умањења зарада од 10% доћи крајем 2018. године. Од тог обећања, као и од многих ранијих, како сада ствари стоје неће бити ништа. Према нашим сазнањима намера власти је да јавном сектору 5% врати 2019. а преосталих 5% тек 2020. године.

ИСПЛАТА ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ– Добит Предузећа у 2017. години је за трећину мања од добити Предузећа у 2016. години, сразмерно томе и тзв. тринаеста плата би била за трећину мања, уколико дође до расподеле добити по наметнутом принципу 70% Влади РС, 30% запосленима.

Колективним уговором регулисано је да запослени могу учествовати у расподели добити што значи да и не морају. Законом је предвиђено да буџету Републике Србије припада најмање 50% од добити што значи да им може припасти све.

Уназад неколико година није било исплате зараде из добити а да претходно нисмо морали да организујемо неки вид протеста.

СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ– Прича која кружи Поштом о социјалном програму је последица пре свега велике жеље, великог броја запослених да од Поште Србије побегну што даље. То је само прича по принципу „шта је баби мило то јој се и снило“. Све више је запослених који својевољно или споразумно напуштају Пошту.

Колике ће бити наше зараде, да ли ће бити исплате зараде из добити и социјалног програма све то зависи од Владе РС односно од власти.

Обраћали смо се више пута Влади РС са образложеним захтевима за враћање најмање 10% зараде и исплату зараде из добити али одговора нема нити ће га бити јер су бахати и осиони.

Једини вид борбе који нам преостаје су протести и улица, то не сме бити борба једног или било ког синдиката него то мора бити борба и став свих угрожених и обесправљених.

У Београду, 12.09.2018. године

Председник

Зоран Павловић, ср