ОДРЖАН САСТАНАК СА ДИРЕКТОРКОМ ПРЕДУЗЕЋА

ОДРЖАН САСТАНАК СА ДИРЕКТОРКОМ ПРЕДУЗЕЋА

У складу са договором данас је одржан састанак са директорком Предузећа и њеним сарадницима. Поред директорке Предузећа пословодство је представљала специјална саветница Мирјана Предојевић и директор Функције за поштанску мрежу Срђан Јовановић. Нашу синдикалну делегацију чинили су: Јован Костић, Дејан Боговац и Ненад Милорадовић чланови главног одбора, Радован Тешић потпредседник и Зоран Павловић председник а Синдикат „Солидарност“ Поште Србије представљао је Тин Антић председник.На састанку је договорено следеће:  1. Да се Синдикат усресреди на два најбитнија захтева која ће бити од стране директорке предочена надлежним државним органима и то: ⦁ Повећање зараде за износ реалног пада у последње три године и ⦁ Исплата зараде из добити.Допис са образложеним захтевима од стране Синдиката прослеђен је директорки Предузећа данас око 13:15 часова.2. Директорка Предузећа се обавезала да ће 20. октобра упутити допис надлежним државним органима са захтевом за повећање зараде и исплате зараде из добити и као прилог проследити наше захтеве о чему ће нам бити достављен доказ.  3. Договорено је да ће директорка издати званично саопштење о данашњим разговорима на порталу Поште.4. Синдикат се обавезао о суздржавању од протестних и штрајкачких активности до 30. октобра како би се дао простор дијалогу.
Уколико не будемо задовољни понуђеним решењима која треба да добијемо најкасније до 30. октобра, наредног дана наставићемо са нашим активностима користећи све методе синдикалне борбе. 
ПРОТЕСТ И БЛОКАДА ГПЦ-а
Након незаконите забране одржавања протеста у РЈ „РПЛЦ Београд“ од стране директора радне јединице протест је ипак одржан али испред седишта радне јединице. По завршетку обраћања представника синдиката окупљенима запослени су спонтано блокирали улазне капије. Нешто пре 23:00 часа незадовољним радницима обратила се директорка Предузећа госпођа Петровић и тражила да јој се да временски простор од десет дана како би од Владе Републике Србије добила гаранције да ће наши већ познати захтеви бити испуњени. Око поноћи запослени су се разишли чиме је извршена деблокада Главног поштанског центра.Данас у 11:00 часова биће одржан састанак представника Самосталног синдиката поштанских радника и пословодства на тему наших захтева. Од исхода поменутог састанка зависиће и даљи потези синдиката о чему ћете бити обавештени у току дана путем нашег сајта, фејсбук странице и огласних табли.

ПРОТЕСТ -18.ОКТОБАР У 19:30 „РПЛЦ БЕОГРАД“

У организацији Самосталног синдиката поштанских радика и активно учеће и подршку Синдиката Поште „Солидарност“ јуче је испред седишта Предузећа где се окупило неколико стотина запослених одржан протест. Од репрезентативних синдиката који делују у „Пошти Србије“ једино је синдикална организација ПТТ Синдиката „Транспорт и прерада“ из РПЛЦ Београд дала пуну подршку и узела учешће у протесту. Својим присуством подршку нашим захтевима пружили су и чланови руководства Синдиката ПТТ: колеге Горан Лазић председник Главног одбора, Милорад Будимир председник Регије I и Славко Топалов потпредседник Синдиката ПТТ. Од наших захтева: враћање зарада, расподела зарађеног, поштовање радно-правног положаја запослених, оптималан број извршилаца на технолошким радним местима, социјални дијалог, поштовање закона и начела једнакости и избора директора Предузећа не одустајемо. НАСТАВЉАМО СА ПРОТЕСТОМ ДАНАС, 18.10.2017. ГОДИНЕ У 19:30 ЧАСОВА У СЕДИШТУ РЈ „РПЛЦ БЕОГРАД“, УГРИНОВАЧКА 210Б, БЕОГРАД.ПОЗИВАМО СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ И СВЕ СИНДИКАТЕ ДА СЕ ОКУПИМО ОКО ЗАЈЕДНИЧКИХ ЦИЉЕВА. ДОСТА СМО ЧЕКАЛИ.ЗАБРАЊЕНА СУ СТРАНАЧКА ОБЕЛЕЖЈА, УНОШЕЊЕ И КОНЗУМИРАЊЕ АЛКОХОЛА.

ПРОТЕСТ- 17.октобар 14:00 часова
Таковска 2, Београд         

                                           НИШТА ОД ВРАЋАЊА ОТЕТОГ
КАДА СУ УЗИМАЛИ ИЛИ БОЉЕ РЕЧЕНО ОТИМАЛИ БИЛИ СМО ЈАВНИ СЕКТОР. 
КАДА СЕ НЕКИМА НЕШТО ОД ЗАРАДА ВРАЋАЛО И ДАНАС КАДА СЕ ДОДАТНО ВРАЋА „ПОШТА СРБИЈЕ“ НИЈЕ ДЕО ЈАВНОГ СЕКТОРА. 
ДРАГО НАМ ЈЕ ШТО ЋЕ НАШИМ ПЕНЗИОНЕРИМА, ПОЛИЦАЈЦИМА, ВОЈНИЦИМА, ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА … ЗАРАДЕ БИТИ ВРАЋЕНЕ АЛИ ГДЕ СМО МИ ПОШТАРИ? 
НАС НЕМА, ЋУТИМО И ЧЕКАМО ДА СЕ НЕКО ДРУГИ ИЗБОРИ ЗА НАС. 
МИ НЕМАМО НИКОГ СЕМ НАС И НИКАДА НЕ ТРЕБАМО ОКРЕТАТИ ГЛАВУ У СТРАНУ. ДОСТА ЈЕ БИЛО ОДРИЦАЊА,СТРПЉЕЊА И ЧЕКАЊА. ЈЕДИНО ШТО ЈЕ СИГУРНО АКО ДАНАС ЋУТИМО СУТРА ЋЕ БИТИ ЈОШ ГОРЕ. ОКУПИМО СЕ У ШТО ВЕЋЕМ БРОЈУ ДА НАС ВИДЕ, ЧУЈУ И УВЕРЕ СЕ ДА СМО ЗАИСТА НЕЗАДОВОЉНИ.
ПОЗИВ НА ПРОТЕСТ

ПОЗИВАМО ВАС ДА СЕ СВОЈИМ ПРИСУСТВОМ ЗАЈЕДНИЧКИ БОРИМО ЗА:
1. ПОБОЉШАЊЕ МАТЕРИЈАЛНОГ ПОЛОЖАЈА ЗАПОСЛЕНИХ· Повећење зараде за износ реалног пада у последње три године.· Исплата зараде из добити.2. РАДНО-ПРАВНИ СТАТУС ЗАПОСЛЕНИХ· Забрана запошљавања новозапослених лица на систематизована радна места са решењима о привремено-повременим пословима.· Превођење запослених на одређено време у статус запослених на неодређено време најкасније након две године како то и Закон о раду налаже.3. ОПТИМАЛАН БРОЈ ИЗВРШИЛАЦА НА ТЕХНОЛОШКИМ РАДНИМ МЕСТИМА.4. УСПОСТАВЉАЊЕ СОЦИЈАЛНОГ ДИЈАЛОГА, ПОШТОВАЊЕ ЗАКОНА И НАЧЕЛА ЈЕДНАКОСТИ.5. ИЗБОР ДИРЕКТОРА ПРЕДУЗЕЋА НА ОСНОВУ ВЕЋ СПРОВЕДЕНОГ КОНКУРСА.
ГЛАВНИ РАЗЛОЗИ НАШЕГ НЕЗАДОВОЉСТВА СУ:
· НАШЕ ЗАРАДЕ СУ СВЕ МАЊЕ А ТРОШКОВИ ЖИВОТА СВЕ ВЕЋИ.· ОТИМА НАМ СЕ И ОНО ШТО СМО ЗАРАДИЛИ.· ЗАПОСЛЕНИ НА ППП СУ МАКСИМАЛНО ОБЕСПРАВЉЕНИ.· НЕИЗВЕСНА БУДУЋНОСТ ЗАПОСЛЕНИХ НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ.· УСКРАЋИВАЊЕ ПРАВА НА ГОДИШЊИ ОДМОР.· НЕДОСТАТАК ИЗВРШИЛАЦА У ТЕХНОЛОГИЈИ.· НЕПОШТОВАЊЕ СОЦИЈАЛНИХ ПАРТНЕРА, ЗАКОНА И НАЧЕЛА ЈЕДНАКОСТИ ОД СТРАНЕ ПОСЛОВОДСТВА.· КОНКУРС ЗАВРШЕН, В.Д. СТАЊЕ ИСТЕКЛО А ДИРЕКТОР НИЈЕ ИЗАБРАН.ПРОТЕСТ СЕ ОДРЖАВА 17.10.2017. ГОДИНЕ СА ПОЧЕТКОМ У 14:00 ЧАСОВА ИСПРЕД ГЛАВНЕ ПОШТЕ, ТАКОВСКА 2, БЕОГРАД.
ОКУПИМО СЕ У ШТО ВЕЋЕМ БРОЈУ ДА НАС ВИДЕ, ЧУЈУ И УВЕРЕ ДА СМО ЗАИСТА НЕЗАДОВОЉНИ.
АКО ДАНАС ЋУТИМО СУТРА ЋЕ БИТИ ЈОШ ГОРЕ.
ПРЕДСЕДНИЦИ ВЛАДЕ, ПРЕДСЕДНИКУ НАДЗОРНОГ ОДБОРА И В.Д. ДИРЕКТОРКИ
09.10.2017.
Због све горег материјалног и радно-правног положаја запослених, непоштовања закона и синдиката као социјалног партнера Главни одбор синдиката донео је Одлуку о одржавању протеста дана 17.10.2017. године са почетком у 14:00 часова, испред седишта Предузећа, Таковска 2, Београд.
                                                      Наши захтеви су:   1. Побољшање материјалног положаја запослених
   · Повећење зараде за износ реалног пада у последње три године.
   · Исплата зараде из добити.
   2. Радно-правни статус запослених
   · Забрана запошљавања новозапослених лица на систематизована радна места са решењима о привремено-повременим пословима.
   · Превођење запослених на одређено време у статус запослених на неодређено време најкасније након две године како то и Закон о раду налаже.
   3. Обезбедити оптималан број извршилаца на технолошким радним местима.
   4. Успостављање социјалног дијалога, поштовање закона и начела једнакости.
   5. Избор директора Предузећа на основу већ спроведеног конкурса.
                                                          Образложење:   1. Запосленима у „Пошти Србије“, осим наравно привилегованим, зараде су све мање а намети и обавезе све већи. Поред умањења од 10% зараде су додатно обезвређене растом трошкова живота. Радничка плата која се некад кретала око републичког просека данас је знатно испод тог просека и креће се око 37.000 динара. Када су зараде умањиване били смо јавни сектор а када је нешто некима и враћано од узетог то више нисмо били. Добит Предузећа за прошлу годину од 3,5 милијарди динара остварена је захваљујући свим запосленима а нарочито непосредним извршиоцима. Да нам основна зарада није толико умањена и обезвређена и добит би била мања. Ми се као синдикат залажемо пре свега за пристојну основну зараду у складу са резултатима пословања али ако смо већ направили добит онда је логично и да је поделимо. 
   2. Запослени на ППП раде и по неколико година на систематизованим радним местима супротно Закону о раду, за знатно мању зараду и без права које имају њихове колеге у радном односу.Запослени који су годинама радили на одређено време или остају без посла или се преводе на ППП или им се по другим основама продужава радни статус на одређено време. Не видимо ниједан разлог да запослени на одређено време не добију статус запослених на неодређено време у складу са Законом о раду с обзиром да су већ обучени и неопходни. Да нису неопходни не би годинама радили у континуитету.
   3.    Због недовољног броја непосредних извршилаца у технолошком делу запослени не могу да остваре једно од својих основних права-право на годишњи одмор.Годишњи одмори се запосленима, углавном поштарима, претварају у „слободне дане“ које ни један правни акт не препознаје. Овако грубо кршење Закона о раду не дешава се ни у једном државном, јавном предузећу или установи.
   4. Због наше критике постојећег стања у „Пошти Србије“ а на основу чињеница и аргумената, постоји посебан однос пословодства према нашем синдикату и активистима. Социјалног дијалога нема а ускраћују нам се и информације од интереса за запослене и синдикат па смо принуђени да их тражимо преко повереника.
   5. Конкурс за избор директора Предузећа одавно је завршен и неопходно је за добробит Поште и њених запослених што пре изаћи из овог недефинисаног статуса директора Предузећа и избацити политику из „Поште Србије“. Предузеће треба да воде стручњаци а не политичари. 
Спремни смо да кроз дијалог решавамо све наведене захтеве и друге проблеме запослених. Уколико нема воље и спремности друге стране да се проблеми решавају мирним путем бићемо принуђени да користимо све методе синдикалне борбе.