ОТВОРЕНО ПИСМО ЗАПОСЛЕНИМА У ЈП „ПОШТА СРБИЈЕ“

ОТВОРЕНО ПИСМО ЗАПОСЛЕНИМА У ЈП „ПОШТА СРБИЈЕ“

Поштоване колегинице и колеге,

Није неопходно да Вам кажемо да у Пошти Србије никад није било горе и сами сте тога свесни али ако је за утеху, данас је боље него што ће бити сутра. Доласком ПУПС-а на чело Поште Србије лагано је кренула њена пропаст и пропаст поштанског радника. Све више пропадамо као Предузеће и као запослени.

Радничке плате које су се кретале око републичког просека данас су за око 30% мање. Уместо да зараде на годишњем нивоу барем прате раст трошкова живота, као што смо то раније имали (3-4%) и били незадовољни, данас смо дошли до тога да су нам зараде већ пет година умањене. Кроз умањење зарада и раст трошкова живота сваки запослени је покраден у последњих пет година у просеку за око 300.000 динара. Када су зараде умањене били смо јавни сектор а када је некоме нешто и враћено ми нисмо добили ни један проценат.

Најављено повећање зарада од 01. новембра у јавном сектору, не односи се на јавна и комунална предузећа укуључујући и Пошту Србије, него искључиво на буџетске кориснике. На основу укидања Закона о умањењу зарада предвиђено је „повећање“ основне зараде од 5%, почевши од исплате зараде за јануар месец 2020. године. То практично за запослене у Пошти Србије значи да ће се зарада вратити на номинални ниво из октобра 2014. године а реално ће бити мања бар за 20%.

Због бедних зарада, притисака и све више посла а све мање извршилаца на технолошким радним местима, имамо општу бежанију из Предузећа.

Уназад неколико година указујемо на све горе стање у Пошти и једини организујемо протесте и штрајкове.

Да би смо дошли у преговарачку позицију, пре свега са Владом РС, непосредно указали на стање у Пошти и инсистирали на кључним захтевима: избор директора Предузећа, зараде, социјални програм и темељне реформе, неопходна нам је репрезентативност и ваше поверење које нам можете указати потписивањем приступнице.