ПОЗИВ НА ПРОТЕСТ

ПОЗИВ НА ПРОТЕСТ

Самостални синдикат поштанских радника позива све своје чланове и запослене да узму учешће у протесту 11.03.2017. године са почетком у 11:30 часова, Таковска 2 у организацији Синдиката ПТТ Србије и КСС.
Захтеви упућени према Влади Србије и пословодству Предузећа су суштински идентични са нашим прошлогодишњим штрајкачким захтевима, од интереса су за све запослене и зато имају нашу пуну подршку.
Набројаћемо само неке од разлога због чега више нико не сме да ћути:
* Трошкови живота су све већи а зараде све мање. Што је Предузеће успешније радник је све сиромашнији.
* Отпуштају се запослени који су годинама радили у систему на одређено време а примају се на неодређено време у дирекцијама и на директорска места партијски кадрови изван система. Запошљавају се и пензионери са „масним“ пензијама на радна места са још већим платама. Најбољи пример за нашу тврдњу је господин Ђукић Владан пензионисани авијатичар, одборник ПУПС-а у Скупштини града и специјални саветник у Пошти. Пензија 75.000 динара, плата без стимулације 171.811,13 динара, одборнички додатак 17.960 динара. Месечни просек 264.771,13 динара а просечна плата поштанског радника 38.000 динара.
* Склањају се стручни кадрови који су годинама у систему а постављају подобни.
* Запосленима се ускраћује једно од основних права- право на годишњи одмор.
* Гуше се синдикалне слободе а социјални дијалог скоро и да не постоји.
* Запослени на ППП максимално се експлоатишу.
* Не набављају се основна средства за рад а потписују се у еврима вишемилионски уговори за ретрансмисију ТВ канала…  
ИЗВЕШТАЈ СА IX СЕДНИЦЕ ГЛАВHОГ ОДБОРА 01.03.2017.
У складу са процедурама на време смо заказали одржавање IX седнице Главног одбора и позвали в.д. директорку са сарадницима да учествују у раду и пружи одговоре на следећа питања: 1. Зараде запослених у 2017. години. 2. Радно-правни статус запослених (годишњи одмори, запослени на одређено време, ППП…). 3. Обезбеђивање оптималног броја извршилаца у технолошком делу. Не само да нису дошли на седницу и удостојили нас као представнике запослених одговора на постављена питања него је в.д. директорка покушала да онемогући одржавање седнице забраном коришћења сале за састанаке. Тек кад смо ставили до знања њеним сарадницима да ће чланови Главног одбора доћи и одржати седницу у Таковској сагласност је одмах добијена.  Ово је први пут за 11 година постојања Синдиката да нам се на овакав начин онемогући синдикално деловање, као у „стара добра“ времена деведесетих. Све је присутније шиканирање синдиката и синдикалних активиста који с правом критикују и указују на тежак материјални и радно-правни статус запослених, штетне потезе пословодства и лошу кадровску политику.  Седницу смо одржали у просторији синдиката у „интимној атмосфери“ с обзиром на величину просторије и донели следеће Одлуке: 1. Да подржимои узмемо активно учешће у протесту 11.03.2017 године са почетком у 12:00 часова испред Владе РС у организацији Конфедерације слободних синдиката. 2. Да због обезвређених зарада, положаја запослених на одређено време, све мањег броја извршилаца у технологији и све веће обесправљености поштанског радника, датум наших штрајкачких активности ускладимо са најавом штрајкачких активности репрезентативног синдиката. Од високих функционера Синдиката ПТТ добили смо информацију да ће у току марта покренути штрајкачке активности према послодавцу уколико се не крене са решавањем наведених проблема. С обзиром да су нам циљеви исти и да репрезентативни синдикати имају већу обавезу због поверења које уживају код запослених сачекаћемо њихову Одлуку и активно учествовати. Уколико у скорије време таква Одлука изостане ми смо већ донели Одлуку за предузимање свих мера синдикалне борбе у складу са позитивним законским прописима наше отаџбине.  
ЗАРАДЕ И КАДРОВИ У 2017. ГОДИНИ 23.02.2017.Програмом пословања ЈП „Пошта Србије“ за 2017. годину који је усвојен од стране Владе Републике Србије зараде остају на истом нивоу, односно за очекивати је њихово додатно обезвређивање због раста трошкова живота.У радни однос на неодређено време биће примљено 70 запослених од чега 50 новозапослених. Број запослених на одређено време на дан 31.12.2016. године износио је 1327. Планирано је да број запослених на одређено време на дан 31.12.2017. године износи 1595. У 2017. години предвиђено је запошљавање нових 359 извршилаца на одређено време. По различитим основама Пошту ће у 2017. години напустити 300 запослених на неодређено и 91 запослени на одређено време. Програмом пословања није предвиђен социјални програм за стимулативни одлазак из Предузећа.    ПРОТЕСТ ЗАПОСЛЕНИХ У ГПЦ БЕОГРАД 21.02.2017.Недостатак броја извршилаца, отпуштање запослених на одређено време, бедне зараде, оптерећеност запослених само су неки од разлога који су натерали запослене у „РПЛЦ Београд“ да се самоорганизују и искажу своје оправдано незадовољство. Јучерашњи протест који смо подржали и у њему активно учествовали за сада је само порука и упозорење пословодству да што хитније крену са решавањем нагомиланих проблема или ако то нису у стању нека то препусте онима који то умеју. Доста нам више изговора типа „не да Влада, не да ММФ“… У последњих неколико година наше зараде су обезвређене и сведене на џепарац. Недопустиво је да се запосленима који су радили годинама на одређено време и то  скоро искључиво на технолошким радним местима дају откази а истовремено се изван система примају људи у дирекције и на место директора. Запошљавају се и пензионери са „дебелим“ пензијама на радна места са још већим платама. Радник је све обесправљенији и опререћенији послом. Поштарима су покрадени слободни дани и ускраћено законом загарантовано право на годишњи одмор. Запослени на привремено-повременим пословима се максимално експлоатишу. Није ово никаква накнадна памет, ми то већ говоримо годинама уназад. Прошле године тим поводом смо организовали протест и штрајк али нажалост нисмо имали довољну подршку запослених. То што је пословодство гушило штрајк било нам је разумљиво али никада нећемо разумети зашто су то чинили и поједини активисти репрезентативних синдиката.Уколико пословодство не жели да кроз социјални дијалог са Синдикатом нађе решења спремни смо да користимо све методе синдикале борбе и то у врло кратком року.  

И вук сит и чобани на броју а шта је са стадом? Поводом информацијe, која кружи међу запосленима да наградну игру „Узми рачун“ радимо на штету Предузећа, односно бесплатно, у више наврата смо покушавали да тим поводом добијемо потврду или демант од в.д. директорке госпође Петровић. Госпођа Петровић нас није ни до данас удостојила одговора. Из наших извора успели смо да дођемо до информације да је Влада донела Закључак да ова наградна игра према корисницима наших услуга буде бесплатна. Уколико би тако и остало „Пошта Србије“ би се одрекла знатног прихода од практично основне делатности. Подсећања ради пре нешто више од 10 година од стране Министарства финансија била је организована иста наградна игра али је све уредно било плаћено од стране Министарства. “Пошта Србије“ је тада приходовала нешто више од милион евра. Осим стотинак запослених у „Пошти Србије“ сви ми остали углавном радимо за пуко преживљавање. Наплатили ми нашу услугу од Министарства финансија или не радник од тога неће имати користи али ће барем имати Предузеће. Судбина огромне већине запослених и њихова егзистенција управо је везана за „Пошту Србије“ и зато не смемо ћутати када су угрожени интереси запослених и Предузећа.