ПРОТЕСТ, ТАКОВСКА 2 17.ОКТОБАР у 14:45

ПРОТЕСТ, ТАКОВСКА 2 17.ОКТОБАР у 14:45

НАШИ ЗАХТЕВИ СУ:

1. Повећање (враћање) зараде за износ реалног пада у последње четири године

Запосленима у нашем Предузећу зараде су све мање а намети и обавезе све веће. Од 15000 запослених око 11000 има зараду у распону од 32.000,00 до 37.000,00 динара. Реалан пад просечне зараде у последњих четири године износи најмање 16%. Данас смо на годишњем нивоу практично закинути за 2 зараде. Када су зараде умањиване били смо јавни сектор а кад је неком нешто и враћано од узетог то више нисмо били. Ниједан проценат од 10% запосленима у „Пошти Србије“ није враћен. Сваки пензионисани поштански радник са пуним стажем има већу пензију него његов колега зараду за исто радно место. Ово су чињенице које указују колико су запосленима у „Пошти Србије“ зараде обезвређене без обзира што нисмо корисници буџетских средстава нити монополисти.

2. Исплата зарада из добити

Ми се као Синдикат залажемо пре свега за пристојну основну зараду у складу са резултатима пословања али ако смо остварили добит захваљујући свим запосленима а нарочито непосредим извршиоцима онда захтевамо да је и поделимо.

3. Избор директора Предузећа

Све процедуре за избор директора предузећа одавно су завршене и неопходно је за добробит Поште, њених запослених и поштовања Закона о јавним предузећима изабрати директора предузећа. Предузеће треба да воде стручњаци а не политичари. Огромна већина запослених сматра да никад пре госпође Петровић на челу Поште није било нестручније, искључивије и осионије личности. О томе говори њен однос према синдикатима и резултати пословања који су знатно лошији у 2017. у односу на 2016. годину а тај тренд се наставља и у овој години.

4. Разрешење Горана Ђерића као представника запослених у Надзорном одбору

Не само да је неморално него је и незаконито да интересе запослених у Надзорном одбору заступа члан пословодства Горан Ђерић који је директор Функције и извршни директор.

5. Обезбедити оптималан број извршилаца на технолошким местима

Број запослених у „Пошти Србије“ уназад 10 година је на истом нивоу али је број извршилаца у технолошком делу све мањи. Уместо да се запошљавају непосредни извршиоци све више се збрињавају партијски кадрови и пријатељи по дирекцијама, стручним службама и администрацији. Због овако накарадне кадровске политике све је више писара а све мање поштара. Бедне зараде, велика оптерећеност запослених у технологији, притисци за запослене довели су до тога да из „Поште Србије“ бежи ко може.

6. Лица која раде са решењима о ППП превести у радни однос на одређено време

Преко стотину запослених ради на систематизованим радним местима са решењима о привремено-повременим пословима за минималац и без икаквих права на годишње одморе, превоз и слично.

Протест је уредно пријављен и одобрен од стране полиције која ће поред редара обезбеђивати скуп. ДОБРОДОШЛИ!