Радник није роб

Радник није роб

НАША БОРБА СЕ НАСТАВЉА, ОДЛУКА О ШТРАЈКУ ОСТАЈЕ НА СНАЗИ, КАО И ЗАХТЕВИ ОД КОЈИХ НЕЋЕМО ОДУСТАТИ. ВАЖНО ЈЕ ДА БУДЕМО СВЕСНИ СЛЕДЕЋЕГ: ПОШТА НИЈЕ СУСПЕНДОВАЛА САМО РАДНИКЕ И СИНДИКАЛНЕ ПРЕДСТАВНИКЕ ВЕЋ И ОСНОВНО РАДНИЧКО ПРАВО, А ТО ЈЕ ПРАВО НА ШТРАЈК.ПОЗИВАМО СВЕ ЗАПОСЛЕНЕ, ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ, ГРАЂАНЕ, СТУДЕНТЕ, СИНДИКАТЕ, ОРГАНИЗАЦИЈЕ БЛИСКЕ СВЕТУ РАДА И ПРАВДИ, СВЕ ПОТЛАЧЕНЕ И ОБЕСПРАВЉЕНЕ НА ПРОТЕСТНУ ШЕТЊУ СА ПОЧЕТКОМ У 17:00 ЧАСОВА КОЈА КРЕЋЕ ОД ТАКОВСКЕ 2 ПРЕКО БРАНКОВОГ МОСТА ДО УШЋА И НАЗАД.Добили смо велики број порука и позива у коме нам се колеге јављају и обавештавају нас да је велики притисак вршен од стране надређених, а како би се овај штрајк спречио. Људи који су се дрзнули да позивају колеге на обуставу рада су позивани на разговоре где су „мољени“ да оду на слободне дане, годишњи одмор или ће бити премештени у друге поште, а неки су померени дан пред штрајк.Суспендовали су председништво Самосталног синдиката поштанских радника, као и синдиката Солидарност Поште Србије, суспендовани су и чланови штрајкачког одбора. Погажено је једно од основних радничких права-право на синдикално деловање и борбу.Позивамо најхрабрије међу нама, који су и поред огромног притиска одлучили да штрајкују и да покажу незадовољство као и остале запослене који су незадовољни да нађу храброст и своју снагу преусмере на предстојеће протесте. Страхујемо и не бисмо волели да одмазда пословодства буде усмерена ка вама, као што је то учинињено нама- суспендованима. Штрајк нећемо обуставити јер ни један прави захтев запослених није испуњен.Молимо вас за разумевање и стрпљење. Желимо да станемо испред свих колега и координишемо штрајком. То нам је у овом тренутку онемогућено суспензијама, као и забраном Пословодства члановима штрајкачког одбора да улазе у објекте Предузећа.ДОЂИТЕ НА ПРОТЕСТ!!!
НЕМА ПОВЛАЧЕЊА НЕМА ПРЕДАЈЕ
Колико је бахато пословодство „Поште Србије“ на челу са госпођом Петровић говори и чињеница да су данас претњама, уценама, застрашивањима оспорили запосленима једно од основних радничких права-право на законит штрајк. Иста та госпођа Петровић претходно је суспендовала четрдесетседморо запослених укључујући председника и чланове Штрајкачког одбора. Запослени су суспендовани само због тога што су се „дрзнули“, да у своје слободно време, на јавној површини испред Главних поштанских центара у Београду и Новом Саду искажу своје незадовољство материјалним положајем и стањем у Пошти.Поред претњи и застрашивања данас је педесетак најхрабријих и најодважнијих запослених узело учешће у штрајку. Ти храбри људи пример су и нада за све обесправљене и потлачене. Управо су они та варница која ће запалити пламен. Од штрајка нећемо одустати нити из њега изаћи док се не испуне наши захтеви:1. Повлачење Одлуке о суспензији наших колега без икаквих материјалних и дисциплинских последица по њих.2. Хитно разрешење госпође Петровић са челне функције Предузећа којој је мандат одавно истекао.3. Повећење зараде за износ реалног пада у последње три године.4. Одговорност представника пословодства због суспензија, притисака, претњи запосленима и синдикалним активистима.5. Разрешење председника и чланова Надзорног одбора због неиспуњавања обавеза из своје надлежности.6. Лица која раде на систематизованим радним местима са решењима о привремено-повременим пословима превести у радни статус запослених на одређено време.7. Превођење запослених на одређено време у статус запослених на неодређено време најкасније након две године како то и Закон о раду налаже.8. Обезбедити оптималан број извршилаца на технолошким радним местима.9. Успостављање социјалног дијалога, поштовање закона и начела једнакости.10. Раскид уговора са пензионерима који раде на челним местима у Предузећу.Паралелно са штрајком интезивираћемо наше активности. Од среде 22. новембра, са почетком у 17:00 часова, крећемо са протестним шетњама од Таковске 2 преко Бранковог моста до Ушћа и назад.Позивамо све запослене, њихове породице, грађане, синдикате, организације блиске свету рада и правди а нарочито незапослене инжињере саобраћаја и студенте Саобраћајног факултета да се придруже. Док су они преко потребни Пошти госпођа Петровић запошљава необразоване пензионере уместо њих.Пошта је власништво свих грађана Србије а не једне партије.
ШТРАЈК
СА ПОЧЕТКОМ У 07:00 ЧАСОВА ОД 21.НОВЕМБРА ПОЧИЊЕ У ЈП „ПОШТА СРБИЈЕ“ ШТРАЈК У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ. ПОШТОВАНЕ КОЛЕГИНИЦЕ И КОЛЕГЕ УЗМИТЕ УЧЕШЋЕ У ЗАКОНИТОМ ШТРАЈКУ ПРЕ СВЕГА ЗБОГ ВАС САМИХ И У ЗНАК СОЛИДАРНОСТИ СА КОЛЕГИНИЦАМА И КОЛЕГАМА КОЈИ СУ СУСПЕНДОВАНИ. УЧЕШЋЕМ У ШТРАЈКУ БРАНИТЕ СВОЈЕ И ДОСТОЈАНСТВО СВОЈИХ ПОРОДИЦА. ДОСТА СУ НАС ПОНИЖАВАЛИ И ОД НАШЕ БЕДЕ ОТИМАЛИ.