САОПШТЕЊЕ

Поводом јучерашњег обраћања тзв. Главног одбора ССПР на страници Самосталног синдиката поштанских радника дужни смо да вам укажемо на следеће:

1. Дана 19.03.2020. године у 11:51 часова неко је неовлашћено преузео страницу ССПР и тим поводом смо ВЈТ- Одељењу за високо технолошки криминал поднели пријаву против НН лица. О коме се ради није тешко погодити али препустимо то надлежном тужилаштву да утврди.

2. Последња XX седница Главног одбора пред заказану IV Скупштину Синдиката уместо да протекне у радној атмосфери прекинута је у 14:45 часова, сходно Пословнику о раду органа и тела Синдиката. Седница је прекинута како због дужине трајања тако и због немогућности одржавања реда на седници. Од самог почетка седнице кренуло се са опструкцијама од стране Дејана Јовића и Томислава Мандића који су практично захтевали „тумбање“ дневног реда иако су то могли захтевати и знатно раније кад су добили материјал за седницу. У раду седнице учествовали су председник СО ССПР „Одржавање“ Јован Костић и председник СО ССПР „Крушевац“ Јован Василијевић који нису чланови Главног одбора јер не испуњавају услове предвиђене актима Синдиката (најмање 20 чланова) али су активно учествовали у ометању рада као и у гласању. Прекинута седница од 07.02.2020. године завршена је практично 28.02.2020. године сходно Пословнику о раду органа и тела Синдиката. За преостале тачке дневног реда: Извештај о материјално-финансијском пословању за 2019. годину, доношење Одлуке о одржавању IV Скупштине и измене Правилника о материјално-финансијском пословању именом и презименом од двадесет и четири члана Главог одбора гласало је тринаест.

Што се тиче оставки нико од наведених није поднео оставку јер би то имали у писаној форми а и зашто би било ко подносио оставку кад je било извесно одржавање Изборне Скупштине. Одржавање Скупштине је још 20.09.2019. године заказано за 17.04.2020. године а добијена је и усмена сагласност председника и потпредседника СССС задуженог за надгледање спровођења избора у ССПР, да се Скупштина због Васкрса помери на 24.04.2020. године (није било уведено ванредно стање).

Кад је у питању Извештај о материјално-финансијском пословању за 2019. годину, након извршенe контоле од Надзорног одбора и израде завршног рачуна од стране овлашћене књиговодствене агенције, Извештај је прослеђен у АПР. Његово јавно објављивање зависи искључиво од АПР-а и може се пронаћи по ПИБ-у на њиховом сајту. Извештај се по закону искључиво уноси у електронској форми што је прецизирано на самом сајту АПР.

3. Када је у питању синдикат и политика ми смо увек као Синдикат били опозиција свакој власти и пословодству. О томе сведоче наше активности и наш статус из периода од 2006. (оснивања) до средине 2012. (промене власти). О ставу према пословодству и оснивачу (Влади РС) из тог времена говоре бројни новински чланци и јавни наступи. Одлуку о учешћу у протестима #1 од 5 милиона и потписивања Споразума о социјалном партнерству, донео је Главни одбор двотрећинском већином са именима и презименима чланова Главног одбора и начином њиховог изјашњавања. Нашим учешћем у грађанским протестима ми се нисмо бавили политиком него смо се борили против сулуде и наопаке политике која је поштанске раднике довела до просијачког штапа.

Практично трпили смо нападе од самог оснивања од стране појединаца и организација, интересно повезаних. Нарочито су ти напади интезивирани у последње четири године. Сметамо многима а наставићемо и у будуће.

Синдикат у овом тренутку ради у складу са Уредбом о мерама за време ванредног стања и Одлуком Председништва СССС. За време трајања ванредног стања обавезе председника, потпредседника и секретара ССПР, председника СО, главних повереника и административно техничког лица не престају према чланству.

Жао нам је што смо у оваквом тренутку морали да се обраћамо са овим саопштењем које је практично било изнуђено. Овим поводом се у будуће нећемо оглашавати нити било шта коментарисати.

Председник

Зоран Павловић, ср