САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

Закључно са 14. фебруаром преосталих 5 суспендованих враћено је на посао уз изрицање мере Опомене.

Према непотврђеним информацијама до којих смо дошли Комисија за утврђивање одговорности запослених за штету, такозвану штету у износу од 41.110.910,95 динара приписала је Павловић Зорану, Тешић Радовану, Боговац Дејану, Антић Тину и Ђокић Владимиру. То нас ни мало не брине јер ће путем суда морати да доказују да је штета уопште постојала и да смо ми одговорни.

Скривањем иза Закона о раду и Колективног уговора наставља се правно насиље над суспендованима, активистима синдиката и учесницима протеста. Под изговором „потребе процеса рада“ мења им се место рада, радно место па чак и радна јединица. Због суспензија, дискриминације, гушења људских и радничких права поднете су тужбе надлежном суду, покренули смо поступке пред Повереником за заштиту равноправности и Заштитником грађана. Са овом тортуром упознали смо председницу Владе РС, ресорне министре, нашу централу СССС и Међународни комитет за радничку интернационалу (CWI).

Нашим саопштењем од 29. јануара јасно смо ставили до знања запосленима да од повећања јануарске зараде неће бити ништа. Тек након тога реаговали су репрезентативни синдикати саопштењима о организовању протеста и штрајка. Досадашњим активностима показали смо да смо спремни на све врсте синдикалне борбе, ради побољшања материјалног и радно-правног положаја запослених али нас ниједан репрезентативни синдикат није позвао на заједничко деловање.

Самостални синдикат поштанских радника одржаће 02. марта седницу Главног одбора у проширеном саставу на којој ће између осталог бити донета Одлука о предузимању мера синдикалне борбе за побољшање радног и материјалног положаја запослених.