САОПШТЕЊЕ

САОПШТЕЊЕ

Поводом оправданих очекивања запослених, на основу датих обећања и која се још увек дају од стране неких синдиката, о враћању (повећању) зарада, желимо да вам укажемо на следеће чињенице:

1. В.д. директорка је на колегијуму одржаном 10.01.2018. године изјавила: „Да треба да разговара са премијерком око повећања зарада“, али до тог разговора према нашим сазнањима још није дошло.

2. Након разговора који су вођени крајем новембра и почетком децембра између Синдиката Телекома са председницом Владе РС Аном Брнабић Синдикат Телекома је изашао са саопштењем из којег вам преносимо само најбитнији део: „Став Владе РС је да ниједно предузеће које не прима зараду из буџета не може да повећа зараду у току важења Закона о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава. Дакле док се не укине поменути закон, сва предузећа која су у већинском државном власништву без обзира да ли су јавна предузећа или акционарска друштва не могу да повећавају зараде и Влада им за то неће дати сагласност.“

Синдикат Телекома је од представника Владе добио информацију да ће закон бити укинут тек на крају 2018. године.

Повећање зараде запосленима у Телекому није одобрено али им је 19.01.2018. године извршена једнократна исплата у износу од 50.000,00 динара.

Уколико не дође до повећања јануарске зараде неопходно је постићи договор са синдикатима унутар Предузећа о заједничком деловању. Недопустиво је да се ћути пред чињеницом да нам је плата из месеца у месец све мања и то већ четврту годину.

Нови Колективни уговор потписан је 26.01.2018. године и суштински се не разликује од претходног, нема никаквог бољитка за запослене.

Скривањем иза Закона о раду и Колективног уговора наставља се правно насиље над суспендованима, активистима синдиката, учесницима протеста и симпатизерима синдиката. Под изговором „потребе процеса рада“ мења им се место рада, радно место па чак и радна јединица. Због дискриминације, гушења људских и радничких права поднели смо притужбе Поверенику за заштиту равноправности, Заштитнику грађана, председници Владе РС, ресорним министрима и Међународном комитету за радничку интернационалу. Због оваквог односа према запосленима покренути су поступци од стране Повереника за заштиту равноправности и Заштитника грађана. Представници Међународног комитета за радничку интернационалу, су у више наврата, према в.д. директорки, председници Владе и ресорним министрима исказали свој протест због насиља над запосленима.

НИШТА СЕ САМО ОД СЕБЕ НЕЋЕ ДЕСИТИ, НЕМАМО ПРАВО ДА ЋУТИМО, МОРАМО СВИ УСТАТИ ПРОТИВ БЕДЕ И НАСИЉА.