Поштоване колегинице и колеге, колеге синдикалци

Поштоване колегинице и колеге, колеге синдикалци

Без обзира ком синдикату припадате или уопште нисте синдикално ангажовани, сматрамо да је последњи тренутак да будемо јединствени у ставу да се заустави и спречи насиље над запосленима, носиоцима обустава, синдикалним активистима и дискриминацији по било ком основу па и по основу синдикалне припадности.
Ових дана пословодство је кренуло са одмаздом према учесницима обуставе а нарочито у РЈ РПЛЦ Београд као полазне тачке свих побуна а колико смо упознати и у РЈ Београдски Венац.
Под изговором потребе процеса рада мења им се место рада, јединица поштанске мреже па чак и радна јединица.
Да се ово ради директно са врха говори и чињеница да анекси Уговора о раду којима се запослени премештају из радне јединице у радну јединицу стижу директно из Функције за кадрове. Као пример навешћемо случај нашег активисте Марка Ђиласа запосленог у РЈ РПЛЦ Београд коме је стигао анекс за прелазак у РЈ Земун. Ни у РЈ Земун ни у РЈ РПЛЦ Београд надлежни не знају о чему се ради, нити га је РЈ Земун тражио а ни РПЛЦ нудио. Према поузданим информацијама, за сада, за још троје запослених из РЈ РПЛЦ, активних учесника и носиоца обуставе, припремљени су анекси за прелазак у друге Београдске РЈ. Знамо о којим колегама се ради али смо замољени да не помињемо њихова имена па их из тих разлога и не објављујемо.
Према Споразуму у РПЛЦ предвиђено је да се запосли додатних 50 радника а они број запослених смањују, мењају смене а у плану им је и децентрализација транспорта и размене за Београдске радне јединице.
Уместо да се искористи потенцијал и капацитети РПЛЦ- „срце система“, желе да га сведу само на прераду.
Зашто се све ово ради? Све се то чини како би се сутра, под паролом такозване оптимизације, реорганизације или реструктурирања, издвојили профитабилни делови Предузећа у засебне целине или нова предузећа која би временом била приватизована или неке профитабилне поште интегрисане са Поштанском штедионицом.
Познато нам је већ шта се десило са портирима, спремачицама и угоститељством.
Да се заустави шикана над запосленима, да спречимо даље урушавање нашег Предузећа, заједничко деловање нам је потребније него икад.