СТАЊЕ У РПЛЦ БЕОГРАД

СТАЊЕ У РПЛЦ БЕОГРАД

Да стање у Пошти Србије никад није било горе уназад неколико година указујемо свим надлежним како на нивоу Предузећа тако и на нивоу државе. Због непостојања воље да се проблеми решавају дијалогом или можда због намере да се Пошта Србије уруши, до сада смо организовали више протеста, штрајкова и путем медија настојали да укажемо на катастрофално стање. Међутим џаба је глувом причати и ћоравом намигивати.

Кроз стање у РПЛЦ Београд које је „срце“ поштанског система можда можемо на најбољи начин да сагледамо и опште стање у Пошти Србије. Зараде запослених су свакако најбитније о њима смо већ много пута писали, образлагали и увек су нам биле на првом месту али овог пута указаћемо на друге проблеме запослених у РПЛЦ Београд који су превршили сваку меру:1. У Служби за сортирање пакета где се обављају најтежи физички послови и скоро искључиво ноћу, за време штрајка (50%) предвиђен број извршилаца је 47 што значи да у пуном капацитету треба да ради 94 запослена. Тренутно стање је да их ради између 60 и 65 укључујући и запослене који раде у периоду од 14:00 до 22:00 часа.
Због немара надлежних, због неиспуњавања обавезе да запослене упознају са мерама за безбедан и здрав рад при ручном преношењу терета, старосне структуре и изложености интензивном физичком оптерећењу, запосленима страда кичма и оболевају од бруха.
2. У Служби за сортирање писама, мајке са малом децом раде ноћу или у најбољем случају од 14:00 до 22:00 часа уместо да им се усклади радно време са потребама родитељства (преподневни рад).
3. Седморо запослених који су радили две године на одређено време данас раде по основу замене одсутних, уместо да добију решења на неодређено време.
4. На систематизованим радним местима са уговорима о ППП ради 11 извршилаца, за 120 динара по сату, ноћу и скоро без икаквих права.

5. Директор РЈ скоро три године не жели да разговара са Дејаном Боговцем, председником највеће синдикалне организације у РПЛЦ Београд.

У 2018. години од укупно око 770 запослених 34 запослена добровољно (једностраном вољом) су напустили РЈ „РПЛЦ Београд“. У 2012. године по истом основу ЈП „Пошту Србије“ напустио је 21 од 15068 запослених.

ОВО НИЈЕ СВЕ АЛИ ЗА ПАМЕТНОГ ДОСТА.