СТЕПЕНИШТЕ СЕ ЧИСТИ ОД ВРХА

СТЕПЕНИШТЕ СЕ ЧИСТИ ОД ВРХА

Намера пословодства да се смањи 500 рејона и 1000 шалтерских радника ни мало нас није изненадила.

На основу анализе Извештаја о пословању Поште и Извештаја РАТЕЛ-а о тржишту поштанских услуга, где Пошта Србије из године у годину пада за 2% док приватни оператери на годишњем нивоу увећавају обим услуга за 16%, указали смо председници Владе РС, министру финансија и ресорном министру Љајићу још 22.12.2017. године да је последњи тренутак да држава интервенише и Пошту спаси од сигурне пропасти. Нажалост Влада РС као наш оснивач и практично власник ништа није предузела да се данас не дођемо у ову ситуацију.

Ресорни министар Расим Љајић је маја прошле године у разговору са репрезентативним синдикатима (Синдикат ПТТ и Синдикат Независност) јасно ставио до знања да Пошта Србије мора да прође кроз процес реорганизације. На првом састанку Радне групе, формиране након мартовске обуставе рада, представници Владе РС су такође изашли са сличним ставом користећи израз „оптимизација“.

Новим Правилником о нормама и статистици, по коме је потребно мање време за остваривање једне услуге, настоји се легализовати постојеће стање недостатка извршилаца у технологији, на један нехуман и нељудски начин где за исто време и исту зараду запослени треба да уради знатно већи обим посла. Значи опет удри по раднику.

Тачно је да нам је потребна једна темељна реорганизација али она мора да крене од врха а не од радника као што је то било 2004. и 2005. године са спремачицама, потририма, Угоститељством и ПТТ Турсом.

Реорганизација Предузећа мора да подразумева нову организациону шему, систематизацију као и децентрализацију. То је стручан и обиман посао и не могу га спроводити исти они који су и довели Предузеће у ову ситуацију, учествовали и подржавали тзв. пројекат „52 Поште за 52 недеље“ у местима са 10 становника и 3 овце. За нас је неприхватљиво да било који запослени у Пошти Србије остане без посла мимо своје воље, због политичке промоције ПУПС-а и Милана Кркобабића.

Што се тиче нових норми наш предлог је да стручњаци који су их кабинетски правили дођу у прераду, оду на редовну доставу, седну на шалтер или у ауто као курири па покажу и докажу да уз нормалан рад предвиђене норме се могу испунити у оквиру радног времена.

Тек тада ће нове норме бити прихватљиве и за наш Синдикат.