УПУЋЕН ПРЕДЛОГ ГЕНЕРАЛНОМ ДИРЕКТОРУ ДА СЕ ЗАРАДА ИЗ ДОБИТИ ИСПЛАТИ ИЗ ЈЕДНОГ ДЕЛА

УПУЋЕН ПРЕДЛОГ ГЕНЕРАЛНОМ ДИРЕКТОРУ ДА СЕ ЗАРАДА ИЗ ДОБИТИ ИСПЛАТИ ИЗ ЈЕДНОГ ДЕЛА

Поштовани,
Велика већина запослених, због ниских и обезвређених зарада, је на рубу егзистенције.Имамо парадоксалну ситуацију да нам је Предузеће богато а радници сиромашни.
Осим за чланове пословодства и синдикалце, такозвана тринаеста плата је за већину нас сламка спаса.
Све су то разлози због чега Вам предлажемо да зараду из добити исплатите што пре и из једног дела.

 
ПРОБУДИ СВЕСТ ДОЂИ НА ПРОТЕСТ 25.04.2013.
Поштоване колегинице и колеге,
Први мај, дан посвећен вредностима човека и његовог рада дочекујемо понижени, незадовољни, сиромашни и по ко зна који пут преварени.Радник је данас више него икад обесправљен и егзистенцијално угрожен.У среду 1.маја, у организацији Савеза самосталних синдиката Србије, у Београду на Тргу Николе Пашића са почетком у 11:00 часова одржаће се велики протесни митинг.Окупљање поштанских радника је истог дана у 10:30 испред Поште у Таковској након чега ћемо се придружити скупу на Тргу Николе Пашића.ОКУПИМО СЕ У ШТО ВЕЋЕМ БРОЈУ КАКО БИСМО ПОКАЗАЛИ ДА НАС ЈОШ ИМА И ДА НИСМО ЗАДОВОЉНИ.


  Донета одлука о расподели добити 25.04.2013.
На седници Управног одбора одржаној 24.04.2013. поред одлука везаних за редовно пословање донета је и одлука о расподели добити из 2012.године по којој ће половина добити припасти запосленима. Исплата зараде из добити очекује се у мају а Самостални синдикат поштанских радника упутио је предлог генералном директору да се исплата изврши из једног дела с обзиром да је добит у 2012. за око 40% мања у односу на добит из 2011.године па сразмерно томе и “тринаеста плата”.   Исплаћене солидарне помоћи за Април 2013. 15.04.2013.
  ДОГОВОР О ЗАЈЕДНИЧКОЈ ИНИЦИЈАТИВИ 11.04.2011.
 У Нишу је 05.04.2013. године одржан заједнички састанак представинка Самосталног синдиката Телекома Србије и Самосталног синдиката поштанских радника.
Постигнут је договор о покретању заједничке иницијативе за измену Уредбе о поступку евиденције запослених и бивших запослених који имају право на пренос акција без накнаде. Изменама Уредбе треба обезбедити да запослени у предузећима: “Телеком Србија” а.д. и ЈП ПТТ саобраћаја “Србија” остваре право на пренос акција без накнаде сразмерно годинама радног стажа утврђеним на дан прихватања Одлуке о приватизацији. Постојећим решењем запослени су били присиљени да евидентирају радни стаж до 31.маја 2008. чиме су у овом тренутку ускраћени за 4-5 година радног стажа као основа за поделу бесплатних акција.
Договорено је и да се у наредном периоду у оквиру Савеза Самосталних синдиката Србије формира синдикат који би деловао у областима саобраћаја и телекомуникација.
УПУЋЕН ЗАХТЕВ ГЕНЕРАЛНОМ ДИРЕКТОРУ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ОБАВЕШТЕЊА У ВЕЗИ ИСПЛАТЕ ЗАРАДЕ ИЗ ДОБИТИ
27.05.2013.
Поштовани господине Кркобабићу,
Захваљујући ангажовању запослених и малим зарадама, Предузеће је у 2012.години остварило добар пословни резултат. Запослени су више него заслужили да им се припадајући део добити и исплати што сте Ви и обећали. Због велике неизвесности око исплате зараде из добити са правом је присутан и велики притисак на Синдикат и његове активисте.
Због свега наведеног захтевамо:
Да нас најкасније до четвртка, 30.05.2013. обавестите да ли ће исплате зараде из добити уопште бити, односно када ће бити исплаћене и у ком износу?У супротном као Синдикат чија је обавеза да штити интресе и права чланства и запослених бићемо принуђени да предузмемо све методе синдикалне борбе како бисмо остварили своја легитимна права.
У том смислу у понедељак 03.06.2013.године организоваћемо велики протест запослених  о чему ћете бити благовремено и у складу са законом обавештени.
ССПР У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ
18.05.2013.

У склопу редовних активности представници Самосталног синдиката поштански радника 13.05.2013. посетили су Градско веће Самосталних синдиката Новог Сада и РЈ ПС “Нови Сад”.
У просторијама Градског већа Новог Сада делегацију Самосталног синдиката поштанских радника, коју су чинили: главни повереник ССПР  за РЈ ПС “Нови Сад” Љубиша Симић, председница војвођанске регије Љиљана Дивјак, потпредседник Радован Тешић и председник Зоран Павловић, примила је секретар већа Нада Видовић. У свом излагању секретар Градског већа Нада Видовић упознала је представнике ССПР са активностима, начином функционисања и делокругом рада већа. Договорено је да Градско веће ССС Новог Сада и његове стручне службе пруже сву неопходну помоћ и подршку у формирању синдикалне организације ССПР у РЈ ПС “Нови Сад”.
У наставку планираних активности у седишту РЈ “Нови Сад” директор РЈ господин Милан Огар примио је синдикалне представнике. У отвореном, коректном и конструктивном разговору заједнички је констатовано да треба развијати и унапредити социјални дијалог јер је то најбољи начин да се предупреде евентуални проблеми и неспоразуми између социјаних партнера. Заједнички став учесника разговора је и неопходност поштовања законских прописа и аката Предузећа, како од стране запослених, тако и од стране представника послодаваца.У наредном периоду Самостални синдикат поштанских радника упознаће запослене у РЈ “Нови Сад” са својим програмским активностима.
НЕПРИХВАТЉИВЕ ВЛАДИНЕ ЕКОНОМСКЕ МЕРЕ 14.10.2013.
Савез самосталних синдиката Србије указао је данас да су економске мере Владе Србије рестриктивне и неприхватљиве за синдикат, јер ће погодити велики број грађана и неће довести до покретања привреде. Председник СССС Љубисав Обрадовић рекао је на конференцији за новинаре да ће повећање ПДВ на основне животне намирнице за незапослене и раднике на “минималцу” значити један дан месечно без хране. Он је критиковао и најаву опорезивања плата у јавном сектору, нагласивши да ће та мера највише погодити здравство, високо школство и судство, где ради најобразованији кадар који држава настоји да задржи у земљи, али их на овај начин кажњава.”Те мере ће довести и до сукоба запослених у јавном и реалном сектору. Тачно је да разлика не треба да постоји, али она не постоји због тога што су у јавном сектору плате превелике, него што су у реалном сектору изузетно ниске плате и ово ће бити сигнал да плате могу да иду још ниже, па ће вићина бити на минималним зарадама” објаснио је Обрадовић.Он је указао да владине мере неће утицати на развој привреде, као и да су неприхватљиве измене Закона о раду које требају да олакшају додатно отпуштање радника.Обрадовић је критиковао и најаву да ће се држава убудуће јефтиније задуживати, јер је то, како је оценио, “логично и не треба за то доносити посебну меру”.”Чињеница да је реч о мерама које тражи Међународни монетарни фонд, који где год је дошао није донео ништа добро за ту земљу, као и непостојање социјалног дијалога у последњих годину дана, изазива револт код грађана, што ће довести до тога да наш, а вероватно и други синдикати, своје право потраже на улицама”, казао је Обрадовић.   
XI СЕДНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА 17.09.2013.Након одавања последње поште преминулим члановима ССПР Животић Зорану из “ГПЦ Београд” и Спасић Дејану из “Београд Центра” започела је XI седница Републичког одбора ССПР, у Београду 13.09.2013. године.
У склопу извештаја о раду председник синдиката је детаљно информисао чланове Републичког одбора о активностима између две седнице. У извештају акценат је стављен на учешће ССПР у првомајском протесту, потписивању Протокола о сарадњи са Синдикатом достављача “Поштар”, омасовљењу чланства, одржавању састанака са запосленима у РЈ “Нови Сад” као и на састанак са генералним директором.
У циљу пружања тачних и потпуних информација од интереса за синдикат, његово чланство и запослене у раду седнице учествовао је и заменик генералног директора господин Рајко Баралић.

Исцрпно информишући представнике синдиката о свим битним питањима пословања Предузећа господин Баралић је пружио и одговоре на питања за која смо нарочито били заинтресовани, рекавши следеће:
“Запослени у Пошти Србије на КиМ ће делити судбину осталих запослених у државним предузећима на КиМ. Пошта је државно предузеће и поштоваће налоге оснивача. Два основна задатка Предузећа биће и тема бриселских преговора а то је имовина и рад Поште Србије на КиМ.
Генерални директор, борд директора и надзорни одбор су предложили исплату другог дела зараде из добити а и ресорни министар је сагласан. Коначну одлуку о томе доноси Влада односно министар финансија. Мислим да ћемо одговор на то питање добити у наредних месец и по дана. Ми смо учинили све што је до нас. Што се тиче масе за зараде за наредну годину ми ћемо о томе преговарати са Владом Републике Србије и ићи ћемо до максималних оквира.
Нови Колективни уговор неће умањити постојећа права и гарантоваће достојанство сваком запосленом.
Опрема за ГЦП сиже, Дирекција за кадрове врши селекцију запослених за рад на новој опреми. Има вишка запослених у целом Предузећу али отпуштања неће бити то је став пословодства.”
У наставку седнице истакнуто је да је неопходна већа активност на даљем омасовљењу синдиката јер је то једини начин за успех у унапређењу и заштити права поштанских радника.
 
ОБАВЕШТЕЊЕ О ИСПЛАТИ ДИВИДЕНДЕ АКЦИОНАРИМА ТЕЛЕКОМА
29.11.2013.
Према нашим сазнањима 18.12.2013. године ће се одржати седница Скупштине акционара на којој ће бити донета Одлука о исплати дивиденде акционарима Телекома у бруто износу од 9,46 динара по акцији.Након доношења Одлуке о исплати дивиденде Извршни одбор Друштва има обавезу да у року од 15 дана утврди текст обавештења акционарима о њеној исплати као и да одреди дан почетка и поступак исплате.
ОТВОРЕНО ПИСМО ЗАПОСЛЕНИМА У ЈП ПТТ САОБРАЋАЈА “СРБИЈА”
22.11.2013.  Поштоване колегинице и колеге,    Ових дана као и претходних година присутна је велика неизвесност око исплате другог дела такозване тринаесте плате. Зашто? Зато што синдикати који преговарају у име запослених (Синдикат ПТТ и Синдикат “Независност”) нису уградили у Колективни уговор право запослених на зараду из добити него један други принцип – може а и не мора. Поменути синдикати су се једино успешно изборили за своја права и привилегије. Кроз нови Колективни уговор које треба да ступи на снагу 01.01.2014. године те привилегије су и унапредили. Поред председника и секретара право на увећану зараду и ослобађање од радне обавезе ће имати и потпредседници ових синдиката.    Наш предлог за нови Колективни уговор да запослени имају право на зараду из добити и да се она изврши најкасније до краја априла, није прошао па ћемо и у наредним годинама имати неизвесност око тога да ли ће је бити, кад ће бити и колика ће бити…    Када је у питању редовна зарада за идућу годину предвиђено је “повећање” од 1.5% и по 1% у 2015. и 2016. години а то значи даље пропадање и још већу беду. За првих 10 месеци ове године добит Предузећа је толика да би се сваком могле исплатити по две и по зараде са свим порезима и доприносима. Имамо парадоксалну ситуацију што нам је добит Предузећа већа то смо ми све сиромашнији. Пошта Србије није монополиста нити је на буџету па не видимо ни један разлог да будемо третирани на исти начин као они који живе од буџета. Када је већ све тако онда се поставља питање због чега синдикати који себе називају репрезентативним ћуте. То питање сваки члан синдиката треба да постави својим синдикалцима.    Шта ми тражимо:    1. Повећање редовне зараде за најмање 20%;    2. Исплату зараде из добити са јасно утврђеним процентом и роком исплате;    3. Рачунање радног стажа за бесплатне акције Телекома до дана његове приватизације. У овом тренутку сваки запослени је покраден за најмање 440 акција. Самостални синдикат поштанских радника спреман је да се бори за   ове  реалне и остварљиве циљеве користећи све синдикалне методе укључујући   и штрајк.Да би се ови захтеви и реализовали потребно је да сваки запослени уради следеће:    1. Потпише приступницу за Самостални синдикат поштанских радника како   бисмо добили на снази и легитимитету;    2. Синдикално се ангажује и учествује у протестима и штрајку који ћемо организовати уколико будемо имали вашу подршку.Верујте уколико сад и одмах ништа не предузмемо срозавање нашег достојанства и зарада ће се наставити. Поштоване колегинице и колеге одлука је на вама  а ако нисте спремни да се ангажујете кривицу немојте пребацивати на синдикат а нарочито не на Самостални синдикат поштанских радника.
У Београду, 22.11.2013.годинеРепублички одбор ССПР
 Зоран Павловић, председник
ОБАВЕШТЕЊЕ О СТУПАЊУ У ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА 20.01.2014.

Савез самосталних Синдиката поштанских радника донео је ОДЛУКУ О СТУПАЊУ У ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА.Штрајк упозорења се организује ради испуњавања следећих захтева.
ПОВЛАЧЕЊЕ ИЗ ПРОЦЕДУРЕ ДОНОШЕЊА ПРЕДЛОГА ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РАДУ.Штрајк упозоерња свих запослених у Републици Србији одржаће се дана 23.01.2014. године у трајању од једног сата и то од 11:00 до 12:00 часова.
Самостални синдикат поштанских радника је 17.01.2014. године доставио директору ЈП “пошта Србије” Одлуку о ступању у штрајк упозорења чиме је испунио своје обавезе које проистичу из чл.9., чл.10, чл.11. и чл.12 Закона о штрајку.
Штрајк је законит и у њему могу да учествују сви запослени без обзира на синдикалну припадност и ангажованост.
Законом о штрајку забрањено је спречавати запослене који желе да учествују у штрајку у складу са Уредбом о минимуму процеса рада за време штрајка у ЈП ПТТ саобраћаја “Србија” (“Сл. гласник РС” бр.60/2001).
Кривичним законом Републике Србије прописана је новчана казна и казна затвора до једне године за лице које силом, озбиљном претњом или на други начин спречава или онемогућава запослене да у складу са законом организују штрајк, учествују у њему или на други начин остварују право на штрајк.  
ШТА ЈЕ НОВО У КОЛЕКТИВНОМ УГОВОРУ 10.01.2014.
Нови колективни уговор закључен је 08.01.2014. године и важиће наредне три године. Комисија за израду Колективног уговора коју су чинили функционери Синдиката ПТТ  Србије и Синдиката “Независност” као раднички представници и са друге стране чланови пословодства односно представници послодавца, преговарали су целу 2013. годину.
Наравно док траје преговарање траје и увећање зараде преговарачима што и није можда неки велики грех да су урадили нешто за добробит запослених.
Највећа промена коју нам доноси нови Колективни уговор јесте да ће поред председника и секретара Синдиката ПТТ Србије и Синдиката “Независност” од посла бити ослобођени и потпредседници тих синдиката, са зарадом помоћника директора РЈ.Били бисмо некоректни када не бисмо рекли да има бољитка и за запослене.
Сада ће се запосленом уместо седам дана моћи одобрити до десет дана за рехабилитацију.Поштар ће моћи поред својих послова да обавља и послове одсутног запосленог само уз сопствену сагласност.Наши предлози које смо упутили још у марту прошле године нису прошли.
1. Да запослени имају увећање зараде за рад суботом, недељом и за сменски рад.2. Да запослени имају право на зараду из добити (тринаесту плату) и да се исплата изврши најкасније до краја априла текуће године за предходну годину.3. Да нам редовна зарада зависи од резултата пословања-прихода а не од добре воље послодавца.
Као и свих ових година исплата такозване тринаесте плате биће неизвесна јер Колективним уговором није дефинисано да запослени имају право на зараду из добити него један други принцип – може а не мора.
Па поштоване колегинице и колеге нека нам је са срећом нови Колективни уговор.
НОВИ ЗАКОН О РАДУ НЕ СМЕ ПРОЋИ!
На седници Већа Савеза самосталних синдиката Србије, наше синдикалне централе, одржаној 26.12.2013. године, поводом измена и допуна ЗАКОНА О РАДУ донете су следеће одлуке:  1. ОДЛУКА О ОРГАНИЗОВАЊУ ШТРАЈКА УПОЗОРЕЊА. Штрајк упозорења  биће одржан 23.јануара 2014. године и испољаваће се једноставном обуставом рада  и спроводиће се на радним местима у предузећима и установама. О тачној сатници  штрајка упозорења у ЈП “Пошта Србије” бићете благовремено обавештени. 2. ОДЛУКУ О ОРГАНИЗОВАЊУ ПРОТЕСТА ЧЛАНОВА СССС И СВИХ  ЗАПОСЛЕНИХ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ И БЛОКАДА САОБРАЋАЈА  ШИРОМ СРБИЈЕ. Протести ће бити одржани у периоду од 23. до 27. јануара  2014.  године и испољаваће се окупљањем чланова СССС и грађана на улицама и  трговима у градовима Србије, као и блокадама саобраћајница. Председништво  СССС ће одредити тачне датуме и имена градова у којима ће бити одржани  протести. 3. ОДЛУКУ О ПРОГЛАШЕЊУ ГЕНЕРАЛНОГ ШТРАЈКА У РЕПУБЛИЦИ  СРБИЈИ. Генерални штрајк у Србији биће проглашен 27.јануара 2014. године, на  целој територији Републике.
Позивамо све чланове Самосталног синдиката поштанских радника и запослене у ЈП “Пошта Србије” да узму активно учешће у штрајкачким и протестним активностима.Ово је једини начин да се супротставимо, радник у Србији довољно је обесправљен и не смемо дозволити даље урушавање нашег достојанства.
ОДРЖАН САСТАНАК СА ПРЕДСЕДНИКОМ СССС ЉУБИСАВОМ ОРБОВИЋЕМ
19.12.2013.
На састанку који је одржао председник СССС  Љубисав Орбовић, 11.децембра са председником СС Телекома Братиславом Лазићем и председником ССПР Зораном Павловићем доминантна тема је била предлог новог Закона о раду.
Председник Обрадовић је истакао да је за СССС предлог закона о раду неприхватљив јер умањује стечена права запослених. У свом излагању председник Орбовић је нагласио да се СССС супротставља таквом предлогу Закона о раду при чему ће користити сва расположива средства синдикалне борбе.

У наставку састанка председници Лазић и Павловић упознали су господина Орбовића са иницијативом коју су покренула ова два синдиката. Иницијатива се односи на измену Уредбе из 2008. о поступку евиденције запослених и бивших запослених који имају право на пренос акција без накнаде. Циљ ове иницијативе, како је истакнуто у разговору је да се отклони неправда учињена према запосленима у Телекому, Пошти, Галеници, НИС-у, ЕПС-у, Аеродрому Београд, ЈАТ-у, јер су закинути за неколико година радног стажа с обзором да им се радни стаж као основ за поделу бесплатних акција рачуна са даном евидентирања.
Суштина захтева који су упутили Влади Републике Србије, Самостални синдикат поштанских радника и Самостални синдикат Телекома јесте да запослени и бивши запослени по основу радног стажа остварују право на бесплатне акције све до дана приватизације или момента изласка на берзу ових предузећа.
Председник Орбовић подржао је нашу заједничку иницијативу и обећао сву стручну и логистичку подршку ради реализације поменутог захтева.

У наставку разговора председници Лазић и Павловић су упознали председника Орбовића са непостојањем социјалног дијалога у довољној мери у предузећима у којима ови синдикати делују и поред обећања које је сам председник Орбовић добио од представника послодаваца да ће се социјални дијалог развијати и унапредити са синдикатима из породице Савеза самосталних синдиката Србије.