ДЕМАНТИ ДНЕВНОМ ЛИСТУ „СРПСКИ ТЕЛЕГРАФ“

ДЕМАНТИ ДНЕВНОМ ЛИСТУ „СРПСКИ ТЕЛЕГРАФ“

Молим Вас да, у складу са чланом 83. Закона о јавном информисању и медијима, објавите мој одговор (деманти) на текст под насловом „Шурује са Јеремићем, а прави хаос у „Пошти““ објављен дана 26.03.2019. године у Вашем дневном листу.

Запослени у РЈ „РПЛЦ Београд“ који раде скоро искључиво ноћу и на врло тешким физичким пословима су се самоорганизовали и обуставили рад у петак 22. марта. Узрок овој обустави рада су бедне зараде, које су на номиналном нивоу исте као пре седам, осам година а због раста трошкова живота су реално мање за око 30%. Запослени су претходно за изналажења решења за њихове захтеве оставили пословодству више него разуман рок од месец дана али сем обећања, да ће се проблем решити нису добили конкретан одговор- када, како и колико?

Самостални синдикат поштанских радника није организатор овог оправданог исказивања незадовољства запослених али подржава захтеве који се односе на повећање зараде и обезбеђивање оптималног броја извршилаца у технологији. То су само неки од наших сталних захтева са којима се обраћамо уназад неколико година пословодству, Влади РС и надлежним министарствима.

Председник и активисти нашег Синдиката учествују у овим активностима искључиво као запослени.

У знак подршке захтевима запослених данас, 26.03.2019. године, рад су обуставиле на сат времена Поште у Крњачи, Борчи, Коњарнику, Дедињу, Реснику, Рушњу, Раковици, Белим Водама, Бановом брду, Земуну , Новом Београду …. као и неке Поште у унутрашњости.

Званично саопштење Поште Србије од 22.03.2019.године је срамно, тенденциозно и политички обојено. Уместо да се јавност обавести шта је узрок незадовољства запослених за све недаће у Пошти Србије се оптужује Самостални синдикат поштанских радника и његов председник Зоран Павловић. Износе се ортодоксне лажи на рачун колега који учествују у грађанским протестима, називајући те протесте рушилачким. Ваљда тиме жели да се каже да су наше колеге, часни, честити и вредни људи, обични хулигани. Једини рушитељи у овом случају су пословодство Поште Србије и Влада РС као оснивач која је више пута упозоравана на могуће последице које се данас дешавају у Пошти Србије. Све је више оних у Пошти Србије који отворено износе сумњу да постоје намере да се ово предузеће уруши, како би га распарчали и профитабилне делове приватизовали. Велики је колач на тржишту поштанских услуга и он данас вреди више од 150 милиона евра.

Нетачне су тврдње које сте изнели у Вашем чланку од 26.03.2019. године а које су везане за Самостални синдикат поштанских радника и његовог председника Зорана Павловића. Чланство у Синдикату се не осипа него напротив расте и те податке Вам достављамо а можете их добити од надлежних у ЈП „Пошта Србије“. Чланови Самосталног синдиката поштанских радника немају чланске карте, као што их већина синдиката у Србији нема, па их не могу ни вратити. Председник Синдиката Зоран Павловић није члан ниједне политичке странке а самим тим ни Народне странке господина Јеремића. У Самосталном синдикату поштанских радника се не пита за политичку припадност и што се тога тиче чланство је хетерогено, чак на неким кључним позицијама у Синдикату су активисти владајуће странке.

Приступање Самосталног синдиката поштанских радника Савезу за Србију, подржавање грађанских протеста #1 од 5 милиона и потписивање Споразума о социјалном партнерству, између Синдиката и СзС, је легитиман чин на основу Одлуке Главног одбора Синдиката и нема никакве везе са бедом у којој се налази више од две трећине запослених и њихових породица.

На грађанским протестима користимо искључиво заставу Синдиката и два банера без икаквих обележја, чак ни синдикалних, са текстом „ПРИЧАЈУ НАМ ДА ЈЕ БОЉЕ А У ПОШТИ НИКАД ГОРЕ“ и „ПОШТА ПОШТАРИМА СТРАНКЕ ПОЛИТИЧАРИМА НЕ ТРЕБАЈУ НАМ ПУПСОВЦИ ТРЕБАЈУ НАМ СТРУЧЊАЦИ“.

Госпођа Петровић се налази на челу Поште Србије искључиво на основу политичке припадности, супротно Закону о јавним предузећима, и најмање је позвана да оптужује запослене, Самостални синдикат поштанских радника и његовог председника због учешћа у протестима.

Ко је скоро до јуче седео у Влади РС са господином Јеремићем, ПУПС или Синдикат? Ко је склопио уговор вредан 6 милиона евра са „United Media group“ за коју актуелна власт тврди да иза ње стоје Ђилас и Шолак, Мира Петровић или Синдикат?

Уместо што замењује тезе, обмањује запослене у Пошти, грађане и јавност у Републици Србији, госпођа Петровић треба да изађе пред раднике и објасни им како то може да се живи односно преживи са 36.000 динара.