МАЛИ БЕЗ ОДГОВОРА О ПОВЕЋАЊУ ЗАРАДЕ

У организацији Савеза самосталних синдиката Србије одржан је Округли сто на тему минималне цене рада. Учешће су узели: Синиша Мали министар финансија, Зоран Ђорђевић министар рада, Зоран Стојиљковић председник УГС Независност, Љубисав Орбовић председник СССС, Ивица Цветановић председник КСС, Милош Ненезић председник Уније послодаваца, професори, представници НВО, представници синдиката из СССС и УГС Независност.

На Округлом столу учешће је узео председник ССПР Зоран Павловић као једини синдикални представник из ЈП „Пошта Србије“. Због великог броја дискутаната и ограниченог времена, председник Павловић је у кратком обраћању министру финансија, Синиши Малом указао на никад горе стање у Пошти Србије по питању зарада као и незаконитог статуса в.д. директора. У свом излагању Павловић је указао на следеће: „Када су у новембру 2014. године законом умањене зараде, јавна и комунална предузећа припадала су јавном сектору а када је некима из јавног сектора понешто и враћано запослени у Пошти Србије нису добили ни један проценат. Данас је наша зарада номинално мања него пре пет година и додатно је обезвређена за раст трошкова живота. Поштар са 42 године радног стажа примио је плату 39000 динара, како мислите да се са том платом може живети? Никад више запослених није напуштало Пошту Србије. Хвалите се суфицитом у буџету а шта је са дефицитом у нашим новчаницима? Моје конкретно питање гласи да ли ће и запослени у јавним и комуналним предузећима добити повећање зараде, када и колико?“

Господин Мали ни на једно од ових питања није одговорио само је председнику КСС Ивици Цветановићу „климоглавом“ потврдио да ће се укинути преосталих 5% пореза на основну зараду од јануара 2020. године, што је већ од раније познато.