САОПШТЕЊЕ СА СЕДНИЦЕ СИНДИКАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ССПР „НОВИ САД“

САОПШТЕЊЕ СА СЕДНИЦЕ СИНДИКАЛНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ССПР „НОВИ САД“

У просторијама РЈ „Нови Сад“ одржана је II седница синдикалне организације ССПР „Нови Сад“. У раду седнице узели су учешће и чланови Извршног одбора Синдиката у проширеном саставу, као и оснивач синдикалне организације у Новом Саду сада већ пензионисани колега Иван Тодоров.

Седницу је отворио и њоме председавао председник синдикалне организације Томислав Мандић. У исцрпном извештају о раду синдикалне организације Мандић је указао на отежан рад синдикалне организације с обзиром да је као председник на неки начин изолован јер је након суспензије из Новог Сада премештен у Кисач. Оно што је позитивно када је у питању рад синдикалне организације јесте приметан раст чланства као и пресуде у корист суспендованих колега. Како би синдикална организација добила још веће поверење запослених неопходно је заштитити сваког појединца када су његова права угрожена.

Чланови Одбора синдикалне организације изнели су низ примера непоштовања закона, подзаконских аката и Колективног уговора а који су у надлежности РЈ „Нови Сад“: неовлашћено и прекомерна (зло)употреба видео надзора, непоштовање Правилника о превентивним мерама за безбедан и здрав рад на радном месту које се односи на температуру у радним и помоћним просторијама (РПЛЦ), недостатак службене и заштитне одеће и обуће, незаконито уведене тринаесточасовне смене, неплаћање превоза у складу са стварним трошковима, неплаћање прековременог рада, индиције о постојању непотизма, нетранспарентност по питању корекција зарада-негативне корекције се јавно објављују док су позитивне корекције тајна и велика оптерећеност запослених на технолошким радним местима због недовољног броја извршилаца.

Представницима Одбора синдикалне организације пружене су гаранције од стране централе Синдиката да ће добити сву стручну и правну помоћ у решавању наведених проблема. У том смислу председник синдикалне организације Томислав Мандић у току ове недеље, уз помоћ наше Правне службе, обратиће се директору РЈ „Нови Сад“ са образложеним захтевима за поштовање права запослених која су гарантована законом и актима Предузећа.