САОПШТЕЊЕ СА ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА

Данас 18. новембра одржана је седница Штрајкачког одбора у чијем раду су учествовали запослени који су незаконито суспендовани као и активисти Синдиката.

На седници су доминирале три тачке дневног реда: суспензије, организовање протеста и штрајк.

Донете Одлуке везано за Упозорења и суспензије:

1. Сви запослени који су добили Упозорења и/или суспензије фотокопије Решења о суспензији или Упозорења доставити Самосталном синдикату поштанских радника или Синдикату Солидарност Поште Србије ради предузимања правне заштите.

2. Отворићемо динарски и девизни рачун за помоћ суспендованим колегиницама и колегама који ћемо објавити у наредних неколико дана. Располагање рачуном имаће председници Самосталног синдиката поштанских радника, Синдиката Солидарност Поште Србије и најмање четворо суспендованих запослених. Транспарентност овог рачуна биће доступна свима а нарочито уплатиоцима.

3. Због основане сумње да је в.д. директорка Мира Петровић извршила више кривичних дела у вези са пословањем ЈП „Пошта Србије“ и суспензијама запослених Основном јавном тужилаштву у Београду поднећемо кривичну пријаву.

4. Преко Савеза самосталних синдиката Србије, као чланице међународних синдикалних организација, тортура над запосленима у „Пошти Србије“ биће интернационализована.

Донете Одлуке везане за протест:

1. Окупљање учесника протеста је у понедељак, 20. новембра на окретници аутобуса 18 и 83 у Земуну, Бачка улица, са почетком у 19:30 часова одакле крећемо организовано ка Главном поштанском центру.

2. Захтевамо повлачење Упозорења, суспензија и престанак застрашивања радника отказима као и усвајање свих захтева због којих смо започели протест.

3. Позивамо све запослене у „Пошти Србије“, синдикате, организације блиске свету рада и грађане да дођу на протест јер је Пошта опште добро свих грађана Србије и не сме бити власништво ниједне партије.

4. Забрањено је истицање политичких обележја.

Донете Одлуке везане за штрајк:

1. Најављени штрајк ће започети 21. новембра са почетком у 07:00 часова у складу са законом. Детаљна упутства за спровођење штрајка биће прослеђена свим Поштама и биће објављена на нашем порталу.

2. Паралелно са штрајком од среде 22. новембра са почетком у 17:00 часова кренуће протестне шетње од Таковске 2 преко Бранковог моста до Ушћа и назад.

Учесници скупа су упознати да директорка Радне јединице „Земун“ Весна Ђорђевић у садејству са претставницима репрезентативних синдиката врши застрашивање запослених претећи им отказима.

На састанку је постигнут договор да се паралелно са штрајком у Радној јединици „Земун“ предузму нама познате активности и све неопходне мере према директорки и свима онима који сеју страх међу запосленима у „Пошти Србије“.