Саопштење

ВЛАДА РС: На јучерашњој седници Владе Републике Србије разговарало се о стању у Пошти и нашим образложеним захтевима. Према информацијама које смо добили председница Владе ће чим пре обавити разговоре са свим актерима али најпре са госпођом Петровић. Предеседницу Владе смо у више наврата упознали са проблемима и стањем у Пошти дописима од 01. септембра, 09. октобра и 07. новембра. Потпредседник Владе господин Љајић којем смо се обратили 01. новембра је једини званичник који је разговарао са нама, 06. новембра. С обзиром да већина захтева није у надлежности његовог министарства господин Љајић је обећао да ће са истим упознати председницу Владе што је и учинио.ПОСЛОВОДСТВО: Госпођа Петровић и председник Надзорног одбора са нашим захтевима упознати су 29. септембра и 09. октобра. Дописом од 09. октобра јасно смо исказали нашу спремност да кроз дијалог мирним путем приступимо решавању наведених захтева и проблема који муче запослене. Госпођа Петровић нас није удостојила ни телефонског позива а камоли разговора. Одржали смо протест 17. октобра испред Таковске а следећег дана испред РЈ „РПЛЦ Београд“. Позвала је полицију да интервенише против радника у протесту а тек кад је одбијена била је принуђена да се обрати запосленима и да од Синдиката затражи рок од 10 дана како би се проблеми решили. Синдикат је испоштовао договорено. Поједини представници пословодства на челу са госпођом Петровић прибегавају најприземнијим методама како би запослене застрашили. Од њихове одговорности нећемо одустати. За своју бахатост и осионост мораће одговарати.СИНДИКАТИ: Јавним позивом на протест (од 29. септембра) који је одржан 17. октобра јасно смо истакли следеће „Отворени смо за сарадњу са свим синдикатима у Пошти Србије у циљу заједничког деловања без икакве сујете и предрасуда јер је суштина ових захтева у интересу већине запослених без обзира на синдикалну припадност и ангажованост“. Нашем апелу да заједно са нама организује и учествује у протесту одазвао се само Синдикат „Солидарност“ Поште Србије. Званичну подршку на самом почетку пружила нам је синдикална организација Синдиката ПТТ „Транспорт и прерада“ и њихов председник Драган Станковић. Почевши од 30. октобра па до данас својим присуством подршку су дали и низ других синдикалних организација искључиво из породице Синдиката ПТТ.Поводом најављене протестне шетње заказане за 12. новембар и штрајка заказаног за 20. новембар од стране Синдиката ПТТ и Синдиката „Независност“ дужни смо да кажемо следеће:· Подржавамо активност свих Синдиката која је усмерена ка побољшању материјалног положаја запослених и њихових права.· Својим присуством представник Самосталног синдиката поштанских радника подржаће протестну шетњу али ако би ми који протествујемо већ 11 дана шетали нико не би остао испред ГПЦ-а и сви наши напори пали би у воду.· Самостални синдикат поштанских радника и Синдикат „Солидарност“ штрајк су најавили 07. новембра за 21. новембар а Синдикати ПТТ и „Независност“ 08. новембра за 20. новембар. Увек смо као Синдикат били за јединство и заједничко деловање а нарочито кад су у питању методе синдикалне борбе као што је штрајк, међутим, добили смо јасну поруку да председница Синдиката „Независност“ не жели заједничко деловање са Самосталним синдикатом поштанских радника.Наша окупљања и дружења која интензививно трају од 30. октобра настављају се до испуњења кључних захтева.
ДОНЕТА ОДЛУКА О СТУПАЊУ У ШТРАЈК 08.11.2017.Главни одбори Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката „Солидарност“ Поште Србије донели су заједничку Одлуку о организовању и ступању у штрајк.Штрајк се организује ради испуњења следећих штрајкачких захтева:1. Повећење зараде за износ реалног пада у последње три године.2. Исплата зараде из добити.3. Лица која раде на систематизованим радним местима са решењима о привремено-повременим пословима превести у радни статус запослених на одређено време.4. Превођење запослених на одређено време у статус запослених на неодређено време најкасније након две године како то и Закон о раду налаже.5. Обезбедити оптималан број извршилаца на технолошким радним местима.6. Успостављање социјалног дијалога, поштовање закона и начела једнакости.7. Разрешење госпође Петровић са челне функције Предузећа и што хитнији избор директора на основу већ спроведеног конкурса.8. Разрешење председника и чланова Надзорног одбора због неиспуњавања обавеза из своје надлежности.9. Одговорност представника пословодства због притисака, претњи запосленима и синдикалним активистима.10. Раскид уговора са пензионерима који раде на челним местима у Предузећу.У штрајк ступају чланови Самосталног синдиката поштанских радника, Синдиката „Солидарност“ Поште Србије као и остали запослени у ЈП „Пошта Србије“, Београд, дана 21.11.2017. године са почетком у 07:00 часова.   САОПШТЕЊЕ 07.11.2017. Наша дружења настављамо и данас са почетком у 19:30 часова.Запослени који живе са леве стране Дунава и Саве окупљају се испред ГПЦ Земун док колеге са друге стране река окупљају се испред Поште 6.Београђани будите се!!! Не могу стално једни те исти.Где сте ви из Функција? Нарочито из мреже и услуга, ваши директори Јовановић и Ђерић су свако вече са нама. Субашић брине о нашој безбедности, Ђорђевићка из Земуна пружа нам велику подршку а о Денди и Аци Тодоровићу да не причамо. Свака им част.   САОПШТЕЊЕ СА САСТАНКА СА МИНИСТРОМ ЉАЈИЋЕМ 06.11.2017.На данас одржаном састанку представника Самосталног синдиката поштанских радника и Синдиката Солидарност Поште Србије са министром Расимом Љајићем и његовим сарадницима у једној врло отвореној и конструктивној атмосфери министру смо образложили наше већ познате захтеве и то:1. Повећење зараде за износ реалног пада у последње три године.2. Исплата зараде из добити.3. Забрана запошљавања новозапослених лица на систематизована радна места са решењима о привремено-повременим пословима.4. Превођење запослених на одређено време у статус запослених на неодређено време најкасније након две године како то и Закон о раду налаже.5. Обезбедити оптималан број извршилаца на технолошким радним местима.6. Успостављање социјалног дијалога, поштовање закона и начела једнакости.7. Избор директора Предузећа на основу већ спроведеног конкурса.Поред ових захтева испоставили смо и нове захтеве и то:1. Разрешење госпође Петровић са челне функције Предузећа и што хитнији избор директора на основу већ спроведеног конкурса.2. Разрешење председника и чланова Надзорног одбора јер су они најодговорнији што још увек није донета одлука о исплати зараде из добити.3. И захтевом да се заустави притисак и претње запосленима што у своје слободно време исказују незадовољство дружењем испред Главних поштанских центара у Београду и Новом Саду.Министар Љајић је представницима Синдиката објаснио да већина ових захтева нису у надлежности његовог министарства, али да ће у што скорије време упознати председницу Владе са истим. Такође, захтеви ће у четвртак бити изнети на седници Владе.Наша окупљања и дружења се настављају и интензивирају до испуњења захтева.   САОПШТЕЊЕ 06.11.2017. Поводом ранијих саопштења преко Поштиног портала и гостовања госпође Петровић у јутарњем програму на ТВ Пинк желимо да укажемо на следеће: Сви запослени у „Пошти Србије“ данас као и претходних година вредно раде а друже се у своје слободно време испред Главних поштанских центара у Београду и Новом Саду. На овај начин запослени исказују своје назадовољство како стањем у њиховим новчаницима тако и стањем у Предузећу. Госпођа Петровић нас назива групом неодговорних људи а управо је супротно, неодговорни су они који нису спремни да се боре за своје породице и своје предузеће. Забринути смо да ће се оваквим вођењем Предузећа „Пошта Србије“ урушити у релативно кратком року а ми остати без посла. На челним функцијама у Предузећу (директор Предузећа, економска функција, функција набавки, кадрови) налазе се особе које су јуче дошле у Предузеће захваљујући личним или страначким везама. Стручни људи који су годинама радили у Пошти или су је напустили или су склоњени у страну. У свом излагању госпођа Петровић каже да су непримерена оваква дешавања у Предузећу са традицијом од 178 година. Госпођо Петровић ово су последице а узрок је Ваше чињење и нечињење. Једино што је непримерено је то што сте Ви још увек на челној функцији у Предузећу. Оно што треба да објасните поштанској и јавности Србије јесте са колико сте година завршили високу струковну школу или факултет и који? Када сте и где били на руководећем радном месту и која стручност Вас је препоручила да будете директор тако једног великог и за државу значајног система? За добробит Поште, њених радника и грађана Србије било би добро да одете што пре. Уосталом ако смо добро информисани Ваше в.д. стање је истекло још 12. септембра. Скоро са поносом сте изјавили да дежурате и герилски се борите 24 сата, па нисмо ваљда у рату? Па добро ако Ви дежурате 24 сата и ми ћемо од данас кренути да се дружимо 24 сата. Уместо да разговарате Ви сте позвали полицију на своје раднике са чијих леђа дерете кожу за себе, своје сараднике и миљенике. Изнели сте једну грубу неистину да два репрезентативна синдиката имају 12000 чланова, истина је имали су али пре 10 година. То што смо ми Синдикат који је још увек нерепрезентативан не значи да не смемо или не знамо репрезентовати интересе запослених. Рекли сте да сте спремни увек да станете испред запослених, да се окупља мали број људи, па ево ми Вас данас позивамо на дружење које почиње од 19:30 часова испред Главног поштанског центра Београд. Обратите се људима и сами се уверите колико их има. Оно што Вас молимо немојте више претити запосленима преко Ваших поданика и послушника све ово ће да прође и мораће неко да сноси и одговорност за шиканирање и претње што се тиче пословања Предузећа и сумњивих уговора и набавки позивамо Буџетску инспекцију и надлежне државне органе да утврде шта је истина.     САОПШТЕЊЕ 03.11.2017. Четврту ноћ узастопно запослени су се окупили испред „РПЛЦ Београд“ исказујући своје незадовољство због тешког материјалног положаја и игнорисања наших захтева од стране надлежних.Велику подршку својим присуством дали су колегинице и колеге из Шапца, Лазаревца, Смедеревске Паланке, Уба, Сремске Митровице, Панчева и Велике Плане. Извињавамо се унапред ако смо неког ненамерно изоставили.Нарочито смо пријатно изненађени када су око поноћи дошле наше колеге из Велике Плане да нас подрже. Ако је могло петоро колега из једне мање поште да дође и својим присуством да подршку, београђани би морали то да учине у знатно већем броју.Нико уместо тебе неће доћи. Нема нама никог до нас самих.Видимо се у 15:30 часова на истом месту и у што већем броју.