ШТА ЗНАЧИ ДОНЕТА ОДЛУКА О РАСПОДЕЛИ ДОБИТИ?

ШТА ЗНАЧИ ДОНЕТА ОДЛУКА О РАСПОДЕЛИ ДОБИТИ?

Надзорни одбор Предузећа донео је Одлуку о расподели добити 30. новембра јер је то по Закону о буџету био последњи дан да се у буџет уплати најмање 50% од добити Предузећа. Преосталих 50% добити остало је у Предузећу као нераспоређена добит.

Шта ће бити са нераспоређеном добити о томе одлуку доноси Влада РС. Постоји више могућности. Нераспоређена добит може да остане на рачуну Предузећа ради увећања капитала, Влада може да захтева да се део или целокупна нераспоређена добит уплати у буџет а може дати и сагласност да се нераспоређена добит једним делом или у целости подели запосленима.

У последњих 16-17 година од када, раније Управни а сада Надзорни одбор, доноси Одлуку о расподели добити ово је први пут да се одлука донесе последњег дана и да у себи не садржи део који припада запосленима.

Пре доношења Одлуке о расподели добити уобичајено је да директор Предузећа oд оснивача (Влада РС) прибави сагласност којом је расподела јасно прецизирана то јест колико припада буџету а колико запосленима.

Из нама непознатих разлога, сагласност која се могла прибавити још у априлу, није прибављена ни последњег дана за доношење Одлуке о расподели добити.

Волели бисмо да грешимо али нисмо баш оптимисти да ће нам исплатити зараду из добити.