ШТРАЈК КОЈИ СЕ НИЈЕ ДЕСИО

Две недеље након укидања суспензија одвазвали смо се на позив Синдиката ПТТ као и сви синдикати у Пошти Србије ради договора око заједничког деловања. Све размирице и неке тешке речи на рачун учесника у новембарским протестима оставили смо иза нас. Интереси запослених и спас Поште Србије били су нам на првом месту. Ушли смо у заједнички Штрајкачки одбор јер смо веровали да ћемо заједничким деловањем и јединственим наступом према пословодству и Влади Србије реализовати испостављене захтеве.

Након одржаних протестних шетњи на предлог нашег Синдиката заједнички Штрајкачки одбор донео је Одлуку да од 24. априла у штрајк ступе главни поштански центри у Новом Саду, Београду и Нишу а испред њих протести запослених као подршка штрајкачима.

Договорено је да док штрајк траје највиши функционери синдиката и чланови заједничког Штрајкачког одбора, буду уз штрајкаче и штите их од притисака представника пословодства. У сврху припреме штрајка највиши представници синдиката одржали су дванаест састанака са запосленима у главним поштанским центрима и већим ЈПМ на подручју Београда. На већини тих састанака запослени су критиковали представнике репрезентативних синдиката због пасивног односа према новембарским протестима испред главних поштанских центара у Земуну и Новом Саду. Тада је била велика шанса да се реши већина наших проблема и да се заустави даље пропадање Предузећа. И поред пропуштене шансе запослени у главним поштанским центрима, где штрајк једино и има смисла, били су спремни да узму учешће у штрајку.

Секретар Синдиката ПТТ преузео је обавезу да одради све неопходне процедуралне радње око пријаве штрајка надлежнима за 24. април али на жалост испоставило се да тај штрајк није пријављен у складу са законом и то већ по други пут у року од годину дана. Дакле већ виђено. То је био завршни ударац којим је срушено и оно мало поверења запослених у синдикате, последњи моменат да Самостални синдикат поштанских радника изађе из ове лакрдије зване штрајк и сачува свој тешко стечен углед код запослених. Нажалост, тесном већином Главни одбор нашег Синдиката донео је Одлуку о даљем учешћу у заједничком Штрајкачком одбору и такозваним штрајкачким активностима.

Нови штрајк најављен за 24. мај унапред је био осуђен на пропаст. Уз сво наше поштовање и захвалност према колегиницама и колегама који су учествовали у штрајку, штрајка практично није ни било. До сада је незабележено да се у Пошти Србије дешава штрајк или протест а да то не објави ни један медиј и да се представници пословодства ни мало не узбуде. Ове чињенице најбоље говоре како се водио и спроводио штрајк. Као да је нечија намера била да запосленима огади и синдикат и штрајк, уместо да се реализују штрајкачки захтеви.

Одлуком Главног одбора наше учешће у заједничком Штрајкачком одбору и такозваним штрајкачким активностима престало је закључно са 08. јуном и у будуће ћемо радије сами преузети одговорност за организовање протестних и штрајкачких активности, као што смо то и раније чинили, него сносити одговорност због нечијег нерада, немара или можда намере.