ПРОТЕСТ ПОШТАНСКИХ РАДНИКА

Протест одржан испред зграде Владе Републике Србије у организацији Конфедерације слободних синдиката и Синдиката ПТТ по нашем виђењу показао је следеће:· Око 90% учесника протеста били су запослени из „Поште Србије“. То говори да је ситуација у погледу зарада, радно-правног статуса запослених, кадровских решења и социјалног дијалога најалармантнија у „Пошти Србије“ и зато се требамо окренути себи.· Сви синдикати који делују у Пошти су подржали протест и у њему активно учествовали изузев Синдиката „Независност“. · Захтеви упућени Влади и пословодству Поште су реални, остварљиви и искључиво су социјалне природе.· Сама најава протеста направила је помак у смислу одобравања запошљавања одређеног броја извршилаца (?) у стални радни однос. Надамо се да ће у стални радни однос бити запослени радници са најдужим стажом на одређено време односно да та квота (?) неће бити коришћена за запошљавање у стални радни однос кадрова изван система.
Користимо ову прилику да се захвалимо Синдикату ПТТ Србије што је пренео коректну информацију о подршци нашег Синдиката протесту и сматрамо да би требало предузети следеће кораке:· Са истим, сличним или проширеним захтевима под хитно, у складу са законом, организовати протест испред седишта Предузећа и Владе РС.· Истовремено са најавом протеста, у складу са законом, најавити и штрајк за случај да протест не буде довољна и јасна порука пословодству и Влади РС.
Не треба чекати због председничких избора јер они немају никакве везе са искључиво социјалним захтевима синдиката. Не освртати се на изјаве политичких личности из руководства Предузећа да активности синдиката имају политичку позадину. Они су најмање позвани да тако нешто кажу.Самостални синдикат поштанских радника спреман је да се максимално ангажује и активно учествује у остварењу заједничког циља- право на достојанство поштанског радника.