САОПШТЕЊЕ

Поводом јучерашњег обраћања тзв. Главног одбора ССПР на страници Самосталног синдиката поштанских радника дужни смо да вам укажемо на следеће:

Дана 19.03.2020. године у 11:51 часова неко је неовлашћено преузео страницу ССПР и тим поводом смо ВЈТ- Одељењу за високо технолошки криминал поднели пријаву против НН лица. О коме се ради није тешко погодити али препустимо то надлежном тужилаштву да утврди.

Последња XX седница Главног одбора пред заказану IV Скупштину Синдиката уместо да протекне у радној атмосфери прекинута је у 14:45 часова, сходно Пословнику о раду органа и тела Синдиката. Седница је прекинута како због дужине трајања тако и због немогућности одржавања реда на седници. Од самог почетка седнице кренуло се са опструкцијама од стране Дејана Јовића и Томислава Мандића који су практично захтевали „тумбање“ дневног реда иако су то могли захтевати и знатно раније кад су добили материјал за седницу. У раду седнице учествовали су председник СО ССПР „Одржавање“ Јован Костић и председник СО ССПР „Крушевац“ Јован Василијевић који нису чланови Главног одбора јер не испуњавају услове предвиђене актима Синдиката (најмање 20 чланова) али су активно учествовали у ометању рада као и у гласању. Прекинута седница од 07.02.2020. године завршена је практично 28.02.2020. године сходно Пословнику о раду органа и тела Синдиката. За преостале тачке дневног реда: Извештај о материјално-финансијском пословању за 2019. годину, доношење Одлуке о одржавању IV Скупштине и измене Правилника о материјално-финансијском пословању именом и презименом од двадесет и четири члана Главог одбора гласало је тринаест.
Што се тиче оставки нико од наведених није поднео оставку јер би то имали у писаној форми а и зашто би било ко подносио оставку кад je било извесно одржавање Изборне Скупштине. Одржавање Скупштине је још 20.09.2019. године заказано за 17.04.2020. године а добијена је и усмена сагласност председника и потпредседника СССС задуженог за надгледање спровођења избора у ССПР, да се Скупштина због Васкрса помери на 24.04.2020. године (није било уведено ванредно стање).
Кад је у питању Извештај о материјално-финансијском пословању за 2019. годину, након извршенe контоле од Надзорног одбора и израде завршног рачуна од стране овлашћене књиговодствене агенције, Извештај је прослеђен у АПР. Његово јавно објављивање зависи искључиво од АПР-а и може се пронаћи по ПИБ-у на њиховом сајту. Извештај се по закону искључиво уноси у електронској форми што је прецизирано на самом сајту АПР.

Када је у питању синдикат и политика ми смо увек као Синдикат били опозиција свакој власти и пословодству. О томе сведоче наше активности и наш статус из периода од 2006. (оснивања) до средине 2012. (промене власти). О ставу према пословодству и оснивачу (Влади РС) из тог времена говоре бројни новински чланци и јавни наступи. Одлуку о учешћу у протестима #1 од 5 милиона и потписивања Споразума о социјалном партнерству, донео је Главни одбор двотрећинском већином са именима и презименима чланова Главног одбора и начином њиховог изјашњавања. Нашим учешћем у грађанским протестима ми се нисмо бавили политиком него смо се борили против сулуде и наопаке политике која је поштанске раднике довела до просијачког штапа.
Практично трпели смо нападе од самог оснивања од стране појединаца и организација, интересно повезаних. Нарочито су ти напади интезивирани у последње четири године. Сметамо многима а наставићемо и у будуће.
Синдикат у овом тренутку ради у складу са Уредбом о мерама за време ванредног стања и Одлуком Председништва СССС. За време трајања ванредног стања обавезе председника, потпредседника и секретара ССПР, председника СО, главних повереника и административно техничког лица не престају према чланству.
Жао нам је што смо у оваквом тренутку морали да се обраћамо са овим саопштењем које је практично било изнуђено. Овим поводом се убудуће нећемо оглашавати нити било шта коментарисати.

Председник
Зоран Павловић, ср

СОЛИДАРНА ПОМОЋ

ИСПЛАЋЕНЕ СОЛИДАРНЕ ПОМОЋИ ЗА МАРТ 2020.

ПРЕЗИМЕ И ИМЕ ЗАПОСЛЕНОГ СО/ ПОВЕРЕНИШТВО ОСНОВ ЗАХТЕВА ОДОБРЕН ИЗНОС
28 Вуловић Драган Јагодина трошкови лечења 13.700,00
  УКУПНО                                                189.500,00

АКО ЋУТИШ ТИ СИ СЛЕДЕЋИ

Почетком месеца издали смо саопштење где смо апеловали на јединство како би заједно спречили одмазду над запосленима у РПЛЦ Београд за које није спремљено само 4 Анекса о премештају у друге РЈ него знатно више а по неким информација које сам добио крајем прошле недеље чак око 70. У прилог томе говори и чињеница да су сви возачи који су били на одређено добили Решења на неодређено како би могли бити пребачени у друге РЈ. Под плаштом рационализације и реорганизације за највећи део оних који су били носиоци обуставе у РППЦ стигли су Анекси о премештају у друге Београдске РЈ. Пошто су све обуставе кретале из РПЛЦ Београд сасвим је јасно о чему се овде ради.
Колеге уколико вас позивају из других РЈ да потпишете Анексе том позиву се немојте одазивати јер су дужни да вам их уруче на радном месту а након тога имате рок од 8 радних дана да се изјасните.
Надамо се да ћемо сутра са колегама синдикалцима постићи договор о предузимању мера како би се ова одмазда спречила. Морамо бити јединствени и солидарни.

Поштоване колегинице и колеге, колеге синдикалци

Без обзира ком синдикату припадате или уопште нисте синдикално ангажовани, сматрамо да је последњи тренутак да будемо јединствени у ставу да се заустави и спречи насиље над запосленима, носиоцима обустава, синдикалним активистима и дискриминацији по било ком основу па и по основу синдикалне припадности.
Ових дана пословодство је кренуло са одмаздом према учесницима обуставе а нарочито у РЈ РПЛЦ Београд као полазне тачке свих побуна а колико смо упознати и у РЈ Београдски Венац.
Под изговором потребе процеса рада мења им се место рада, јединица поштанске мреже па чак и радна јединица.
Да се ово ради директно са врха говори и чињеница да анекси Уговора о раду којима се запослени премештају из радне јединице у радну јединицу стижу директно из Функције за кадрове. Као пример навешћемо случај нашег активисте Марка Ђиласа запосленог у РЈ РПЛЦ Београд коме је стигао анекс за прелазак у РЈ Земун. Ни у РЈ Земун ни у РЈ РПЛЦ Београд надлежни не знају о чему се ради, нити га је РЈ Земун тражио а ни РПЛЦ нудио. Према поузданим информацијама, за сада, за још троје запослених из РЈ РПЛЦ, активних учесника и носиоца обуставе, припремљени су анекси за прелазак у друге Београдске РЈ. Знамо о којим колегама се ради али смо замољени да не помињемо њихова имена па их из тих разлога и не објављујемо.
Према Споразуму у РПЛЦ предвиђено је да се запосли додатних 50 радника а они број запослених смањују, мењају смене а у плану им је и децентрализација транспорта и размене за Београдске радне јединице.
Уместо да се искористи потенцијал и капацитети РПЛЦ- „срце система“, желе да га сведу само на прераду.
Зашто се све ово ради? Све се то чини како би се сутра, под паролом такозване оптимизације, реорганизације или реструктурирања, издвојили профитабилни делови Предузећа у засебне целине или нова предузећа која би временом била приватизована или неке профитабилне поште интегрисане са Поштанском штедионицом.
Познато нам је већ шта се десило са портирима, спремачицама и угоститељством.
Да се заустави шикана над запосленима, да спречимо даље урушавање нашег Предузећа, заједничко деловање нам је потребније него икад.